WONEN

Nare geurtjes in huis, hoe kom je ervan af? *

21 augustus 2020
nare geurtjes in huis citroenen

Een fijn thuis is een schoon thuis. Opgeruimd, maar ook vrij van viezigheid en nare geurtjes. Altijd als we met kerst gourmetten, baal ik de dagen daarna van de vieze lucht die in de woonkamer blijft hangen en maar niet weg wil gaan. Heb jij ook weleens last van nare geurtjes in huis en wil je ervan af? Probeer deze dingen eens!

Citroen

Citroenen zijn lekker fris. Niet voor niets zijn veel schoonmaakmiddelen voorzien van citroensap en/of een citroengeur. De geur van citroen zorgt ervoor dat andere (nare) geurtjes verdwijnen. Wil je bijvoorbeeld een vervelende rioollucht verwijderen of kan die muffe slaapkamer wel wat frisheid gebruiken? Koop een paar citroenen! Gebruikmaken van echte citroenen om de geuren in je huis te verdrijven is heel eenvoudig. Snijd een citroen in stukken, leg ze op een schaaltje en zet het neer in je huis. Eventueel kun je op verschillende plaatsen zo’n schaaltje neerzetten.

Appel of kool

In de inleiding had ik het al over de etensgeuren na een avondje gourmetten. Op de avond zelf heb je daar geen last van, maar de volgende dag ben je er meestal minder blij mee. Deze geuren ga je het best te lijf met een stuk appel of kool. De kool snij je in smalle repen, de appel in blokjes. Dit leg of hang je vervolgens in de ruimte waar de stank zich bevindt. De truc met appel of kool werkt trouwens het best in een niet al te grote ruimte, of in een koelkast of keukenkastje bijvoorbeeld.

Vanille en kaneel

Wie wordt er niet blij van de heerlijk zoete geur van vanille? Zeker in het najaar en de winter is vanille een hele aangename geur. Bovendien werkt het prima om minder fijne geuren te verdrijven. Vanillestokjes leg je in een schaaltje water en dit zet je op de verwarming (vandaar ook ideaal voor in de herfst/winter). Het water verdampt en neemt de geur van de vanille mee. Je kunt hier voor een extra spicy twist nog een kaneelstokje aan toevoegen. Voor echt sterke vieze geurtjes werkt deze oplossing trouwens niet zo goed, maar de wat mildere luchtjes worden er prima door verdreven.

Azijn

Azijn is huishoud-technisch echt een wondermiddeltje. Azijn ruikt van zichzelf niet lekker en daarom werkt het het best als je het in huis zet als je zelf niet thuis bent. Zet bijvoorbeeld ’s avonds voor je gaat slapen wat schaaltjes met azijn op plekken in je huis waar het niet zo fris ruikt. De volgende ochtend zijn de nare geuren weg en spoel je de schaaltjes om.

Soda

En last but not least: soda! Ook zo’n veelzijdig middel. Ik had het hierboven al even over een rioollucht in je huis. Als dat komt doordat afvoeren vies of verstopt zijn, dan maak je daar met soda eenvoudig een eind aan. Strooi wat soda in de afvoer, giet er kokend water overheen en de verstopping en stank zijn verleden tijd. Ook gebruiksvoorwerpen waar een nare lucht vanaf komt (bijvoorbeeld het konijnenhok of de kattenbak) maak je met soda weer schoon en fris. Maak een warm sopje van soda en poets het daarmee schoon.

Heb jij weleens last van nare geurtjes in huis en zo ja, hoe ga jij ze te lijf?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.