WONEN

Een houten vloer versus laminaat *

25 mei 2018

Het is inmiddels alweer bijna acht jaar geleden dat we ons huis kochten. De keuken zat er pas net in en was helemaal onze smaak. De badkamer en het toilet waren voor dat moment prima en daarom besloten we alleen schilderwerk te doen en nieuwe vloeren te leggen. Boven kozen we voor laminaat en beneden na lang wikken en wegen voor een houten vloer. Een type vloer dat wel wat onderhoud vergt, maar wat mij betreft je interieur een mooie warme uitstraling geeft. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen laminaat en een houten vloer? En wanneer kun je het beste voor het een kiezen, en wanneer voor het ander? 

Samenstelling

Als je van een afstandje kijkt kan best lastig zijn om een laminaatvloer van een houten vloer te onderscheiden. Maar er is qua samenstelling zeker wel een verschil. Een laminaatvloer bestaat uit vier lagen: een balanslaag, een kernlaag, een decoratieve laag en een bovenlaag. De decoratieve laag bestaat uit gelamineerd papier dat gedrukt is en de uitstraling van de vloer bepaalt. De bovenlaag bepaalt uiteindelijk de duurzaamheid van de vloer. Een houten vloer bestaat uit houten planken. Er zijn twee varianten: planken die uit meerdere lagen bestaan en waarbij alleen de toplaat uit edel hout bestaat. En zogenaamd ‘massief’ parket. De laatste variant wordt nog maar weinig gebruikt, omdat het ecologisch minder verantwoord is (er zijn simpelweg meer bomen voor nodig) en hij gevoeliger is voor temperatuurschommelingen. Onze houten vloer is van het eerste type.

Levensduur

Zoals hierboven beschreven hangt de levensduur van een laminaatvloer af van de (kwaliteit van de) bovenlaag. Een laminaatvloer kun je niet opschuren als de bovenlaag aan het verslijten is. Dat kan met een houten vloer wel. Zo ziet deze er na jaren gebruik weer als nieuw uit. Nu moet ik zeggen dat onze vloer vooral rondom de eettafel behoorlijke slijtplekken heeft van onze oude stoelen. Ook het stukje vloer waar je de kamer binnenkomt ziet er niet zo mooi meer uit als in het begin. Opschuren hebben we nog niet gedaan, maar is wel iets wat we overwegen over een aantal jaar. Als beide kinderen iets groter zijn en er niet zoveel meer met wagentjes, autootjes en ander speelgoed over de vloer wordt geraced 😉

Uitstraling

Hout is een natuurproduct en daarom geeft een houten vloer je interieur een warme uitstraling. Voor veel mensen is dat de reden dat ze voor dit type vloer kiezen. Je hebt trouwens de keuze uit veel verschillende houtsoorten, denk bijvoorbeeld aan eiken-, noten-, beuken- of esdoornhout. Elke houtsoort heeft een andere kleur en een ander patroon en geeft je vloer dus net weer een andere look. Wij hebben gekozen voor eikenhout met een white wash. Natuurlijk zijn de mogelijkheden met laminaat nog uitgebreider. Er zijn ontelbaar veel dessins verkrijgbaar, waaronder de houtlook, maar dus ook heel veel andere stijlen.

Ik vind onze meubels echt prachtig uitkomen op onze houten vloer. Daarnaast is het een vrij ‘neutrale’ ondergrond waar heel verschillende interieurstijlen mooi op uitkomen. De onze is momenteel een mix van Scandinavisch en industrieel.

Aanschaf en onderhoud

Overweeg je een houten vloer in je woning te (laten) leggen dan is het slim om je vooraf te laten adviseren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in houten vloeren. Zeker als je van plan bent een houten vloer in combinatie met vloerverwarming te nemen (hebben wij niet, maar het kan wel!) is het belangrijk dit door een erkend bedrijf zoals Martijn de Wit Vloeren te laten leggen. Je weet dan niet alleen zeker dat je vloer door een vakman is gelegd, maar krijgt ook nog eens 10 jaar garantie op de gebruikte materialen.

Kies je voor een houten vloer, dan is regelmatig onderhoud ervan heel belangrijk. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar waarmee je de vloer kunt oliën, vernissen of boenen. Welk product je moet gebruiken is afhankelijk van de houtsoort van je vloer. Een laminaatvloer hoef je niet te oliën, vernissen of boenen, maar kun je gewoon regelmatig schoonmaken met een vochtige dweil en een voor laminaatvloeren geschikt schoonmaakmiddel.

Laminaat of een houten vloer?

Welke keuze in jouw geval de beste is hangt helemaal af van je wensen en eisen met betrekking tot uitstraling en levensduur, maar natuurlijk ook van je portemonnee. Een houten vloer is (met het juiste onderhoud en een opschuurbeurt) dan misschien duurzamer dan een laminaatvloer, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Verder is het natuurlijk zo dat wanneer je een heel specifieke kleur of dessin zoekt, je eerder uit zult komen bij laminaat dan bij hout.

Welk type vloer ligt er in jouw woonkamer en waarom?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Martijn de Wit Vloeren.

1 reactie

  • Reply Nicole Orriëns 25 mei 2018 at 11:10

    Hier ligt goedkoop laminaat. Echt hout vind ik veel leuker klinken, maar vonden we te duur.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.