WONEN

Loungeset of tuinset? *

18 juli 2020
loungeset

Niets fijner dan op een mooie zomerdag of -avond in de tuin vertoeven. De kinderen spelen terwijl jij met een boek in de zon of juist lekker in de schaduw vertoeft. Of heerlijk buiten eten, wat dacht je daarvan? Een fijne zitplek in je tuin kun je op verschillende manieren realiseren. De tegenwoordig meest voorkomende zijn de tuinset, bestaande uit een tafel met stoelen en de loungeset, die meestal bestaat uit bank met kussens en een lage tafel. Maar wat is nu wijsheid als je niet beide in je tuin kwijt kunt? En welke opties zijn er binnen die mogelijkheden om je zitplek helemaal naar wens in te richten? Welke soorten tuinsets zijn er eigenlijk? En kies je in het geval van een loungeset voor een aluminium loungeset of toch eentje van wicker of hout?

Loungeset

Laat ik beginnen bij de variant waarvoor ik zelf heb gekozen. In het vorige huis hadden we geen grote tuin, maar wel én een loungeset én een tuintafel met stoelen. De tuin stond daardoor redelijk vol, maar we hadden wel altijd twee opties om buiten te kunnen zitten. Bij het verdelen van de spullen heb ik even getwijfeld. Ik heb nu namelijk een nog (iets) kleinere tuin dan eerst. Maar omdat ik het loungen op de bank toch het aller fijnst vindt, ben ik voor de loungeset gegaan. Hij is pas net verhuisd naar mijn tuintje dus ik heb nog niet veel kansen gehad om te loungen, maar ik ben nu al blij met mijn keuze. Ik hoop op veel zonnige dagen en zwoele avonden. Heerlijk om daar te vertoeven met een goed boek of een lekker tijdschrift!

Soorten loungesets

De meeste loungesets zijn gemaakt van ‘wicker’. Dat is kunststof draad dat om een aluminium frame wordt gevlochten. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk en licht, waardoor het erg gewild is. Wicker heb je trouwens in allerlei soorten en maten. Zo is er plat en rond wicker en kan het materiaal dun zijn of wat dikker. Over het algemeen geldt dat de ronde wicker het stevigst is.

Naast de wicker loungeset is de aluminium loungeset de laatste tijd steeds meer in opkomst. Ten eerste is het materiaal heel geschikt én heeft het een moderne uitstraling. Aluminium is licht van gewicht maar toch heel sterk en het roest niet. Waar een wicker loungeset soms een wat robuuste en misschien lompe uitstraling heeft (vooral in een kleine tuin) is een aluminium loungeset wat minimalistischer en geeft deze juist een wat ruimtelijker effect

Ben je net als ik dol op een natuurlijke look, dan is een houten loungeset echt iets voor jou. Een houten of teak loungeset heeft door het natuurlijke materiaal een hele stijlvolle uitstraling. Om het makkelijk te maken kun je ook nog kiezen voor een combinatie van hout en aluminum. Waar je bij een houten loungeset wel goed rekening mee moet houden is dat hij 1 tot 2 keer per jaar onderhoud nodig heeft. Zie je dat niet zitten, dan kies je dus beter voor een aluminium of wicker loungeset.

Tuinset

Het grootste voordeel van een tuinset ten opzichte van een loungeset vind ik dat je aan een tuinset kunt eten. Natuurlijk kun je dat op een loungebank ook maar, zeker met kleine kinderen, is dat toch stukken minder praktisch. Nu zag ik toevallig dat er ook speciale hogere tafels te koop zijn die je met een loungeset kunt combineren. Op die manier maak je er een soort lounge dining set van. Misschien is dat in de toekomst het overwegen waard!

Een ander voordeel van een tuinset vind ik dat je het iets makkelijker verplaatst. Schijnt de zon net even te fel voor je gevoel, dan verplaats je de tafel makkelijk naar een wat schaduwrijker plekje, onder de overkapping bijvoorbeeld. Ook een losse tuinstoel is gemakkelijk op te pakken en ergens anders neer te zetten. Dat doe je met een grote loungeset toch net wat minder snel (en makkelijk).

Soorten tuinsets

Net als de loungeset heb je tuinsets in allerlei materialen, vormen en stijlen. Je kunt voor een landelijke tuinset van wicker kiezen, maar ook aluminium is een veelgebruikt materiaal en geeft de set een wat modernere uitstraling. Vind je het belangrijk dat je tafel en stoelen het hele jaar door buiten kunnen staan en geen onderhoud nodig hebben, dan zijn kunststof, graniet of polywood een slimme keuze. Naast het materiaal kun je natuurlijk kiezen uit een ronde, vierkante of rechthoekige tafel, waarbij ook het aantal gewenste zitplaatsen/stoelen een rol speelt.

Je leest het: er is een hoop te kiezen! Slim dus om je wensen goed op een rijtje te zetten voor je op zoek gaat naar de lounge- of tuinset van je dromen.

Wat staat er bij jou in de tuin? Een loungeset of een tuinset, of beide?

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply An-Alice 23 juli 2020 at 09:07

    Ik droom ook van een leuke loungeset, alleen zit ik met grote bomen boven mijn geknipt stukje tuin en grote bomen betekenen veel blaadjes, bloesems en… vogelpoep! Ik zoek dus vooral een loungeset waarbij ik een goede hoes krijg én waarbij de kussens goed afwasbaar zijn haha!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.