WONEN

Hoe moet je een schuin dak onderhouden? *

5 augustus 2022

Als je een eigen huis hebt ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Alleen al om die reden woon ik graag in een wat nieuwer huis. Ik moet er niet aan denken elk jaar met lekkages en ander ongemak om te moeten gaan. Nu is mijn huis met zijn 35 jaar eigenlijk helemaal niet zo nieuw meer, maar vergeleken met een jaren-dertigwoning toch weer wel. Uiteindelijk heeft natuurlijk elk huis onderhoud nodig, ook dat van mij. Een dak bijvoorbeeld, is nooit onderhoudsvrij. Ik vroeg me af hoe je een schuin dak als dat van mij eigenlijk moet onderhouden.

De meeste Nederlandse huizen hebben een schuin (pannen)dak. Goed nieuws als jouw huis ook zo’n dak heeft, want het heeft weinig onderhoud nodig. Wel luidt het advies je dak regelmatig te controleren, zeker als het heeft gestormd.

Hoe lang gaat een schuin dak mee?

Een pannendak bestaat uit een dakconstructie met daar bovenop dakpannen. De dakconstructie gaat in principe net zolang mee als het huis zelf. Dat is goed nieuws! Wel kunnen houtrot of hele harde wind ervoor zorgen dat de constructie eerder vervangen moet worden.

Hoe lang de dakpannen mee gaan is afhankelijk van welk type dakpan je hebt. Zo gaan keramische dakpannen wel 75 jaar mee, terwijl betonnen dakpannen na ongeveer 40 jaar al vervangen moeten worden. Ik gok eigenlijk dat hier betonnen pannen op het dak liggen. Ik hoop niet dat die nog maar een jaar of vijf meegaan eerlijk gezegd! Betonnen pannen worden op den duur poreus en gaan dan lekken. Of ze poreus aan het worden zijn controleer je door erop te tikken. Is de klank die je hoort helder dan is er niets aan de hand, is de klank dof dan is de kans groot dat ze poreus zijn en dus aan vervanging toe.

Hoe onderhoud je een schuin dak?

Hoe handig je zelf ook bent, vanwege de hoogte is het onderhouden van een schuin dak niet zonder risico. Het kan dus slim zijn hiervoor een professional in te schakelen. Online vind je veel dakdekker informatie en zie je vaak ook meteen wat een professionele dakdekker kost.

Ga je zelf aan de gang, denk dan aan de volgende klusjes. Vervang gescheurde of gebroken dakpannen. Op betonnen dakpannen groeien eerder algen en mossen dan op keramische pannen. Zitten er mossen en algen op jouw dak, verwijder deze dan met een hogedrukspuit of borstel en behandel de pannen daarna eventueel met een moswerend of -dodend product. Maak de dakgoot regelmatig schoon, vooral als je in een gebied woont waar veel bomen staan.

Blijkt je dak echt aan vervanging toe, win dan voldoende informatie in over het vervangen ervan. Ga je dit keer bijvoorbeeld voor keramische dakpannen omdat deze een langere levensduur hebben? Zijn er aanpassingen nodig in de dakconstructie die het geheel steviger maken? Win advies in als je het gevoel hebt dat je hier zelf te weinig van weet.

Heb je een plat dak dat vervangen moet worden, overweeg dan het (laten) plaatsen van een EPDM dak. Wat is een EPDM dak en wat kost een EPDM dak? De afkorting EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer en is een groep van synthetische rubbers met een hoge elasticiteit en zeer sterke mate van bescherming. Zo’n dak gaat daardoor langer meer dan het traditionelere dak van bitumen.

* Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.