WONEN

Slaapkamer opknappen? 5 praktische tips *

16 mei 2024

Ga je je slaapkamer opknappen? Dit is toch al snel een ruimte in huis waar we niet zoveel aandacht aan besteden. Des te meer reden dus om hier toch eens naar om te kijken. Je kunt namelijk echt iets moois maken van de slaapkamer, als je er maar een beetje tijd, liefde en aandacht in stopt. Klaar voor een aantal handige tips?

Begin bij de basis

Begin met het opknappen bij de basis. Misschien niet het leukste deel, maar juist wel heel belangrijk. Misschien is het een optie om de ruimte beter te isoleren. Zeker als je in een wat ouder huis woont, levert dat je wat op. Kijk ook goed naar de kozijnen. Kunnen deze wel een opknapbeurt gebruiken? Met een mooi kunststof kozijn op maat is het weer als nieuw. De vloer in de slaapkamer is mogelijk aan vervanging toe. Pak je dit aan? Kies dan de ondergrond die jij wenst. Zo is tapijt lekker zacht aan de voeten. Maar hier ontstaan wel snel vlekken in, die je soms moeilijk kunt verwijderen. Hout staat stijlvol en geeft een warme uitstraling. Maar ook laminaat en pvc behoren tot de mogelijkheden, of juist een vloer van tegels of beton. Verken in ieder geval de opties die je hebt. Kijk dan nog naar de plinten. Ben je nog tevreden over de afwerking en kwaliteit? Of is hier ook een opknapbeurt wenselijk? Zo is de basis weer in orde.

Raamdecoratie

Raamdecoratie speelt in de slaapkamer een belangrijke rol. Je wilt de ruimte immers goed kunnen verduisteren, om lekker te slapen! Achter de raamdecoratie is je kozijn te vinden. Als je net nieuwe raamdecoratie hebt, wil je niet daarna nog eens het kozijn aanpakken. Denk dus goed na over de volgorde. Een overzetkozijn, ook wel ClickOver® kozijn, is eenvoudig te plaatsen. Met het slimme systeem bespaar je tijd en montagekosten. Daarbij kies je vervolgens stijlvolle raamdecoratie uit. Je hebt veel opties! Denk je bijvoorbeeld aan een klassiek gordijn, of vind je jaloezieën een betere keuze? Om het helemaal donker te kunnen maken in de slaapkamer, kun je ook twee soorten combineren. Het voordeel aan gordijnen is dat deze ook de akoestiek in de slaapkamer verbeteren. Maar jaloezieën zijn bijvoorbeeld weer makkelijker te onderhouden. Het is dus ook maar net wat je hierin belangrijk vindt.

Meubilair

We gaan door naar de inrichting van de slaapkamer! Dit is namelijk het ideale moment om nieuw meubilair uit te kiezen. Je bed speelt hierin natuurlijk de hoofdrol. Ben je nog blij met je huidige bed? Misschien zoek je wel naar een comfortabeler design. Of wil je juist dat je bed meer ondersteuning biedt. Het is tevens een idee om alleen een nieuw matras uit te kiezen. Na zo’n tien tot vijftien jaar gebruik is dat sowieso aan te raden, omdat je matras dan niet langer de juiste ondersteuning biedt. Op een nieuw matras slaap je weer als een roosje! Andere meubels in de slaapkamer? De kledingkast is hier meestal te vinden. Zorg voor een kast waar al je kledingstukken netjes in passen. Het is ook handig als de kast een praktische indeling heeft. Mocht je nog ruimte vrij hebben in je slaapkamer, dan kun je er iets extra’s kwijt. Creëer bijvoorbeeld een leeshoekje met een lekkere fauteuil in de ruimte. Dat geeft de slaapkamer ook meteen meer karakter.

Sfeer en persoonlijkheid

We sluiten ermee af: een stukje sfeer en persoonlijkheid in de slaapkamer. Hoe richt je deze kamer nu gezellig in, met de beperkte ruimte die je hebt? Het helpt in ieder geval om de muur te decoreren, boven of naast je bed. Hang hier bijvoorbeeld leuke posters en schilderijen op, in jouw smaak. Ook een vloerkleed onder het bed voegt sfeer toe. Ga op zoek naar nachtkastjes in een leuk ontwerp of vrolijke kleur. Op die nachtkastjes kun je een vrolijk lampje kwijt. Vind je een uniek souvenir op vakantie? Dan is het nachtkastje een uitgelezen plek om het te bewaren. Zo vorm je een mooi geheel!

Door te starten bij de basis en uiteindelijk uit te komen bij de details, pak je de héle slaapkamer aan. Hierna is de ruimte weer als nieuw! Welke stijl je ook aanhoudt, jij voelt je hier straks helemaal thuis.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.