WONEN

Je tuin zomerklaar maken in 5 stappen *

13 mei 2019
bloemen water geven

Nu de winter achter ons ligt en de zomer in het verschiet, is het tijd om de tuin aan te pakken. Geen idee waar je moet beginnen? Met dit stappenplan is je tuin binnen een mum van tijd weer zomerklaar. En ben jij klaar om de hele zomer te genieten van een tuin waar je blij van wordt.

1 Opruimen en schoonmaken

In de herfst en winter maak je natuurlijk veel minder gebruik van je tuin dan in de lente en zomer. Het regent in die periode meestal veel en er vallen bladeren. Logisch dus, dat er na de winter het nodige opgeruimd en schoongemaakt moet worden.

Pak de container voor groenafval erbij, trek kleding aan die vuil mag worden en ga aan de slag. Verwijder eerst alle losse bladeren en takken die je tegenkomt. Daardoor maak je meteen ruimte voor nieuw leven.

Als je tuin is opgeruimd, kun je beginnen met het schoonmaken van het terras. Met een hogedrukreiniger haal je de groene aanslag op de tegels weg. Ik heb vorig jaar zelf ervaren dat dat goed te doen is. Je ziet ook snel resultaat en dat motiveert enorm! Het terras komt er in een mum van tijd stukken netter uit te zien. De tuinmeubels poets je met een doekje en wat sop zodat ze er weer schoon en fris uitzien.

2 Nieuwe planten en accessoires

Als de tuin opgeruimd en het terras mooi schoon is, is het tijd voor het leuke gedeelte: vers groen. Voordat je naar het tuincentrum racet is het verstandig na te denken hoe je tuin er straks uit moet zien. Ga je voor vaste planten die weinig zorg nodig hebben, of plaats je liever wat meer verschillende soorten bloemen en planten die na een jaar weer vervangen moeten worden? Het is ook slim om alvast over het kleurgebruik na te denken. Het is mooi als dit een beetje op elkaar aansluit.

3 Tuinmeubilair, parasol en accessoires

Niets fijner dan op een warme dag in de tuin zitten met een boek of lekker buiten eten. Ben je op zoek naar een nieuwe tuin- of loungeset, houd er dan rekening mee dat deze niet te groot of juist te klein is voor jouw terras of tuin. Houd in de ruimte ook rekening met het plaatsen van een parasol. Pas als je ongeveer weet wat je waar wilt hebben, kun je gaan shoppen. Kijk naast de gewone (web)winkels ook eens bij de kringloop of op Marktplaats. Daar wordt vaak veel tuinmeubilair voor een kleine prijs aangeboden.

Een gezellige zithoek in je tuin creëer je met de juiste accessoires. Denk aan gekleurde bloempotten, windlichten en sierkussens. Die hoeven niet veel te kosten maar fleuren de boel wel direct op. Bevindt je zithoek zich onder een afdak, dan kun je alles gewoon buiten laten staan. Zo niet, bewaar het dan in een waterdichte kist of in de schuur of garage.

4 Laat je groene vingers het werk doen

Het is nu tijd om de nieuwe planten in de grond te zetten. Kijk goed op het label hoeveel ruimte een bepaalde plant nodig heeft en hoe groot hij (ongeveer) wordt. De grootste planten zet je achteraan en naar voren toe worden de planten steeds kleiner. Zo heb je straks goed zicht op alles wat er in je tuin staat. Let ook op of een plant veel of juist weinig licht nodig heeft. Ga je zaaien, kijk dan even op het zakje in welke periode je de zaadjes in de grond moet stoppen.

5 Je tuin onderhouden

Met het nieuwe groen in je tuin en hopelijk een fijne plek om te zitten, is je tuin bijna zomerklaar. Laat de zon maar komen! Nu is het zaak om je tuin gedurende de lente en zomer mooi te houden. Zorg dat je voldoende water bijgeeft als dat nodig is. Knip planten die erg hard groeien tijdig bij om te voorkomen dat andere planten in de tuin in de verdrukking komen. Haal regelmatig een bezem over het terras en ga met het doekje over het tuinmeubilair. Als je het gedurende het seizoen een beetje bijhoudt, zul je zien dat het er met relatief weinig moeite allemaal mooi en netjes uit blijft zien.

Is jouw tuin in de zomer ook het verlengde van je huis en breng je er graag veel tijd door?

*Disclaimer

Afbeelding tuinieren afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.