WONEN

Kindveilige raamdecoratie – waar moet je aan denken? *

7 oktober 2019
kindveilige raamdecoratie

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Dat weet iedereen. Als je een dreumes of peuter hebt rondlopen heb je waarschijnlijk alle breekbare en gevaarlijke spullen al buiten het bereik van je kind geplaatst. Maar er liggen ook minder voor de hand liggende gevaren op de loer. Heb je je bijvoorbeeld al eens afgevraagd of je raamdecoratie wel kindveilig is?

Raamdecoratie is er in veel verschillende soorten. Enkele voorbeelden zijn jaloezieën, lamellen, gordijnen, rolgordijnen, vitrage en vouwgordijnen. Elk type raamdecoratie heeft weer andere eigenschappen. Ook zijn er per soort oneindig veel keuzes in materialen en eigenschappen. Welke jij kiest zal afhankelijk zijn van de ruimte waar de raamdecoratie komt te hangen en de sfeer die je ermee wilt creëren.

Kindveilige raamdecoratie

Loshangende koorden, banden, kettingen en draden vormen bij raamdecoratie het grootste risico voor (kleine) kinderen. Zij kunnen verstrikt raken in de lus van een trekkoord, band of verbindingskoord waarmee het product bediend wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk de koorden buiten bereik van kinderen te hangen en koorden nooit aan elkaar te knopen zodat er een lus ontstaat.

Montage jaloezieën

Ga je jaloezieën kopen, dan is ook de montagehoogte iets om rekening mee te houden. Dat is de hoogte tussen de vloer en het punt waar de raamdecoratie in de muur of het plafond is bevestigd. Om risico’s bij jonge kinderen te beperken mag de bedieningslengte voor jaloezieën of andere raambekleding met ketting- of koordbediening maximaal 100 centimeter zijn. De bedieningsketting moet bovendien minimaal 150 centimeter boven de vloer hangen.

Maar als je een beetje een vindingrijk en onderzoekend kind hebt zoals mijn peuter, ben je er dan nog niet. Mijn zoon zou gewoon een stoeltje pakken om toch bij het koord te kunnen. Om ervoor te zorgen dat kinderen niet bij touwtjes, koordjes en kettinkjes kunnen komen kun je de bediening van de raamdecoratie ophangen aan een zogenaamd ‘koordkikkertje’ of gebruikmaken van een ander soort beveiliging. Er zijn bijvoorbeeld ook systemen waar de ketting in wordt vastgeklikt, zodat er niet aan kan worden getrokken.

Inrichting van de kamer

Ook bij het inrichten van een baby- of kinderkamer is het belangrijk rekening te houden met veiligheid. Plaats een wieg of ledikant bijvoorbeeld nooit te dicht bij eventuele kettingen of koorden van raamdecoratie. Vaak kun je zelf een bedieningszijde kiezen, dus het is verstandig daar bij de aanschaf van de raamdecoratie al rekening mee te houden. Er zijn ook koordloze alternatieven en zelfs elektrische systemen te koop. Oriënteer je vooraf goed en kies voor de kindveilige raamdecoratie die het beste aansluit op jouw wensen.

In hoeverre heb jij bij de aanschaf van raamdecoratie rekening gehouden met kindveiligheid?

Afbeelding kind voor raam afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.