WONEN

Plisségordijnen als alternatief voor gewone gordijnen *

14 februari 2020
plisségordijnen

Vroeger, en dan praat ik over een jaar of twintig geleden, hadden mensen volgens mij ofwel luxaflex, of lamellen, of vitrage met overgordijnen voor het raam hangen. Tegenwoordig heb je gelukkig veel meer keus als het om raamdecoratie gaat. Ik ben nog steeds enorm blij dat wij een paar jaar geleden hebben gekozen voor plisségordijnen als alternatief voor de vitrage die we van de vorige bewoners van het huis hadden overgenomen. Maar wat zijn plisségordijnen precies en waarom zijn ze zo mooi en handig?

Wat zijn plisségordijnen?

Plisségordijnen zijn een functionele vorm van raamdecoratie. Je hebt ze in twee verschillende varianten: top-down, waarbij je het gordijn uitvouwt van boven naar benden. En top-down/bottom-up, waarbij je het gordijn zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven kunt uitvouwen. Wij hebben voor onze woonkamer gekozen voor die tweede variant. Eigenlijk hebben we ze altijd zo afgesteld staan dat er aan de bovenkant een open stuk is, en aan de onderkant ook. Zo maken we optimaal gebruik van de lichtinval, maar hebben we toch niet teveel inkijk vanaf buiten.

Lees ook: Kindveilige raamdecoratie, waar moet je aan denken?

De voordelen van plisségordijnen

Naast het feit dat plisségordijnen je natuurlijk de nodige privacy geven, zijn ze zonwerend. Ze houden het in de zomer binnen lekker koel en zorgen er in de winter juist voor dat de kou buiten blijft. Een ander voordeel van plisségordijnen is dat ze eenvoudig te bedienen zijn. Je kunt ze dus op elk gewenst moment bijstellen om de lichtinval of je privacy te vergroten of juist te verkleinen. Desgewenst kun je plisse gordijnen kiezen met een verduisterende stof. Dat is vooral in een ruimte als de slaap- of badkamer ideaal. En last but not least zien plisségordijnen er wat mij betreft mooi en elegant uit, passen ze in vrijwel elk interieur en nemen ze weinig ruimte in beslag. Bovendien kun je ze, als je dat wilt, gewoon combineren met gordijnen. Daar hebben wij op de benedenverdieping voor gekozen om het net wat knusser te maken.

Zitten er ook nadelen aan plisségordijnen?

Eigenlijk niet! Behalve misschien dat plisségordijnen wat lastiger te monteren zijn dan bijvoorbeeld een rolgordijn of klassieke gordijnrails. Maar met een beetje hulp moet ook dat geen probleem zijn.

Hebben jullie ook plisségordijnen als raamdecoratie, of heb je voor een andere vorm gekozen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.