WONEN

Raamdecoratie voor de woonkamer, welke opties zijn er? *

18 juni 2020

Ik ben op diverse gebieden best een besluitvaardig typje, vind ik zelf. Zo moest ik Quinn zijn kleine slaapkamer inrichten en vond ik vrijwel meteen toffe kindergordijnen die daar perfect passen. Maar over sommige dingen kan ik dan weer enorm twijfelen. Zo erg, dat ik de beslissing maar blijf uitstellen en er dus uiteindelijk niets van terecht komt. Raamdecoratie voor de woonkamer is daar een voorbeeld van. Voor de achterkant ben ik er al uit, maar wat er aan de straatkant voor het raam moet komen, vind ik zó lastig! In deze blog een globaal overzicht van de opties die er zoal zijn met eventuele voor- en nadelen en mijn eigen mening erover. Hopelijk gaat dit me helpen bij de uiteindelijke, weloverwogen, beslissing.

Raamdecoratie woonkamer – Mijn wensenlijstje

Laten we voor het gemak even uitgaan van de huidige situatie. Voor het raam hangt nu enkel de vitrage die daar al tientallen jaren hangt. Niet helemaal mijn ding en bovendien vind ik het in de avond te weinig privacy geven (als het buiten donker is en ik binnen het licht aan heb). Overgordijnen hangen er niet. Dat de vitrage op een zeker moment weggaat is zeker. Maar wat moet er dan voor terugkomen? In elk geval iets dat veel licht doorlaat als ik dat wil, want mijn woonkamer is niet al te groot en ik houd van veel licht. Maar het moet ook voor de nodige privacy kunnen zorgen, al denk ik dat er sowieso nog overgordijnen komen te hangen die ik in de avond kan sluiten. Dat is dus geen noodzakelijkheid. Het moet in elk geval wel iets zijn wat niet veel onderhoud vraagt, want daar heb ik gewoon de tijd niet voor. En ik vind het belangrijk dat het als het op een natuurlijke manier aansluit bij de rest van mijn inrichting.

Raamdecoratie schuifpui

Zoals ik aangaf ben ik er voor de achterkant van het huis al uit wat raamdecoratie betreft. Daar zit een schuifpui, dus de opties zijn sowieso een stuk beperkter dan bij het ‘gewone’ raam aan de voorkant. Als je in Google zoekt op ‘raamdecoratie schuifpui‘ dan krijg je alsnog een aantal verschillende opties te zien, zoals rolgordijnen en zelfs shutters, maar gewone gordijnen zijn naar mijn idee de meest mooie en praktische raambekleding voor een schuifpui. Zelf heb ik mooie inbetweens op het oog. Dat zijn gordijnen met een transparante look, waardoor het licht er een beetje doorheen schijnt. Over de kleur moet ik nog wel even goed nadenken.

Raamdecoratie woonkamer – de opties

Houten jaloezieën

Je ziet ze tegenwoordig heel veel en dat snap ik, want het staat enorm leuk! Houten jaloezieën zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Helemaal naar jouw wens te bestellen dus! Het fijne aan jaloezieën vind ik dat je de lichtinval elk moment kunt bijstellen. Je draait de jaloezieën zo dat ze meer of juist minder licht doorlaten, net wat jij fijn vindt. En je kunt ze als je wilt zelfs helemaal sluiten zodat ze bijvoorbeeld in de avond geen inkijk geven. Wel vraag ik me af in hoeverre het stoffig wordt en hoe lastig is het is dat stof vervolgens te verwijderen 🙂

Plisségordijnen

In het vorige huis hadden we mooie plisségordijnen voor het raam in een heel lichtgrijze tint. Ik vind het ideaal dat je die op elke gewenste hoogte kunt hangen en bijvoorbeeld helemaal dicht of juist helemaal open kunt doen. Bovendien zijn ze heel subtiel en hebben ze daardoor een rustige uitstraling. Wel vind ik het jammer dat als ze dicht zijn, je er niet door naar buiten kunt kijken. Ze bieden dan wel privacy, maar houden naar mijn mening ook relatief veel licht tegen.

Rolgordijn

Je ziet tegenwoordig ook steeds vaker rolgordijnen als raambekleding in de woonkamer. Je hebt ze in allerlei kleuren, stoffen en van lichtdoorlatend tot verduisterend. Voor de woonkamer is een lichtdoorlatend rolgordijn ideaal. Daarmee creëer je wel de nodige privacy, maar hou je niet al het licht van buiten tegen. Naast gewone rolgordijnen zijn er ook zogenaamde duo rolgordijnen die eigenlijk een soort combinatie zijn van een jaloezie en een rolgordijn. Ze bestaan uit twee banen stof: een transparante en een verduisterende of semi-transparante stof. De banen bewegen langs elkaar waardoor je zelf de mate van privacy en de lichtinval kunt bepalen. Hoewel dit op zich wel een goede optie is, vind ik dit niet de mooiste oplossing voor mijn woonkamer. Denk ik. Maar ik wil nog weleens serieus kijken naar de transparante varianten om te zien hoe goed je daar doorheen kunt kijken.

Vouwgordijnen

Dacht ik eerst dat ik vouwgordijnen wat oubollig en ‘landelijk’ zou vinden, zie ik ze nu toch ook wel als goede optie. Ook vouwgordijnen heb je namelijk in veel verschillende stijlen, stoffen, kleuren en transparanties. Vouwgordijnen zijn, net als rolgordijnen en plisségordijnen, trouwens ook prima te combineren met gewone gordijnen en helemaal op maat te bestellen.

Je leest het denk ik al: ik ben er nog niet helemaal uit. Tot die tijd doe ik het dus nog maar even met de oude vitrage van oma 🙂

Voor welk type raamdecoratie in de woonkamer heb jij gekozen en waarom?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.