WONEN

Groene vingers? Zelf je eigen droomtuin creëren *

3 maart 2021
buiten de pixels

Het is best een uitdaging om van je eigen tuin iets compleet nieuws te maken. Toch is er geen enkele reden waarom je het niet zou doen! Het geeft zo’n mooi gevoel, iets opbouwen uit helemaal niets. Dat geldt al helemaal voor een tuin, die je letterlijk voor je ogen ziet groeien! Nou ja, niet letterlijk en direct. Althans, het resultaat verspreidt zich over vele dagen en weken. Maar het is wel een proces dat je helemaal zelf kunt bijsturen en aanpassen naar je eigen wensen en voorkeuren. Hier verwerk je al je liefde en aandacht in totdat je tevreden bent. Al is het wel slim om rekening te houden met een aantal dingen.

Groene vingers

Het lenteseizoen is in aantocht. Gaan jouw groene vingers ook alweer jeuken om je tuin aan te gaan pakken? Om te beginnen je borders. Laat die zeker niet onaangeroerd. Je bloemperken geven je tuin namelijk echt identiteit. En hoe de samenstelling eruit komt te zien, bepaal je helemaal zelf. Je hebt complete border-pakketten die alles bevatten wat je nodig hebt om te beginnen, maar je kunt je begroeiing ook los uitkiezen. Let je wel op de volgende punten?

  • De gemiddelde lengte van je planten: de hoogte of laagte van je planten bepaalt of ze andere gewassen niet het nodige zonlicht ontnemen.
  • Bodemgeschiktheid: niet alles kan overal goed groeien. Koppel de keuze van je planten dan ook aan de grond waarin je ze wilt neerzetten.
  • Omstandigheden waarin je planten groeien: waar de een meer licht nodig heeft, gedijt de ander ook heel goed in de schaduw. Geef iedere plant de plek waar deze behoefte aan heeft.
  • Verzorging van je planten: elke soort plant heeft weer een specifieke mate van aandacht nodig. Wees je hiervan bewust bij het uitkiezen.

Een border kan bestaan uit veel verschillende onderdelen. Maar het is natuurlijk volledig aan jou om te bepalen wat je wel en niet in je tuin plaatst en waar je eventueel de nadruk op legt. Pas als de tuin helemaal is zoals jij ‘m voor ogen ziet, is je project geslaagd en ten einde.

Siergrassen

Een border zonder planten is natuurlijk geen border. Planten zijn er natuurlijk in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Tegenwoordig zie je ook veel siergrassen in de tuin. Kies uit hoge of lage siergrassen om jouw bloemperken mee vorm te geven.

Lage siergrassen

Hoewel ze in het oog kunnen en mogen springen, worden laag blijvende bloemen en planten voornamelijk gebruikt als bodembedekkers. Dat komt ook wel mooi uit, omdat deze planten samen met de lage siergrassen in de meeste gevallen heel goed in de schaduw kunnen staan. Dat wil zeggen dat ze niet direct zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien.

Hoge siergrassen

Hoe hoger de plant, hoe langer uiteraard de schaduw die deze werpt. Hoge siergrassen kunnen een prachtige aanvulling zijn op je tuin. Doordat ze overal bovenuit steken vestigen ze de aandacht behoorlijk op zich. Het is slim deze grassen wat meer naar de achterkant van je border te plaatsen, zodat de planten aan de voorkant voldoende in het zicht blijven en ook voldoende (zon)licht vangen.

Siergrind

Misschien vind je de aarde rond je planten een mooie kleur hebben. Een manier om de aarde niet of minder zichtbaar te maken is door siergrind om je planten heen te leggen. Met steentjes in jouw gewenste kleur, grootte en textuur maak jij het geheel helemaal af. Regen kan het grind de grond doen inzakken maar een worteldoek eronder aanbrengen verhindert dit. Daarmee voorkom je trouwens ook meteen opkomend onkruid.

Verhoging

Wil jij je borders graag effen houden met je terras of tuinpad? Dat kan een mooi effect hebben, maar het kan om verschillende redenen wenselijk zijn om een scheiding aan te brengen. Dan kun je het beste een verhoging plaatsen tussen de border en het tuinpad. Deze bestel je kant en klaar of je zet ze zelf in elkaar. Gebruik hiervoor duurzaam hout, kunststof, metaal, beton of zelfs glas!

Ga jij graag zelf in je tuin aan de slag of laat je dat liever over aan iemand anders?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.