WONEN

Een composiet schutting als tuinomheining *

15 april 2020

Een eigen tuin bij je huis is heerlijk. Ik kan er echt van genieten om bij mooi weer lekker in de tuin te gaan zitten met een boek. Voor de kinderen biedt de tuin bij mooi weer een fijne extra speelplek. Om te zorgen dat de bal tijdens het spelen niet zomaar bij de buren belandt én voor een stukje privacy zijn de meeste tuinen, waaronder die van ons, omheind met een schutting. Vaak is die van beton of van hout, maar composiet is een steeds vaker gebruikt materiaal. Wat is dat precies en wat zijn de voordelen van zo’n composiet schutting?

Composiet schutting

Composiet is een materiaal dat bestaat uit kunsthars en hout- of bamboevezels. Grofweg zijn er twee soorten composiet schuttingen te onderscheiden: Wood Plastic Composite (WPC) en Bamboo Plastic Composite (BPC). Een WPC schutting bestaat uit samengeperste houtvezels en gerecycleerde kunststof. De houtvezels zijn vaak restmateriaal dat afkomstig is uit de meubelindustrie.

Voor een BPC schutting worden bamboevezels gebruikt in plaats van houtvezels. Kwalitatief is deze schutting beter dan een WPC, omdat bamboe sterker is dan hout en bamboevezels het materiaal dus nog meer verstevigen en verharden. dit maakt BPC omheiningen duurder dan WPC schuttingen.

Voordelen composiet schutting

Een schutting van composiet is erg stevig. Hoe stevig verschilt per schutting en hangt er vooral af van de verhouding tussen de bestanddelen. Hoe meer hout- of bamboevezels er in het materiaal verwerkt zijn, hoe sterker het is. Een tweede groot voordeel van een schutting van composiet is dat het een duurzaam alternatief is voor een houten schutting. De houtvezels die gebruikt worden zijn immers afkomstig van restmateriaal en krijgen op deze manier een nieuwe functie.

‘Ja, allemaal leuk en aardig maar het oog wil ook wat. Ik vind hout gewoon mooier!’ Dat is wat ik dacht toen ik begon te lezen over deze mij nog onbekende materiaalcombinatie voor een schutting. Maar daar kwam ik vrij snel op terug toen ik zag dat een kwalitatief goede WPC of BPC schutting de natuurlijke uitstraling heeft van een houten exemplaar. Zonder de nadelen die echt hout heeft, zoals splijten, splinteren en het regelmatige onderhoud dat nodig is om een houten schutting mooi en in goede conditie te houden. Een composiet schutting hoeft nooit te worden gebeitst of gevernist. Dat maakt het een heel onderhoudsarm object dat toch minimaal 10 jaar meegaat.

Composiet is licht en stevig. Ik weet nog dat de houten schutting van mijn ouders bij een flinke storm compleet omviel. Daar hoef je bij composiet niet bang voor te zijn. Het combineert de beste eigenschappen van kunststof en hout. Vaak wordt er nog een kleine hoeveelheid glasvezel of koolstof aan het materiaal toegevoegd om het extra te verstevigen. Zo kun je er helemaal op aan dat je schutting overeind blijft als het buiten flink tekeer gaat.

Zijn er ook nadelen?

Zoals je leest heeft een schutting van composiet veel voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen te noemen. Zo is het materiaal iets gevoeliger voor krassen dan hout. Hoewel je oppervlakkige krasjes vrij eenvoudig kunt schuren, is dat bij diepere krassen niet mogelijk. Een ander nadeel is dat er, omdat het als het ware gaat om een mengsel van hout (of bamboe) en kunststof, er lichte kleurverschillen in het materiaal aanwezig kunnen zijn.

Kost dat?

Is een composiet schutting de goedkoopste optie? Nee. Maar de prijzen kunnen enorm verschillen. In de regel geldt dat hoe meer houtvezels in het materiaal aanwezig zijn, hoe sterker én hoe hoger de prijs. Een wat goedkopere schutting van composiet is vaak minder mooi doordat het een wat minder authentieke (houten) uitstraling heeft. Zoals aangegeven is een BPC schutting vaak ook wat prijziger dan een WPC schutting.

Welk type schutting (of omheining) staat er momenteel om jouw tuin heen? Zou je een composiet schutting overwegen als je de boel zou moeten vervangen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.