WONEN

Huis opknappen? Op deze dingen kun je (veel) besparen *

31 december 2020

Het nieuwe jaar is een mooi moment om nieuwe plannen uit te voeren. Om dingen die je al zo lang wilde eindelijk eens te gaan doen. Het opknappen van je huis bijvoorbeeld. Want, eerlijk is eerlijk, we zullen voorlopig nog wel aan huis gekluisterd zijn. Nu is de ene verbouwing de andere niet en kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen de inrichting van je huis aan te pakken. Waar je ook voor kiest, het loont de moeite om vooraf te bekijken waarop je zoal kunt besparen. Ik zet een aantal handige bespaartips op een rij!

Tegels en sanitair

Ga je voor een wat grootschaligere verbouwing en wil je bijvoorbeeld je keuken of badkamer aanpakken, dan zijn er veel keuzes maar ook kosten die je ter overweging moet nemen. Meestal begin je met het maken van een planning, waaruit voortkomt wat je allemaal nodig hebt. Maak een begroting zodat je weet hoeveel de totale klus je (ongeveer) gaat kosten. En bespaar kosten door dingen die nog goed werken te laten zitten en alleen de nodige restauraties uit te voeren. Bij het aanschaffen van spullen zoals sanitair en tegels loont het om eerst te bekijken welke stijl je aanspreekt en vervolgens te gaan kijken waar je dit voordelig kunt aanschaffen. Goedkope tegels en voordelig sanitair hoeft niet minder van kwaliteit te zijn dan duurdere varianten. Het is een kwestie van goed zoeken en de juiste keuzes maken.

Verf en behang

Een nieuw kleurtje op de muur of een behangetje in een tof patroon kan je interieur echt een boost geven. Bekijk eerst rustig welke kleur(tint)en je mooi vindt en kijk daarna waar je de verf of het behang het voordeligst kunt inslaan. Veel bouwmarkten hebben wekelijks zeer aantrekkelijke aanbiedingen, ook op muurverf en behang. Let wel op, want aanbiedingen gelden vaak niet als je de verf laat mengen in een kleur naar keuze. Behang kun je ook heel goed online bestellen. Op die manier kun je, mits het behangetje bij veel shops verkrijgbaar is, heel snel en gemakkelijk zien waar je dit het voordeligst kunt scoren.

Meubels

Je kunt natuurlijk naar de meubelboulevard gaan. Wat zeg ik? Dat moet je eigenlijk doen. Om te kopen? Niet in eerste instantie. Ga gewoon eens kijken wat er is, welke stijlen je aanspreken en of er specifieke meubels zijn die je prachtig vindt. Ga daarna kijken waar je ze kunt kopen voor minder. Als je wilt besparen natuurlijk. Winkels als Kwantum en Leen Bakker hebben vaak prima meubels voor een fractie van de prijs die de duurdere meubelzaken rekenen. Natuurlijk betaal je daar ook voor kwaliteit, maar als jij het prima vindt om je meubels na een jaar of vijf te vervangen, dan kun je met een klein budget prima slagen.

Zelf klussen

Zo’n beetje de grootste kostenpost van een verbouwing is de arbeid die het kost. Hoe meer je zelf doet, hoe minder je verbouwing gaat kosten. Maar dat moet je natuurlijk wel zelf kunnen en willen. Je kunt er ook voor kiezen voor een gedeelte van de klus professionals in te huren en het voorbereidend werk en de afwerking zelf te doen. Of misschien heb je wel een handig familielid of vriend met twee rechterhanden die jou graag wil helpen?

Welk klusje in huis zou jij graag als eerste willen aanpakken?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.