WONEN

Kindvriendelijke vloer nodig? Deze moet je hebben *

22 januari 2021

Een vloer is een enorm sfeerbepalend onderdeel van je inrichting. Maar je wilt er wel lang van kunnen genieten. Zeker met kinderen in huis wil je dat je vloer tegen een stootje kan. Sta je op het punt een nieuwe vloer te (laten) leggen, dan vraag je je misschien af welk type vloer het meest kindvriendelijk is en welke vloeren je beter links kunt laten liggen. De keuze is reuze als het op vloeren aankomt. Van laminaat tot tegels en van vinyl tot kurkvloer. Waarop moet je letten als je er zeker van wilt zijn dat je nieuwe vloer kidsproof is?

Wat maakt een vloer kindvriendelijk?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is het nu eigenlijk dat een vloer een kindvriendelijke vloer maakt? Zoals ik in het voorgaande stukje al schreef moet de vloer tegen een stootje kunnen. Er moet bijvoorbeeld met autootjes overheen gereden kunnen worden zonder dat je bang hoeft te zijn voor krassen. Je kinderen moeten er lekker op kunnen spelen zonder dat jij je hart vasthoudt of de vloer het wel overleeft. Een tweede eigenschap van een kindvriendelijke vloer is dat hij een beetje comfortabel aanvoelt. Vooral kleine kinderen spelen graag en veel op de grond. Dan is het wel fijn als ze niet op een keiharde of ijskoude vloer zitten. Een derde belangrijke eigenschap is dat de vloer onderhoudsarm moet zijn. Tapijt bijvoorbeeld is heerlijk comfortabel, maar vlekken en dingen als klei krijg je er moeilijk uit. En daarmee is het dus niet de meest kindvriendelijke keuze.

Kindvriendelijke vloeren op een rij:

Laminaat

Laminaat is een van de bekendste vloersoorten en nog steeds enorm populair. Het is een onderhoudsvriendelijk vloertype, het is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en stijlen (zelfs tegels!) en op die manier is er voor elke smaak wel geschikt laminaat te vinden. Het is dan misschien een wat hardere ondergrond dan tapijt, maar zachter dan tegels of een houten vloer. Zelf heb ik voor dit vloertype gekozen omdat het het beste past bij de stijl die ik voor ogen had voor mijn woonkamer. Ik wilde graag een natuurlijke houtlook en vond laminaat in precies de kleur hout die ik mooi vind.

PVC

Een beetje vergelijkbaar met laminaat is de PVC-vloer. Vaak zijn het zelfs dezelfde soort ‘planken’ die door middel van een soortgelijk kliksysteem aan elkaar gelegd worden. Ook PVC is in veel stijlen en kleuren verkrijgbaar en is slijtvast. Voordelen van PVC ten opzichte van laminaat zijn dat het waterbestendig is (of gemaakt kan worden) en dat een PVC-vloer meer geluiddempend is dan een laminaatvloer. PVC is ook meer geschikt dan laminaat in combinatie met vloerverwarming.

Kurkvloer

Een type vloer die wat minder bekend is, is de kurkvloer. Ook dit type vloer is prima geschikt voor huishoudens met kinderen. Kurk heeft de fijne eigenschap dat het isoleert, dus je kids krijgen geen koude voetjes als ze zonder sokken rondlopen. Bovendien is kurk geluiddempend en trekt het geen stof aan. Ideaal dus voor kindjes die daar gevoelig voor zijn.

Gietvloer

Een laatste kidsproof vloertype is de gietvloer. Deze is zeer onderhoudsarm, goed te combineren met vloerverwarming en waterproof. De standaard gietvloer is natuurlijk een hard type vloer, maar er bestaan ook speciale kindvriendelijke gietvloeren die een licht dempend effect hebben en dus een beetje meeveren als je kind bijvoorbeeld zou vallen. Ravotten is op zo’n vloer dus geen enkel probleem!

Welke soort vloer ligt er in jouw huis? Heb je daarbij rekening gehouden met kindvriendelijkheid of hebben andere eigenschappen de doorslag gegeven?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.