Dacht je dat tuinieren alleen maar nodig is in het voorjaar en de zomer? Nee joh! De herfst bijvoorbeeld, is hét seizoen bij uitstek om bloembollen te planten. Mijn vader is jarig op 4 november en ik snap eigenlijk nu dus pas waarom hij steevast bloembollen voor zijn verjaardag krijgt… Vind je van die gezellige voorjaarsbloemen in je tuin wel leuk, maar heb je geen idee hoe dat nou precies zit met die bollen? Dan heb ik een aantal handige tips & tricks voor je verzameld waarmee je direct aan de slag kan. Het is gelukkig echt niet moeilijk!
Wanneer moet ik bloembollen planten?
Bloembollen plant je tussen grofweg half september en half december. Wanneer je ze in de grond stopt beslis je zelf, maar bedenk dat hoe eerder je de bloembollen plant, hoe eerder ze het komende voorjaar in bloei komen. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Er zijn eigenlijk twee momenten dat het niet oké is om bloembollen te planten en dat is tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond. Nu lijkt het me sowieso niet praktisch om in een bevroren grond te gaan graven (als dat al lukt), maar je bollen zullen bevriezen. Bij een te natte grond zullen ze verrotten, dus dat is ook geen goed idee.
Hoe ga ik te werk?
Nu weet je dus wel zo ongeveer wanneer je je tuinhandschoenen moet aantrekken en je schepje tevoorschijn moet halen. Maar hoe stop je die bloembollen nu eigenlijk in de grond? Zijn er dingen waar je rekening mee moet of kunt houden voor een zo goed mogelijk resultaat? Jazeker! Maar nogmaals, het is niet moeilijk. Dus. Bollen houden van luchtige grond. Het is dus raadzaam om de grond eerst wat los te werken voor je gaat planten. Daar heb je van die handige harkjes (niet te verwarren met handige Harry’s) voor. Nu heb je speciale bollenplanters, maar je kan ook een normale plantenschop gebruiken. Daarmee maak je een gat in de grond. Stem de grootte van het gat af op de grootte van de bloembol. Voor de diepte kun je uitgaan van twee tot drie keer de hoogte van de bol. Volg je me nog? Mooi! Dan is het een kwestie van de bol in het gat leggen en dit opvullen met aarde. Klaar is Kees!
Verschillende bloembollen, verschillende bloeitijden
Nu ben ik persoonlijk al blij als ik er überhaupt aan denk om in het najaar bollen te planten. En dat ze dan ook nog eens op een zeker moment boven de grond komen en bloemen geven. Maar een echte pro houdt ook rekening met de verschillende bloeitijden. Niet elke bol komt namelijk op het zelfde moment boven de grond. Door hier rekening mee houden kun je ervoor zorgen dat op dezelfde plek steeds een andere soort in bloei staat. Eerst plant je de vroegbloeiende soorten, bijvoorbeeld sneeuwklokjes, daarna bijvoorbeeld narcissen en als laatste tulpen.
Helemaal vergeten in het najaar bloembollen te planten en baal je in het vroege voorjaar als een stekker dat er geen mooie narcissen, hyacinten en tulpen in je tuin staan? Geen nood. Je kunt op dat moment bijvoorbeeld tulpenbollen kopen in een pot en ze meteen in de grond zetten. Zo kun je toch nog genieten van leuke voorjaarsbloeiers in je tuin!
Heb jij een beetje groene vingers en vind je het leuk om in de tuin te werken?
Geen reacties