WONEN

Inspiratie: zo creëer je een huiselijke sfeer in je woonkamer *

22 juni 2022

Je brengt er een groot deel van je tijd door: de woonkamer. Reden genoeg om wat aandacht te besteden aan de sfeer in deze ruimte van je huis. Maar, hoe creëer je nou zo’n gezellige, huiselijke sfeer? Wat geeft je zithoek nou dat beetje extra warmte en gezelligheid? Ik zet een aantal tips en ideeën voor je op een rij!

Warme kleuren en ronde vormen

Wie niet zo goed weet wat te doen met kleur, kiest al snel voor het veilige wit voor de muren en eventueel een grijstint voor gordijnen of meubelbekleding. Niet bepaald de tinten waarmee je warmte in je woonkamer creëert. Toevallig heb ik kort na mijn verhuizing een muur van mijn woonkamer een kleurtje gegeven en dit heeft zo’n enorm verschil gemaakt in de sfeer dat ik er nu over denk om de nog witte muur aan de overzijde ook te gaan verven. Geef je de muren van je woonkamer een warme kleur dan brengt dat direct sfeer in huis. Mix verschillende tinten die dicht bij elkaar liggen en houd rekening met de kleuren van je meubels voor een harmonieus geheel.

De juiste verlichting

Het is misschien wel een van de grootste interieur-uitdagingen: verlichting. Weet in elk geval dat er onderscheid wordt gemaakt tussen functionele verlichting, bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel of spots, en sfeerverlichting. In die laatste categorie kun je denken aan een mooie vloerlamp een hip wandlampje of een staande lamp op het dressoir. Het zijn die lampen die je woonkamer gegarandeerd gezellig maken. Kies voor warm licht en bij voorkeur voor lampen die dimbaar zijn. Zo kun je de intensiteit van de verlichting op elk moment naar behoefte aanpassen.

Harmonie en accessoires

Je herkent vast wel het gevoel als je een perfect gestylede woonkamer ziet. Alles matcht met elkaar. Dit bereik je door verschillende vormen met elkaar te combineren. Een hoekige bank met een ronde tafel en ronde kussens zorgt dat je geen ‘hokkerig’ effect krijgt. Zorg verder dat er een rode draad zichtbaar is. In stijl, maar ook in kleurgebruik, patronen en materialen. Decoreer dus niet elk hoekje anders, maar ga voor één geheel en laat accentkleuren op meerdere plekken terugkomen. De finishing touch bereik je met kussens en plaids op de bank, een mooie plant, verse bloemen op tafel en mooie kandelaars. Let wel op dat je niet overdrijft, houd rekening met de ruimte en probeer aan te voelen wanneer je genoeg accessoires hebt toegevoegd.

Voor nog meer gezelligheid: een haard

Oudere huizen hebben soms nog een echte open haard, of een houtkachel. In modernere huizen zie je het niet veel meer, maar er zijn toch mogelijkheden om ook dan te genieten van de gezelligheid van een haard in je woonkamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandhaard op bio ethanol? Deze hang je eenvoudig aan de muur en omdat afzuiging niet nodig is heb je dus geen schoorsteen nodig. Doordat deze haarden een speciale warmte-isolerende achterkant hebben, kun je ze aan alle soorten muren bevestigen. Zie jij jezelf al zitten met een boek en mok thee voor het brandende haardvuur?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.