WONEN

De voor- en nadelen van een ronde eettafel *

6 april 2021

Ik weet niet of het jou al is opgevallen, maar ronde tafels zijn een ware trend. Denk aan alle soorten bijzettafeltjes en salontafels met een ronde vorm, maar ook ronde eettafels zie je tegenwoordig veel. Het ziet er leuk uit, maar is het ook praktisch? Om je te helpen een keus te maken, zet ik de verschillende voor- en nadelen van ronde eettafels voor je op een rij en geef ik je ook wat informatie en voor- en nadelen van andere vormen eettafels.

Om te beginnen even een stukje over welke vormen eettafels er zoal te koop zijn. Van alle soorten tafels is de rechthoekige eettafel natuurlijk veruit de bekendste en populairste. Dit omdat het een vorm is waar je gemakkelijk veel stoelen aan schuift. Ook is de tafel mooi te decoreren en kun je er veel spullen op kwijt. In een wat smallere ruimte is een rechthoekige tafel de meest logische en praktische optie. Dan is er natuurlijk de ronde eettafel, waar ik zo nog dieper op in ga. Deze tafel heeft een rond tafelblad, waar de stoelen als het ware in een kring omheen staan. Een ronde tafel oogt gezellig maar neemt behoorlijk wat ruimte in en is daardoor, zeker in een wat smallere ruimte, niet de beste keus.

Wat minder bekende varianten zijn de vierkante eettafel en de ovale eettafel. Groot voordeel van een vierkante tafel is dat je er geen lange wand voor nodig hebt. Dit maakt deze tafel geschikt voor kleinere ruimtes. Een nadeel is dat je er minder makkelijk stoelen omheen zet en dat kinderen zich kunnen stoten aan de scherpe hoeken. De ovale tafel zit een beetje tussen de ronde en rechthoekige tafel in. Je kunt er net als bij een ronde tafel gemakkelijk omheen bewegen en de tafel heeft geen scherpe hoeken. Er kunnen gemakkelijk extra stoelen om de tafel heen worden gezet en door de langgerekte vorm is een ovale tafel geschikter voor een smalle ruimte dan een ronde tafel. Nadelen zijn dat je er niet zo makkelijk een extra tafel tegenaan kunt zetten en dat je de tafel niet vlak tegen een muur kunt schuiven mocht dat nodig zijn.

Ronde eettafel

Een ronde eettafel lijkt me bij uitstek een tafel waar je gezellige diners aan kunt houden waar nog lang wordt nagekletst. Het lijkt me ook heel gezellig om met kinderen aan te zitten. Aan onze rechthoekige tafel heb ik vaak de discussie dat beide kinderen willen dat ik naast ze zit en de een dan genoegen moet nemen met ’tegenover’. Aan een ronde eettafel heb je dit probleem niet. Maar wat zijn nu zoal de voor- en nadelen van dit type eettafel?

Voordelen ronde eettafel

  • Door de ronde vorm kan iedereen gemakkelijk om de tafel heen bewegen.
  • De poot bevindt zich bij een ronde tafel vaak in het midden, waardoor je stoelen vrij om de tafel heen kunt plaatsen zonder dat er poten in de weg zitten.
  • Een ronde tafel heeft geen scherpe hoeken waaraan kinderen zich kunnen stoten.
  • Alle tafelgasten kunnen elkaar aankijken, waar door gesprekken gemakkelijk centraal gevoerd kunnen worden.
  • Een ronde tafel oogt gezellig.

Nadelen ronde eettafel

  • Vanwege de vorm is een ronde tafel niet geschikt voor smalle ruimtes.
  • Een ronde tafel kun je niet (zo makkelijk) tegen de muur aan schuiven om meer ruimte te creëren, bijvoorbeeld als je een feestje geeft.
  • Een ronde tafel kun je minder makkelijk (dan een rechthoekige tafel) verlengen door er een extra tafel tegenaan te zetten.

Voor welke vorm eettafel heb jij in huis gekozen en waarom?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.