WONEN

De eethoek herinrichten? Een paar ideeën *

23 december 2022

De eethoek is een belangrijke plek in je woonkamer. Ik merk dat ik, zeker sinds de kinderen er zijn, veel meer gebruik ben gaan maken van de eettafel dan daarvoor. Het is een plek waar wordt gegeten, waar spelletjes worden gespeeld, waar wordt geknutseld, maar waar ook regelmatig met vrienden wordt geborreld. Zeker geen plek om uit het oog te verliezen als je je woonkamer een update gaat geven dus. Ben jij van plan je eethoek te gaan herinrichten, dan zijn dit de dingen waar je volgens mij het beste goed over na kunt denken.

Eettafel – rond, rechthoekig of ovaal?

Waar vroeger zo’n beetje alle eettafels rechthoekig van vorm waren, zie je nu steeds meer ronde en ovale eettafels. Loop je een willekeurige woonwinkel binnen, dan zul je zien dat er veel meer variatie is dan voorheen. Leuk, maar het kan het ook juist lastiger maken om een keuze te maken. Want wat is nu mooier en wat is praktischer? Kijk eerst goed naar de ruimte waar de eettafel moet komen te staan. Is deze smaller en langer, dan ligt een rechthoekige of ovale tafel meer voor de hand. Is de ruimte wat meer vierkant dan kan een ronde tafel handig zijn. Het voordeel van een ovale tafel ten opzichte van een rechthoekige (in dezelfde maat) is dat de tafel wat minder ruimte in beslag neemt, maar je er toch met net zoveel mensen aan kunt zitten.

Eetkamerstoelen

Naast een mooie tafel is het belangrijk om de juiste eetkamerstoelen te kiezen. Houd daarbij altijd rekening met de maat van de tafel en of eventuele tafelpoten in de weg kunnen zitten. Eetkamerstoelen met armleuningen zijn comfortabel, maar nemen wel (veel) meer plaats in beslag dan eetkamerstoelen zonder armleuningen. Heb je weinig ruimte en staat de eettafel in de buurt van een (lange) muur, dan kan je ervoor kiezen om in plaats van losse stoelen een eetkamerbank tegen de muur te plaatsen. De tafel kan dan wat dichter bij de muur staan, omdat je geen extra ruimte nodig hebt om stoelen naar achteren te schuiven. Aan de andere kant van de tafel kan je dan wel gewoon eetkamerstoelen neerzetten.

Verlichting boven de eettafel

Vergeet niet na te denken over goede verlichting boven de eettafel. Je wilt aan tafel kunnen eten, maar misschien ga je er ook wel zitten werken, zitten je kinderen er te knutselen en wil je met goed zicht een spelletje kunnen spelen. Voldoende licht is dus belangrijk. Maar gezelligheid is dat ook. Je kunt er dus voor kiezen een lamp aan te schaffen die dimbaar is. Heb je veel licht nodig dan laat je de lamp op volle sterkte branden, wil je juist wat meer sfeer creëren en is fel licht niet nodig dan dim je de lamp simpelweg tot de juiste sterkte.

Aankleding en accessoires

In een gezellige eethoek mogen accessoires natuurlijk niet ontbreken. De een houdt van veel kleine accessoires terwijl de ander het liefst één wat groter item neerzet. Ga vooral uit van wat je zelf mooi (en praktisch) vindt. Onze eettafel wordt al snel een verzamelplek van allerlei losse spullen als ik hem niet regelmatig leegmaak. Een lege eettafel geeft een opgeruimd gezicht en nodigt meteen uit om eraan te gaan zitten. Regelmatig even alle losse spulletjes opruimen is dus een echte win-win! Bloemen doen het altijd goed op een eettafel, maar denk zeker in de wintermaanden ook eens aan een mooi tableau met kaarsen of een dienblad met verschillende kleine items die qua kleur en stijl goed bij elkaar passen.

Tafelkleed of placemats

Ooit komt er hier een nieuwe eettafel, maar tot die tijd hebben we er eentje die wat mij betreft niet heel goed beschermd hoeft te worden. Met (kleine) kinderen in huis is daar geen beginnen aan en ik vind dat er vooral lekker geleefd moet kunnen worden in huis. Moedwillig de tafel slopen hoort daar niet bij natuurlijk, maar dat doen ze gelukkig ook niet. Als we een etentje organiseren of als ik zin heb om de boel eens extra feestelijk aan te kleden dan leg ik vaak een mooi tafelkleed op tafel. Voor de normale maaltijden gebruiken we altijd losse placemats. Dat is lekker snel en als er geknoeid wordt veeg ik het zo op en kunnen ze de kast weer in. Heb je net een nieuwe eettafel gekocht dan wil je die natuurlijk goed beschermen tegen vuil en beschadigingen. Je kunt ervoor kiezen een (transparant) zeil over de tafel te leggen. Een kleedje of zeil wanneer er aan tafel gespeeld of geknutseld wordt is sowieso een goed idee.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.