WONEN

Hoe kun je schaduw creëren in je tuin? *

27 maart 2020

Ik verheug me ontzettend op hogere temperaturen en stralend zonnig weer. Lekker met de kinderen naar het park, of gewoon tijd doorbrengen in onze eigen achtertuin. Alleen is teveel zon natuurlijk niet goed. De kinderen wil ik zoveel mogelijk beschermen tegen de felle zon. Vooral omdat ze zelf nog niet snappen dat teveel zon niet goed is. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om schaduw te creëren in je tuin. Zo kun je je kinderen veilig buiten laten spelen en kan ook jij genieten van een lekker plekje uit de zon.

Schaduwdoek

Er zijn speciale schaduwdoeken te koop. Zo’n doek bevestig je op een aantal vaste punten in je tuin en het zorgt ervoor dat er in je tuin een schaduwrijke plek ontstaat. Doeken die specifiek als schaduwdoek bedoeld zijn, zijn van een speciale stof gemaakt die tegen weer en wind kan en bovendien schimmelbestendig is. Wil je een meer budgetvriendelijke oplossing, dan kun je (eventueel tijdelijk) een groot oud laken of dekbedovertrek gebruiken.

Parasol

Als je denkt aan schaduw maken in je achtertuin is een parasol waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt. Zorg er wel voor dat de parasol van een dusdanige afmeting is zodat je er voldoende schaduw mee kunt creëren. Ook is het belangrijk dat je de parasol kunt kantelen, omdat de zon nu eenmaal het grootste deel van de dag niet recht boven je tuin aan de hemel staat. Er is tegenwoordig veel keus als het gaat om parasols. Zo kun je kiezen voor een klassieke of een zweefparasol. Ook een horeca parasol kan een goede keuze zijn, omdat deze in regel stevig is en lekker groot van formaat.

Lees ook: Een glijbaan of een trampoline in de achtertuin?

De kinderen vermaken zich over het algemeen prima in ons stadstuintje. We hebben er nu een zandbak en peuterglijbaantje/-klimrek staan, maar overwegen dat laatste te vervangen door een grotere glijbaan of een trampoline. Maar aan welk van de twee hebben de kinderen het meest?

Bomen en struiken

De meest verkoelende schaduwplekken vind je onder bomen, zegt mijn moeder altijd. En volgens mij heeft ze gelijk, want omdat de wind daar gewoon lekker doorheen kan waaien, krijg je nooit dat benauwde effect dat je misschien bij een overkapping of parasol ervaart. Heb je een flinke boom in je tuin staan, zorg dan dat je die schaduw benut en laat de kinderen daar onder spelen. Een nieuwe boom planten alleen vanwege de schaduw is niet echt aan te raden, omdat volwassen bomen vrij duur zijn en hartje zomer niet de beste tijd van het jaar is om een boom te planten. Heb je dus nog geen (grote) bomen of struiken in je tuin die schaduw geven, dan kun je beter gaan voor een van de andere opties in dit artikel.

Overkapping

Een overkapping kan veel schaduw geven, maar als er te weinig wind onderdoor kan, kan het er ook ontzettend warm en benauwd onder worden. Zelf hebben wij een glazen overkapping, waar we een zonnescherm boven uit kunnen rollen. Als de zon op de overkapping staat en we gebruiken het zonnescherm niet, wordt het vanwege het glas natuurlijk snel warm. Maar laten we het zonnescherm uitrollen, dan ontstaat er een fijne schaduwplek waar het heel goed uit te houden is. Ook op warme dagen!

Partytent

Staat er een tuinfeestje op de planning of komt er een andere gelegenheid aan waarvoor je graag snel wat extra schaduw wilt creëren? Dan is een partytent ideaal. Je creëert er een groot oppervlak aan schaduw mee en de wind kan er gewoon onderdoor waaien, waardoor het niet snel te heet wordt in de tent. En bij een zomers buitje heb je ook nog iets om eventjes onder te schuilen.

Vind jij voldoende schaduw in je tuin belangrijk en hoe zorg jij hier in jouw eigen tuin voor?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.