WONEN

Je slaapkamer een nieuwe look? 3 snelle ideeën *

6 september 2022

De slaapkamer is meestal niet de eerste ruimte in huis die je qua styling aanpakt. Je kiest er waarschijnlijk sneller voor om de woonkamer een nieuwe look te geven. Toch is het fijn om ook een prettige sfeer neer te zetten in je slaapkamer. Het is immers dé ruimte waar je ontspant en die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten omdat er verder toch niemand anders komt dan jij en je eventuele gezinsleden. Geen zin in een grote verbouwing? Deze 5 tips zijn makkelijk toe te passen en geven je slaapkamer toch die frisse, nieuwe look.

Kleur en materiaalgebruik

Er heerst een beetje de gedachte dat de slaapkamer een rustige uitstraling moet hebben, zodat je er optimaal tot rust kunt komen. Maar wat nu als jij juist houdt van lekker veel kleur, drukke prints en spannende contrasten? Gewoon lekker doen! Ook als je geen knallende kleuren in de slaapkamer wil, kan een beetje kleur de ruimte net wat interessanter maken. Verf een muur in een kleur die je mooi vindt om wat meer contrast aan te brengen. Wel kleur, maar ook rust? Je maakt de ruimte één geheel en wat rustiger door de gekozen kleur terug te laten komen in bijvoorbeeld een dekbedovertrek, vloerkleed, een leuke stoel en accessoires. Heb je je muur een effen kleur gegeven, probeer dan niet een effen dekbedovertrek in precies die kleur uit te kiezen, dat is veel te moeilijk. Kies eerder voor een dekbedovertrek met dessin waar deze kleur (ongeveer) in voorkomt of kies voor een effen variant met een kleur die er goed bij past. Dat maakt het toch één geheel, maar wel wat speelser (en minder ingewikkeld).

Ook het juiste materiaalgebruik is belangrijk. Om die lekkere knusse en ontspannen sfeer van een slaapkamer te benadrukken kies je voor zachte stoffen en natuurlijke kleuren. Kies bijvoorbeeld een paar mooie sierkussens uit en combineer natuurlijke kleuren met één accentkleur die weer goed past bij de kleur(en) van de muren en het bedtextiel. Een lekker zachte sprei op het bed maakt het helemaal af.

Groen in de slaapkamer

Waarom zou je alleen planten in je woonkamer zetten? Voor een rustige, natuurlijke maar ook huiselijke sfeer zijn planten in de slaapkamer een perfecte keuze. Ze zuiveren de lucht, zorgen voor wat extra zuurstof en geven veel sfeer aan de ruimte. Groepeer meerdere (kleinere) planten en werk met verschillende hoogtes. Dit kun je doen met een bankje of een speciale plantenstandaard. Heb je wat minder ruimte, dan kan één wat grotere plant in de slaapkamer ook erg mooi zijn. Vergeet de planten natuurlijk niet op tijd water te geven en zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen. Is dat in jouw slaapkamer lastig, dan kun je ervoor kiezen kunstplanten neer te zetten. Die geven wel de sfeer, maar zorgen natuurlijk niet voor het zuiveren van de lucht.

Meer sfeer met de juiste verlichting

Lees je graag een boek voor het slapengaan? Zorg dan in elk geval voor voldoende licht bij je bed. Vaak hebben slaapkamers één grote lichtbron aan het plafond. Voor wat meer sfeer en dynamiek zou je ook kunnen denken aan een mooie vloerlamp of een kleinere tafellamp met warm (led)licht. Je maakt het jezelf helemaal gemakkelijk door alle verlichting bedienbaar te maken via je smartphone of een afstandsbediening. Voor je gaat slapen kun je de ruimte naar wens verlichten en als je je ogen dicht wilt doen schakel je met één druk op de knop alle verlichting uit. Bijkomend voordeel is dat je dit soort verlichting met diezelfde bediening ook kunt dimmen. Zo zet je de sfeer in je slaapkamer helemaal naar jouw hand.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.