WONEN

Ben jij al overgestapt op led-lampen? *

13 november 2019

Verlichting is heel bepalend voor de sfeer in je huis. Zeker nu het ’s avonds eerder donker wordt, kun je het met de juiste lampen gezellig maken. En ik schrijf bewust ‘met de juiste lampen’, want er is enorm veel keuze en variatie als het om lampen gaat. Wij zijn al een tijdje helemaal over op led-verlichting. Led-lampen zijn immers stukken energiezuiniger dan de traditionele gloeilamp en hebben een veel langere levensduur. Maar ook dan is het belangrijk dat je de juiste lamp voor het juiste doel kiest. Ik vertel er je graag meer over!

Gloeilamp vs led-lamp

De traditionele gloeilamp produceert licht door het verwarmen van een gloeidraad in de glazen bol. Het voordeel is dat gloeilampen erg goedkoop in aanschaf zijn. Maar helaas weegt dit voordeel niet op tegen de vele nadelen die er aan een gloeilamp kleven. Zo gaat ongeveer 90% van de energie verloren aan het opwekken van warmte om de gloeidraad te verhitten en dus niet aan het produceren van licht. Ook gaat een gloeilamp gemiddeld maar 1000 uur mee. Even ter vergelijking: een led-lamp heeft een gemiddelde levensduur van 35.000 tot 50.000 uur!

Toen de led-lamp net op de markt was, dacht ik dat deze alleen maar van dat hele kille witte licht kon produceren. Ik was er dus niet meteen enthousiast over. Inmiddels weet ik gelukkig dat je led-lampen hebt in allerlei soorten en maten. Zoek je een lamp voor een specifieke vloer- of hanglamp in je woonkamer, dan is het belangrijk vooraf te weten welk type je nodig hebt. Met E14 lampen worden de lampen bedoeld met een kleine fitting. Lampen met een grote fitting worden aangeduid met E27. E14 en E27 lampen hebben altijd dezelfde basis, maar kunnen wel verschillen van vorm. Bijvoorbeeld een ronde, ovale, of kaarsvorm en ze zijn er zelfs als spot.

Verschillende kleurtemperaturen

Waar ik dus eerst dacht dat led-verlichting altijd van dat kille, witte licht voortbracht, weet ik inmiddels dat je led-lampen hebt in verschillende kleurtemperaturen. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin en geeft aan wat de kleurtoon is van het licht. Een lage kleurtemperatuur geeft licht met een warme gloed en een hoge kleurtemperatuur geeft koud licht. In onderstaande tabel vind je de verschillende kleurtemperaturen met daarbij beschreven welke kleurtoon daarbij hoort.

1700K – 2400KRomantisch gevoel – gebruikt in slaap- en woonkamers
2400K – 2700KWarme sfeer – gebruikt in huizen, restaurants en hotels
3000KVoor ontspanning en productiviteit – gebruikt in keukens en gangen
6500KVoor productiviteit en concentratie – gebruikt in industrie en magazijnen

Dimbare led-lampen

Er zijn ook dimbare led-lampen op de markt. Door middel van dimmen kun je de hoeveelheid licht aanpassen. Op die manier verbruikt de lamp nog minder energie. De normale dimbare led-lamp heeft gewoon één kleurtemperatuur die, afhankelijk van het wel of niet dimmen ervan, meer of minder licht oplevert. Maar er zijn tegenwoordig ook speciale dimbare led-lampen waarbij je ook de mate van Kelvin en daarmee dus de kleurtemperatuur kunt aanpassen. Op die manier kun je met dezelfde lamp licht creëren voor een gezellige avond op de bank en functioneler licht voor bijvoorbeeld het lezen van een boek.

Heb jij al led-lampen in huis? En wist jij dat er in het geval van led-verlichting toch zoveel variatie in kleurtemperatuur bestaat?

Afbeelding lampen afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.