WONEN

Hoe bescherm jij je tuinmeubelen in de winter? *

8 januari 2020
tuinmeubelen beschermen in de winter

In de lente en zomer gebruiken we ze volop, maar de rest van het jaar toch beduidend minder. Tuinmeubelen. Staan ze bij jou het hele jaar door in de achtertuin of op het balkon? Of heb je de ruimte om ze ergens op te bergen tot het weer buiten-zit-weer is? En kan het eigenlijk kwaad om tuinmeubelen gewoon buiten te laten staan in de winter?

Laat ik om te beginnen eens vertellen wat wij eigenlijk met onze tuinmeubelen doen als de herfst begint en we ze niet meer gebruiken. We hebben een loungebank en een tuintafel met tuinstoelen. Van de loungebank bergen we alleen de kussens binnen op. De bank zelf staat onder een overkapping en heeft dus weinig te lijden. Als het voorjaar zich aandient maken we hem een keer goed schoon en kunnen de kussens er weer op.

De tuintafel met zes tuinstoelen staat normaal gesproken buiten, maar zetten we in de herfst en winter in de garage. We hebben het geluk dat we een grote garage hebben en dat we het kwijt kunnen. De poten kunnen onder het tafelblad uit en de tuinstoelen gaan in een speciale opbergbox. Zo staan ze niet in de weg en zijn ze lekker uit het zicht. Gezien het materiaal waar tafel en tuinstoel van gemaakt zijn (aluminium en kunststof) hoeven we ze trouwens eigenlijk niet eens op te bergen, maar daarover lees je hieronder meer.

Houten tuinmeubelen beschermen in de winter

Tuinmeubelen die gemaakt zijn van grenen of vurenhout, berg je in de winter het liefst op. Deze materialen drogen in de winter buiten snel uit. Zet de meubelen daarom liefst op een warme en droge plek. Het is belangrijk dat deze ruimte goed geventileerd is. Heb je geen ruimte om de tuinmeubelen binnen op te bergen, dek ze dan goed af met een luchtdoorlatende hoes. Gebruik je een plastic hoes, dan heb je kans dat de meubelen gaan schimmelen en rotten. Zijn de meubelen gemaakt van teak of hardhout, dan kun je ze gewoon de hele winter buiten laten staan, maar het kan natuurlijk geen kwaad ze in de winter toch af te dekken zodat ze niet vies worden.

Tuinmeubelen van kunststof

Zoals je zult verwachten kun je tuinmeubelen van kunststof gewoon het hele jaar door buiten laten staan. Wel blijven ze mooier als ze onder een afdak staan, zoals onze loungebank, of als je ze afdekt met een hoes. Dit voorkomt niet alleen dat ze vies worden, maar ook dat ze verkleuren.

Tuinmeubelen van rotan, riet of bamboe

Materialen als rotan, riet of bamboe zijn prachtig, zeker voor in je tuin, maar ook heel kwetsbaar. Vooral wanneer het langdurig regent of gaat vriezen. Vaak krijgen dit soort meubelen een extra beschermlaag zodat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden, maar het risico bestaat altijd dat ze verbuigen of breken als het bijvoorbeeld gaat vriezen of sneeuwen. Beter zet je ze dus binnen, in een goed geventileerde ruimte.

Tuinmeubelen van rvs, staal of aluminium

Net als de meubelen van kunststof kun je tuinmeubelen van rvs, staal of aluminium prima het hele jaar door buiten laten staan. Ze zijn goed bestand tegen regen, sneeuw en kou. Laat ze dus gerust op je terras staan. Voor een extra lange levensduur en om ze schoon te houden kun je er natuurlijk wel voor kiezen ze op te bergen (zoals wij) of met een hoes af te dekken.

Van welk materiaal zijn jouw tuinmeubelen gemaakt en laat jij ze het hele jaar door buiten staan, dek je ze af of berg je ze op?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.