WONEN

Kinderkamer verven? Deze tips helpen je op weg! *

7 november 2020

Ik vond, en vind het nog steeds, een van de leukste dingen om mee bezig te zijn: het indelen en decoreren van de slaapkamers van mijn kinderen. Maar tegelijkertijd zie ik soms ook door de bomen het bos niet meer. Ik zie zoveel leuke kleuren, items en meubeltjes voorbij komen via bijvoorbeeld Pinterest, dat ik het heel moeilijk vind een keuze te maken welke dingen ik wel en niet meeneem. Wat ik sowieso erg tof vind zijn een of meer geverfde muren. Ook die keus ging niet over één nacht ijs kan ik je vertellen. Daarom in dit artikel handige informatie en tips die je op weg helpen bij het verven van de kinderkamer.

Kies zorgvuldig een kleur

Misschien wel de lastigste keuze die je moet maken is welke kleur je in hemelsnaam op de muur van de kinderkamer gaat smeren. Houd er bij het kiezen van een kleur rekening mee dat deze past bij de meubels en andere elementen in de kinderkamer, zoals de gordijnen, de lamp en de vloer (als je deze tenminste niet ook wilt vervangen). Bij doe-het-zelf winkels vind je kleurstalen met alle mogelijke kleuren. Volg je gevoel en neem een aantal stalen mee naar huis van tinten die je aanspreken. Die kun je vervolgens tegen de muur en tegen gordijnen, vloer en andere meubels aan houden om te zien of het mooi matcht. En als je kinderen groot genoeg zijn kun je hen natuurlijk heel goed betrekken bij het uitzoeken van een mooie kleur. Lise wilde heel graag een roze muur, maar ik wilde voorkomen dat het zuurstok of prinsessenroze werd. Samen kozen we deze prachtige oudroze kleur. En die bleek op de muur nog mooier te zijn dan ik hoopte!

Ga voor kwalitatief goede verf

Kies een verf die goed is van kwaliteit, bijvoorbeeld van een merk als Sigma. En met goede kwaliteit bedoel ik dat hij in één laag dekt, niet lastig is aan te brengen en dicht in de buurt komt van de kleur die op het verfblik of op de kleurstaal als voorbeeld staat. Je hebt niet voor niets die kleur gekozen natuurlijk. Let er trouwens ook goed op of de verf geschikt is voor muren en bekijk of jouw muur geschikt is om te verven. Een muur met een hele grove structuur bijvoorbeeld, geeft niet altijd een mooi resultaat en bovendien is er meer verf nodig om de muur helemaal in te kleuren. Je kunt in dat geval overwegen om de muur, in plaats van te verven, van een leuk behang te voorzien.

Bepaal welke muur/muren je gaat verven

Je kunt er natuurlijk voor kiezen één muur te verven, of twee, of zelfs alle vier. Zelfs het plafond wordt soms van een kleurtje voorzien. Let wel op dat wanneer je een donkere kleur verf kiest, het geverfde oppervlak dichterbij lijkt. Is de kamer dus al vrij klein, dan kies je beter voor niet al te donkere kleuren. Over het algemeen is het het slim om de muur te verven die de meeste lichtinval heeft. Het is gaaf om voor een kleur te kiezen die lekker contrasteert met de andere muren, zodat het echt een eye-catcher wordt en de muur het licht mooi reflecteert.

Experimenteer met schoolbordverf of magneetverf

Hoe leuk is het als een muur door hem een kleurtje te geven verandert in een school- of magneetbord? Met schoolbordverf of magneetverf kun je dit effect bereiken. Schoolbordverf is er trouwens niet alleen in zwart maar in allerlei kleuren. Je kunt er ook voor kiezen de verf op een kast of deur aan te brengen. Lekker speels en creatief!

Kinderkamer verven in de zwangerschap

Niets leuker dan de babykamer opknappen en inrichten. Een essentieel onderdeel van de voorpret! Maar is het wel veilig om met je zwangere buik de verfkwast te pakken? Eigenlijk kun je het verven uit voorzorg beter door een ander laten doen. Wil je toch heel graag zelf aan de slag, let er dan op dat je kiest voor een verf op waterbasis. Verf met oplosmiddelen moet je in elk geval zeker vermijden. Deze kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. En ook al gebruik je een ‘veilige’ verf, zorg er altijd voor dat de ruimte goed geventileerd is. Zet dus een raam open als je aan het verven bent, ventileer de ruimte na afloop ook regelmatig, en verf ruim voordat je (verwacht dat) de baby geboren wordt.

Heb jij een of meerdere muren van de kinderkamer geverfd en zo ja, in welke kleur?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.