WONEN

Keuken restylen? Begin bij de basis! *

24 september 2021

Als er één ruimte is in huis die voortdurend verandert, dan is het wel de keuken. Met het oog op de nieuwste trends in kleuren, materialen en stijl wil je er altijd van verzekerd zijn dat je kunt werken vanuit een goede en duidelijke basis. Hierdoor kun je snel switchen, zonder dat je meteen duizenden euro’s moet neertellen voor een complete re-do van de keuken. Omdat je de keuken op veel verschillende manieren kunt restylen, is het belangrijk dat je begint bij de basis. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Aan de hand van deze uitgebreide blog hoop ik je te kunnen helpen met het klaarmaken van jouw keuken, zodat ook jij zonder problemen kunt gaan restylen!

Een goede basis begint bij kleur

Om bij het begin te beginnen, het kiezen van de kleuren van jouw keuken is ontzettend belangrijk. Kies voor kleuren die samengaan met de rest van je interieur, maar wees niet bang om deze te combineren met kleuren die persoonlijkheid uitstralen. De laatste tijd zie je steeds vaker pastelkleuren terugkomen. Deze tinten waren al bezig met een opmars in de woonkamer en slaapkamer, maar nu is ook de keuken aan de beurt. Hierbij zijn vooral de kleuren lichtblauw en mintgroen populair, omdat deze met veel populaire materialen gemixt kunnen worden.

Vaste materialen die altijd een rol blijven spelen

Ook is het van belang dat je een mooie combinatie van kleur en materiaal hebt binnen de keuken. Afhankelijk van de stijl ben je waarschijnlijk gefocust op specifieke materialen, dus het is belangrijk dat je vooraf al bepaalt waar je uiteindelijk naartoe wilt werken! Enkele materialen zijn zo populair dat ze vrijwel altijd een rol spelen in de keuken. Denk hierbij aan de verschillende types hout, zoals eiken of berken. Hout is een mooi basismateriaal met een natuurlijke en neutrale uitstraling, waardoor je het met veel andere materialen (en kleuren) kan combineren.

Het juiste licht

Naast de juiste kleuren en materialen is het ook ontzettend belangrijk dat je kwalitatief hoogstaand licht hebt. Hierbij kun je onderscheid maken tussen drie verschillende rollen:

Basisverlichting
Met dit type verlichting heb je altijd een belichte ruimte die fijn oogt én zorgt voor prettig zicht. Hiervoor kun je ontzettend breed aan de slag, hoewel de voorkeur altijd zal blijven liggen op een lamp in het plafond. Een mooi voorbeeld hiervan zijn trimless spots, deze geven een mooie hoeveelheid licht zonder dat ze teveel opvallen.

Werkverlichting
Naast basisverlichting heb je in de keuken ook te maken met werkverlichting. Dit type verlichting is voornamelijk bedoeld om de werkzaamheden in de keuken te assisteren. Verlichting met kantelbare mogelijkheden is hiervoor een ontzettend fijne kandidaat.

Sfeerverlichting
Als laatste heb je ook te maken met sfeerverlichting. Dit type verlichting heeft een verhoogde werking op de algemene sfeer in de keuken. Denk hierbij aan lampen die specifieke elementen van de kamer uitlichten, zoals de muur of een schilderij.

Nu vraag je je misschien af waar je zo’n grote diversiteit in verlichting vindt. Winkels als letsleds.nl hebben een uitgebreid aanbod in basis-, werk- en sfeerverlichting. Voor iedere stijl en situatie vind je hier de juiste verlichting. Zorg je voor een goede balans tussen de drie verschillende rollen, dan zul je altijd genieten van zowel de praktische als de sfeervolle functie van je keuken.

Wat zou jij NU graag in je keuken willen veranderen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.