WONEN

Hoe voorkom je krassen op je mooie vloer? *

15 juli 2017

Beneden hebben wij zelf een houten vloer gelegd. En dat was me een klus… Niet alleen bleek het moeilijker dan gedacht, maar door het warme weer droogde de lijm te snel waardoor de planken soms niet netjes aansloten en we dat niet meer gecorrigeerd kregen. Met het ‘aantikken’ van de planken zijn toen ook wat beschadigingen ontstaan. Tja, die eerste kras op je nieuwe vloer zal je altijd bij blijven. Hoe oplettend je echter ook bent, het ontstaan van krasjes en andere beschadigingen is op den duur niet te voorkomen.

Vloeren die het meest krasbestendig zijn, zijn stenen, keramieken, pvc en vinyl vloeren. De houten vloer en vloeren met een toplaag van hout zijn het meest krasgevoelig (hebben wij weer…). Aan de andere kant straalt een vloer met krassen en lichte beschadigingen een sfeer uit van: “kijk hier wordt geleefd” en dat heeft toch ook zijn charme. Mocht je het ontstaan van krassen en andere beschadigingen toch het liefst zo lang mogelijk willen uitstellen, dan heb ik een paar tips hoe je dit zoveel mogelijk kan voorkomen.

Leg een kleed neer

Daar waar een kleed ligt, kan de vloer niet beschadigd raken. ‘Duh’, zal je denken. Maar eigenlijk realiseer ik me nu pas dat dat ook een manier zou kunnen zijn om de slijtplekken in onze vloer als gevolg van het schuiven met de eetkamerstoelen te verdoezelen. Besluit je een vloerkleed onder de eettafel te leggen, let er dan wel op dat je een kleed van zodanig formaat neemt dat ook de eetkamerstoelen erop passen. In de zithoek laat je het kleed ook van de fauteuils tot aan de bank aansluiten. Bij specialistische webwinkels als Vloerkledenwinkel.nl kun je nauwkeurig de juiste afmetingen bestellen. Dat is belangrijk, want standaardmaten willen nog wel eens vlakken openlaten.

Monteer rubberen wieltjes onder je meubels

Rollen is beter dan schuiven. Je voorkomt er krassen mee en daarbij verplaats je zware stoelen ook nog eens veel gemakkelijker. Neem wel wieltjes van rubber. De harde plastic wielen zoals die van bureaustoelen bijvoorbeeld kunnen lelijke beschadigingen teweegbrengen. Je kan ook werken met viltschuivers die je onder je meubels plakt of schroeft. Heb je meubels die in zijn geheel op het vloerkleed staan, dan werken de wieltjes makkelijker.

Doe je schoenen uit

Ten eerste is het stukken hygiënischer en ten tweede maak je met schoenen meer krassen dan je lief is. Meestal hoor je dat voornamelijk hakken de vloer beschadigen, maar wat te denken van aanhangend straatvuil? Onwillekeurig zit er weleens wat zand in het profiel van je zolen. Door de droge lucht binnen valt dat er makkelijk uit en zodra je er dan over loopt werkt het zand als schuurpapier op je vloer. Nog een voordeel van het uittrekken van je schoenen is dat ook je vloerkleed langer schoon blijft en minder snel zal slijten. Eigenlijk doen wij hier in huis standaard onze schoenen bij de deur uit. Daar zal de vloer dus in elk geval niet van beschadigen 🙂

Wat voor soort vloer hebben jullie op de benedenverdieping en wat doe je om te voorkomen dat deze beschadigd raakt?

1 reactie

  • Reply Iris 24 juli 2017 at 16:23

    Ik heb juist begrepen dat zelfs rubberen (skate) wieltjes ook niet goed zijn als je een echt houten vloer hebt

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.