WONEN

Mijn tips voor een duurzame kinderkamer *

10 februari 2020

Het inrichten van eerst de baby- en later de kinderkamers vond ik enorm leuk om te doen. En nog steeds vind ik het tof om zo nu en dan dingen een andere plek te geven, of wat weg te halen en er iets nieuws voor terug te zetten. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een fijn plekje hebben in huis dat helemaal van hen is en waar ze ’s nachts uiteraard lekker kunnen slapen. Om verspilling tegen te gaan en aan het milieu te denken, ben ik groot voorstander van een duurzame inrichting. Daarom in dit artikel mijn tips voor een duurzame kinderkamer. Want een beetje rekening houden met duurzaamheid hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Integendeel!

Kinderkamermeubels

Op het gebied van meubels voor de kinderkamer heb je natuurlijk oneindig veel keus. Goedkoop of wat duurder, nieuw of tweedehands… En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende kleuren en stijlen waaruit je kunt kiezen. Het is natuurlijk altijd goed om meubels een tweede leven te geven. Dat kan door zelf naar de kringloopwinkel te gaan, maar ook door te investeren in kwalitatief mooie meubels, die je van kind op kind kunt doorgeven en uiteindelijk nog voor een mooi bedrag kunt doorverkopen. Een voorbeeld van zo’n meubelstuk is Lise’s nieuwe bed van Rockwood.

Een nieuw bed van Rockwood

Bij Rockwood Kinderbedden mochten wij een nieuw bed voor Lise uitzoeken. Een hele klus, zoals je begrijpt, want kinderbedden heb je natuurlijk in allerlei soorten en maten. Bovendien waren er maar een paar bedden die het NIET werden, omdat ik ze gewoonweg niet bij de inrichting van haar kamer vond passen. Uiteindelijk ben ik in goed overleg met de schone slaapster in kwestie, uitgekomen bij Kinderbed Tim. Dat bed is vervaardigd van massief hout (duurzaam!) en verkrijgbaar in drie kleuren: naturel, grijs en wit. Ik twijfelde even tussen naturel en wit, maar omdat de andere meubels in haar kamer wit zijn leek me die laatste toch het best passen. Het bed werd niet alleen thuisbezorgd, maar ook direct voor ons gemonteerd. Super fijn! Ik maakte samen met Lise een korte video, die je hieronder kunt bekijken.

Lise is helemaal blij met haar nieuwe bed. Ik vind vooral de spijlen erg tof en ben blij met de opbergruimte onder het bed in de vorm van twee gigantische lades. Er zit nu een valrekje op het bed gemonteerd, dat er eventueel af kan. Maar volgens mij vindt Lise het wel leuk en geeft het haar een knus gevoel. We laten het dus voorlopig lekker zitten! Het leuke aan dit bed is trouwens ook nog eens dat het makkelijk te behandelen is. Mocht ze later toch graag een ander kleurtje willen, dan zouden we het dus prima kunnen verven. En dat geldt natuurlijk ook voor een eventuele nieuwe eigenaar mochten we het bed over een tijd besluiten te verkopen (ik moet er nu nog niet aan denken!).

Duurzame vloer

De eerste optie waaraan je waarschijnlijk denkt bij een duurzame vloer, is een vloer van hout. En dat is ook een prima keuze. Bekijk wel goed waar het hout vandaan komt en behandel het met een natuurlijke olie. Ik vind een houten vloer prachtig doordat hij leeft en naarmate hij langer wordt gebruikt, steeds mooier wordt. In plaats van hout kun je ook gaan voor een vloer van bamboe, kurk, kokos tapijt of wollen vloerbedekking. De keuzes zijn heel divers en ook echt smaakafhankelijk. Kies je voor een wat strakkere vloer, dan kan een vloerkleed van bijvoorbeeld kokos of wol, het wat gezelliger maken.

Muurverf

Een kinderkamer maak je gezellig met een leuk behangetje of een kleurtje op de muur. In het kader van duurzaamheid kies je in dat laatste geval het best voor een muurverf die geen (of in elk geval zo min mogelijk) schadelijke stoffen bevat. Beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je kind. Een aantal voorbeelden van duurzame verfmerken zijn: Fairf, Mommy Paint en Aquamaryn.

Accessoires

De grote meubels vormen natuurlijk de basis van een kinderkamer. Met accessoires maak je het geheel af. Rekening houdend met duurzaamheid kies je hier voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Denk aan rieten manden om het speelgoed in op te bergen en beddengoed van biologisch katoen. Ook houten accessoires en houten speelgoed maken een kinderkamer sfeervol. Let er bij hout op dat het FSC-gecertificeerd is. Dan weet je zeker dat het uit een verantwoord beheerd bos afkomstig is. Houd bij accessoires in je achterhoofd dat less meestal more is. Dus liever een paar mooie items dan heel veel. Scheelt je ook weer bij het schoonmaken en opruimen ervan 🙂

Heb jij bewuste (duurzame) keuzes gemaakt bij het inrichten van de baby- of kinderkamer(s)? Zo ja, welke?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.