WONEN

Kindvriendelijke eettafel – 4 dingen om rekening mee te houden *

9 april 2021

Nieuwe meubels kopen? Leuk! Weet jij altijd precies wat je zoekt of ga je eerst rustig rondkijken wat je mooi vindt? Ik vind het altijd het fijnst om me eerst goed te oriënteren en vervolgens mijn wensenlijstje steeds concreter te maken. Zodat ik uitkom bij het meubelstuk dat ik mooi vind, dat de eigenschappen heeft waar ik naar op zoek ben en dat als het even kan ook nog binnen mijn budget past. In een huis met kleine kinderen is ‘kindvriendelijkheid’ wel een must als het om de meubels gaat. Ben je op zoek naar een kindvriendelijke eettafel, dan zijn er wat extra dingen om rekening mee te houden en je toe kunnen te spitsen op de juiste selectie tafels. Welke dingen dat zijn leg ik je uit in deze blog.

Eigenschappen van een kindvriendelijke eettafel

Materiaal

Ken je die mooie boomstamtafels? Die waaraan je echt nog kunt zien dat het stuk hout ooit een boom is geweest? Met groeven, nerven, noesten, alles? Prachtig mooi, maar misschien niet de meest kindvriendelijke optie. Het zijn dure tafels waar tijdens het eten en knutselen in al die kieren en gaten van alles kan verdwijnen… Je kunt er natuurlijk voor kiezen er een (doorzichtig) tafelkleed op te leggen, maar dat gaat dan toch weer een beetje ten koste van de schoonheid van zo’n tafel. Het best kies je voor een tafel van stevig en glad materiaal. Of dat nu een eettafel van eiken, van noten of van acaciahout is. Vroeger hadden wij een eettafel met een laagje verf erop. Er verschenen heel snel krassen op het tafelblad en daar zag je de blanke houtkleur van de tafel doorheen komen. Geen aanrader dus.

Onderhoud

Zorg dat het hout is afgewerkt met een goede beschermlaag zodat het echt tegen een stootje kan. En vooral ook, dat het na het eten of knutselen een kwestie is van een doekje eroverheen halen en klaar is kees. Dan heb je er jaren plezier van.

Vorm

Eettafels heb je in allerlei verschillende. Van rechthoekig tot vierkant en van ovaal tot een ronde eettafel. Welke vorm voor jouw huis het meest geschikt is hangt onder andere af van de ruimte waar de tafel moet komen te staan. Voor kleine kinderen is een ovale of ronde tafel het veiligst, omdat deze geen scherpe hoeken hebben waaraan ze zich kunnen stoten. Ga je toch voor een rechthoekig of vierkant model, zorg er dan voor dat er genoeg loopruimte om de tafel heen is zodat kinderen niet te dicht langs de tafel hoeven te lopen. Dat verkleint de kans dat ze er tegenaan lopen.

Afmeting

De afmeting van de tafel is ook iets waar je rekening mee moet houden. Met hoeveel personen zitten jullie doorgaans aan tafel? Krijgen jullie vaak visite over de vloer en zitten jullie dan graag aan de eettafel? Allemaal zaken die je mee kan nemen in je keuze. Heb je baby’s of kleine kinderen in huis, dan zullen er een of meerdere kinderstoelen om de tafel heen komen te staan. Deze nemen niet altijd, maar soms wel wat meer plek in dan een gewone eetkamerstoel.

Waaraan moet een kindvriendelijke eettafel volgens jou sowieso voldoen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.