WONEN

Boeiboorden vervangen? Een stappenplan *

29 mei 2023

Om te voorkomen dat een dakconstructie in aanraking komt met water, wordt deze vaak afgeschermd met boeiboorden. Als je in een wat ouder huis woont is de kans groot dat deze van hout zijn. In dat geval moet je boeiboorden na verloop van tijd vervangen. Wanneer je dit niet doet, wordt de dakconstructie namelijk niet goed meer beschermd. Zijn jouw boeiboorden aan vervanging toe? Dan komt dit stappenplan van pas.

Stap 1: Bestel nieuwe boeiboorden

Voordat je begint met het vervangen van boeiboorden is het verstandig om eerst nieuwe te bestellen. Bij veel leveranciers zit er namelijk een levertijd op boeiboorden. Denk goed na over het materiaal van jouw nieuwe boeiboord voor je een bestelling plaatst. Vroeger werd het dak vaak afgewerkt met hout, maar tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor kunststof. Dit komt vooral doordat kunststof duurzaam is, lang meegaat en nauwelijks onderhouden hoeft te worden.

Stap 2: Verwijder de oude boeidelen

Zijn de nieuwe boeiboorden binnen? Dan wordt het tijd om de oude te verwijderen. Doe dit op een dag dat het droog is, want anders wordt de dakconstructie alsnog blootgesteld aan vocht. Als je van plan bent om de boeidelen los te breken, moet je voorzichtig te werk gaan. Wanneer je dit niet doet, kun je het dak namelijk beschadigen. Probeer de boeidelen bovendien in hun geheel te verwijderen, hier heb je bij de volgende stap namelijk profijt van.  

Stap 3: Maak ze op maat

Boeiboorden worden vaak niet precies op maat geleverd. Gelukkig kun je ze relatief makkelijk op maat maken. Dit geldt niet alleen voor hout, maar ook voor kunststof. Heb je de oude boeidelen in hun geheel verwijderd? Leg ze dan simpelweg op het nieuwe materiaal en trek een lijn waar je ze af moet zagen. Op deze manier weet je zeker dat een nieuw boeiboord de juiste afmetingen heeft.

Stap 4: Bevestig de nieuwe boeiboorden

Heb je de nieuwe boeiboorden op maat gezaagd? Dan wordt het tijd om ze te bevestigen langs de rand van het dak. Houten boeidelen kun je eenvoudig met schroeven bevestigen. Als jouw keuze op kunststof boeiboorden gevallen is, kun je deze het beste bevestigen met schroeven. Je bepaalt zelf hoeveel schroeven je nodig hebt. Zorg er wel voor dat het boeideel goed vast zit, want je wilt niet dat ze bij de eerste beste storm weer van het dak vliegen.

Stap 5: Werk het geheel af

Zodra je de nieuwe boeiboorden gemonteerd hebt, raden wij je aan om het geheel af te werken. Doe je dit niet? Dan blijven de schroefgaten zichtbaar en dat is niet mooi. Als jouw keuze op Unipanel boeiboorden gevallen is, zijn er speciale afwerkdopjes meegeleverd. Doordat deze dopjes precies in de schroefgaten passen, krijgt jouw dakrand een strakke uitstraling.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.