WONEN

Nieuwe houten jaloezieën in de keuken *

25 maart 2023

Ik woon hier nu bijna 10 maanden en ik ben al minstens zo lang bezig om van mijn huis een fijne plek te maken die helemaal bij ons past. Ik heb al wat grote en een heleboel kleine klussen gedaan, maar op het gebied van lampen en raambekleding moet er nog veel gebeuren. Eén van die klussen kon ik pasgeleden van het lijstje strepen, want voor mijn keukenraam hangen inmiddels prachtige houten jaloezieën. Ik vertel je er graag meer over in deze blog en laat je uiteraard het eindresultaat zien!

Een nieuwe keuken

Eind vorig jaar heb ik een nieuwe keuken laten plaatsen. Heerlijk praktisch, fijn ingedeeld, van het gas af en vooral precies mijn smaak. Ik ben er nog steeds zo blij mee. Waar ik tot voor kort iets minder blij mee was, waren de oude gordijnen die voor het keukenraam hingen. Sinds de nieuwe keuken vielen ze nog meer uit de toon dan ze al deden en dus was het hoog tijd voor iets anders. Voor de inrichting heb ik wat kleine keuken inspiratie opgedaan en daarbij vooral gekeken naar de stijl die ik mooi vind en met welke items en kleuren ik die het beste kan bereiken.

Ik kwam in contact met Veneta en omdat wij in het verleden fijn hebben samengewerkt en ik meer dan tevreden ben over hun producten, kwamen we tot een nieuwe samenwerking. Van alle typen raamdecoratie die er bestaan ben ik al tijden verliefd op de houten jaloezie. Ik heb ze zelf nog nooit gehad, maar altijd als ik ze bij anderen zie hangen vind ik het prachtig en ik denk dat het in mijn keuken ook helemaal fantastisch zal staan. Die keuze is dus niet zo moeilijk, maar niet de enige die ik moet maken…

Adviesgesprek

Telefonisch plan ik een adviesgesprek in met Michael, een adviseur van Veneta die toevallig ook in Eindhoven woont en deze hele regio onder zijn hoede neemt. Michael komt niet met lege handen, want hij heeft kleurstalen bij zich en zelfs jaloezieën in klein formaat zodat hij live kan demonstreren hoe je ze bedient en wat er met de lichtinval gebeurt als je ze kantelt. Zo’n adviesgesprek is trouwens gratis en als je besluit een bestelling te plaatsen, meet de adviseur alles ook nog eens nauwkeurig voor je in. Nadat ik een keer een sticker voor het raam van mijn deur bestelde van 13 cm hoog ipv 130 cm (true story) durf ik niet zo goed meer zelf dingen op te meten. Dat Michael dit voor me doet is dus heel erg fijn!

Ik twijfel een beetje tussen wit en zwart, dus ik ben blij dat Michael van elke kleur een mini-jaloezie bij zich heeft. Al snel weet ik: het moet zwart worden. Mijn keuken heeft ook zwarte accenten en als het ’s avonds donker is, is je raam in principe ook zwart. Overdag vormen ze dus een mooi accent, ’s avonds oogt het juist heel rustig. Wat ik nog niet wist is dat je ook nog moet bepalen of je gaat voor jaloezieën met of zonder nerf. Michael weet me hierin goed te adviseren. Omdat ik in mijn woonkamer meerdere houten meubels heb staan, zouden jaloezieën met nerf hier het beste bij passen. Qua lamelbreedte kies ik voor 63 mm ipv 50 mm. Dit zorgt voor meer lichtinval en past ook beter bij een groot raam. Raamdecoratie bestellen is vervolgens een fluitje van een cent. Michael zet de juiste afmetingen en mijn voorkeuren in het systeem en binnen een paar minuten is de order geplaatst. Dit kun je trouwens ook heel eenvoudig zelf doen via de website van Veneta.

Montage

Ongeveer drie weken nadat Michael mijn bestelling heeft geplaatst, wordt mijn order bezorgd. Gelukkig zijn mijn ouders op dat moment bij mij in huis en ligt het op me te wachten als ik thuiskom. Het eerste vrije weekend daarna ga ik met mijn vader aan de slag om de jaloezieën te monteren. Je kunt dit trouwens voor een kleine meerprijs door Veneta laten doen, maar omdat het niet al te moeilijk moet zijn besluit ik dat wij dat zelf wel kunnen.

En inderdaad, het monteren is in principe heel eenvoudig. Wat in mijn geval wat minder makkelijk blijkt te zijn is het boren van de gaten voor de beugeltjes. Blijkbaar zit er direct boven mijn raam een balk van heel hard beton waar we uiteindelijk een fikse boor voor nodig hebben. Maar als de beugels eenmaal gemonteerd zijn ben je al bijna klaar. Met z’n tweeën klik je de jaloezieën zo vast in de beugels. Een houten strip aan de buitenkant zorgt er vervolgens voor dat de cassette en beugeltjes mooi zijn weggewerkt en het geheel er netjes afgewerkt uitziet.

Het eindresultaat

Iedere ochtend als ik beneden kom en telkens als ik weg ben geweest en weer thuiskom kijk ik er even naar. Ik vind ze zo mooi en perfect passen bij de keuken. Er komt nu ook veel meer licht binnen en dat is heerlijk. Als het hoogzomer is zal ik ze misschien wat vaker moeten sluiten om de warmte buiten te houden, maar dat vind ik niet erg. Schoonmaken is trouwens ook heel eenvoudig. Dit heeft Michael me tijdens het adviesgesprek geleerd. Je zorgt dat de lamellen helemaal gesloten zijn en dus plat over elkaar liggen en dan ga je er met een stofdoek of licht vochtige doek overheen. Omdat mijn jaloezieën in de keuken hangen zal ik ze zeker eens per maand moeten schoonmaken, maar op deze manier is dat zo gepiept.

Zouden houten jaloezieën ook goed passen in jouw interieur of kies jij voor een andere vorm van raamdecoratie?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.