WONEN

Onderhoud plegen aan je eigen huis *

18 juli 2022

Wie een eigen huis heeft, moet daarvan zelf het onderhoud verzorgen. Of je besteedt het uit natuurlijk, dat kan ook. Hoewel ik niet bang ben voor een klusje hier en daar zijn er dingen waar ik mijn handen liever niet aan brand. Elektra en dingen met waterleidingen bijvoorbeeld. Of de echt zware klussen. Meestal kan mijn vader me daarmee wel uit de brand helpen en anders schakel ik vrienden in of komt er een klusjesman op bezoek. Schilderklusjes vind ik zelf best leuk om te doen. Het is ook iets dat regelmatig nodig is, dus op dat vlak geen problemen. Maar die bovenkozijnen he, dat is toch even een ander verhaal…

Kozijnen en deuren schilderen

Alle kozijnen in mijn huis en ook de achterdeur en schuurdeur zijn van hout. Wit geschilderd hout. Hout dat best wat te verduren heeft omdat het wordt blootgesteld aan alle weersinvloeden. En er rijdt of rolschaatst helaas ook weleens een kind tegen een deur aan 😉 Volgens mijn vader moet je die geschilderde onderdelen zo ongeveer elke tien jaar opnieuw schilderen om het goed bij te houden.

Zoals ik al schreef vind ik schilderen op zich een leuk klusje dus dat pak ik graag aan. Maar ik heb niet alleen beneden kozijnen, maar ook boven. Gewone kozijnen in de muur én een dakkapel. Als ik eraan denk dat die ook geschilderd moeten worden, zakt de moed me in de schoenen. Ik heb dan geen hoogtevrees, maar zoek het eigenlijk ook niet om een uur op een ladder te staan om een kozijn netjes af te plakken en vervolgens te schilderen. De dakkapel lijkt me helemaal een uitdaging omdat die natuurlijk letterlijk op het schuine dak staat… Ik zie mezelf daar al staan met mijn blik verf en kwast.

Kunststof kozijnen

Mijn eerste logische gedachte is een schilder inhuren om in elk geval al het bovenwerk voor me te doen. Dan hoef ik die ladder niet op en ik ga er vanuit dat zo iemand de ervaring en kunde heeft om het netjes te doen. Maar er is nog een andere oplossing. Eentje die weliswaar wat meer geld kost, maar waarna ik nooit meer omkijken heb naar het onderhoud van mijn kozijnen: kunststof kozijnen. Zoals je op Kunststofkozijn.net kunt zien zijn deze kozijnen bijna niet van houten kozijnen te onderscheiden. Bovendien hebben kunststof kozijnen ook nog eens een hogere isolatiewaarde. Dit kan je op jaarbasis honderden euro’s aan stookkosten schelen. Zeker iets om te overwegen dus!

Ben je benieuwd wat kunststof kozijnen kosten? De prijs van kunststofkozijnen bestaat grofweg uit vier onderdelen: het materiaal, de arbeidskosten, sloopwerk en montage. Nu hangt de uiteindelijke prijs van je kuntstof kozijn(en) natuurlijk af van allerlei factoren. Het is daarom slim om, als je overweegt je kozijnen te laten vervangen, offertes op te vragen bij verschillende specialisten. Op die manier krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijs en zie je ook waar je het voordeligst uit bent.

Heb jij een eigen huis en heb je houten kozijnen of kozijnen van kunststof?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.