WONEN

Een wollen vloerkleed in de woonkamer *

8 maart 2024
zithoek met wollen vloerkleed en hoekbank

Stukje bij beetje begint mijn woonkamer vorm te krijgen. Ik voeg bewust steeds een element toe en heb absoluut geen haast om het af te krijgen (als het überhaupt al ooit echt helemaal af is), maar ik merk dat ik echt blij word van iedere upgrade. Een nieuwe vloer gaat het grootste verschil geven, maar daar moet ik nog even op wachten. Een paar weken geleden leukte ik de muur achter de eettafel op met een foto van ons drietjes. De laatste aanwinst is een nieuw, wollen vloerkleed in de zithoek. Wat is dat nou precies, een vollen vloerkleed, en zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? Ik geef je info en tips!

‘Maar Monique, je had toch al een vloerkleed? Waarom deze verandering? Was je niet meer blij met je oude kleed?’ Het klopt inderdaad dat ik al een kleed in de zithoek had liggen. Ik kocht het kleed toen we nog in ons vorige huis woonden en eenmaal hier bleek het net iets te groot voor de ruimte. Het kwam helemaal tot aan de muur en dan nog vond ik het best ver de kamer in steken. Ik wilde dus al langer een nieuw, wat kleiner kleed, maar had er geen haast mee.

Tot ik met Tapeso in contact kwam en ik online de collectie wollen vloerkleden zag. Ik was op slag verliefd en zag al helemaal voor me hoe het kleed perfect bij mijn woonkamer zou passen. Ik ging voor een beige/crème-kleurig kleed dat een slagje kleiner is dan het kleed dat ik eerst had liggen. Maat 160x230cm bleek voor de ruimte en het formaat van mijn bank perfect! De kleur komt nu nog niet helemaal goed uit omdat hij erg lijkt op die van de onderliggende tegelvloer, maar omdat daar over een tijdje verandering in komt moet je daar even doorheen kijken 😉

Een wollen vloerkleed, de voordelen

Nu denk je misschien: ‘waarom een wollen vloerkleed? Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere kleden?’. Ten eerste ben ik sinds een paar jaar steeds meer waarde gaan hechten aan natuurlijke materialen. In mijn kleding bijvoorbeeld, kies ik nauwelijks meer voor synthetische stoffen, maar veel vaker voor katoen, viscose of wol. In eerste instantie was mijn aandacht daarom al getrokken toen ik zag dat er op de website van Tapeso een hele collectie ‘wollen vloerkleden’ te vinden is. Toen ik las over alle voordelen, was ik helemaal om. Een wollen vloerkleed is namelijk:

  • comfortabel, want het houdt warmte vast en voelt lekker zacht aan de voetjes;
  • vuil afstotend, omdat wil van nature vuilwerend is door het vetlaagje in het materiaal;
  • luchtzuiverend, doordat wol in staat is schadelijke gassen en dampen uit de lucht te zuiveren;
  • brandwerend, omdat wol moeilijk ontvlambaar is;
  • duurzaam, omdat wol een heel sterk materiaal is, heeft een wollen vloerkleed een lange levensduur.

Zitten er ook nadelen aan een wollen vloerkleed?

Naast heel veel voordelen zitten er vast ook nadelen aan een wollen vloerkleed, zou je denken. Klopt, er is eigenlijk één nadeel: de relatief hoge prijs. Je betaalt voor een wollen vloerkleed nu eenmaal meer dan voor een synthetisch kleed van dezelfde afmeting. Daar staat wel tegenover dat een wollen kleed een stuk sterker is en 15 tot wel 20 jaar meegaat. In die tijd heb je misschien wel drie andere kleden ‘versleten’ en speelt het prijsverschil geen rol meer.

Wollen vloerkleed reinigen

Een wollen tapijt is in principe gemakkelijk schoon te houden. Het heeft een lage pool waardoor er nauwelijks vuil tussen de vezels gaat zitten. Twee keer per week stofzuigen is in principe voldoende. Het is aan te raden niet met schoenen op het kleed te lopen. Ik heb de kinderen dus echt op het hart gedrukt hun schoenen uit te doen voor ze op de bank ploffen (en dat doen ze gelukkig meestal netjes). Komt er een vlek in het tapijt, ga dan niet als een gek boenen want dan wrijf je de vlek alleen maar dieper het tapijt in. Door er wat lauwwarm water op te gieten en de vlek te deppen zou deze weg moeten gaan. Voor hardnekkige vlekken kun je het beste een specialist of winkel raadplegen voor advies. Vind je een wit vloerkleed te riskant en besmettelijk, dan kun je natuurlijk altijd voor een wat donkerder kleur kiezen.

Nu ben ik wel benieuwd: wat vind jij van mijn nieuwe, wollen vloerkleed?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.