WONEN

Bad of douche: wat is beter voor het milieu? *

22 juni 2020

Ik vind het zo ontzettend jammer dat ik sinds kort niet meer in bad kan. Thuis dan in ieder geval. Vroeger hadden we nooit een bad, dus toen we een huis gingen kopen wilde ik per se een badkamer met bad. Dat zat er oorspronkelijk niet in, maar hebben we laten plaatsen tijdens een verbouwing. Nu ben ik verhuisd naar een andere woning met, je raadt het al, alleen een douche. Jammer dat ik niet meer dagelijks in bad kan, maar misschien is douchen wel beter voor het milieu? Ik zocht het uit.

Drie keer zoveel energie en water

Tja, je had misschien al een vermoeden. Als het om het milieu gaat kies je beter voor de douche dan voor het bad. Een bad van 120 liter verbruikt maar liefst drie keer zoveel energie en water als een douche van vijf minuten (bron: Milieu Centraal). Nu moet ik zeggen dat ik meestal langer dan vijf minuten onder de douche sta, maar ook dan is de douche waarschijnlijk een milieuvriendelijkere optie.

Het is natuurlijk prima om de douche te gebruiken voor het normale dagelijkse gebruik en het bad als de wat meer ‘luxe’ optie te beschouwen. Over luxe gesproken… Wie zegt dat je onder de douche niet kunt baden in luxe (pun intended)? Denk aan de mooie luxueuze inloopdouches die je tegenwoordig veel ziet. Zo’n inloopdouche geeft je het gevoel dat je in een luxe wellnessresort of hotel bent.

Naast de inloopdouche zijn er natuurlijk tal van douchecabines waaruit je kunt kiezen. Je hebt hele simpele, maar je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of het is er. Vaak kun je kiezen uit verschillende typen en kleuren glas, met of zonder verlichting. Ook qua vorm en formaat kun je alle kanten op. Douchecabines zijn heel ruimtebesparend te plaatsen, waardoor je veel ruimte in je badkamer overhoudt. Misschien dat je dus ook wel dat mooie bad kwijt kunt…

Douchewand

Kun je je vertrouwde bad echt niet missen, maar wil je toch de mogelijkheid hebben een snelle douche te nemen? Dan is het plaatsen van een douchewand een slimme en milieuvriendelijke keuze. Met een douchewand van Doucheconcurrent.nl kun je op een voordelige manier af en toe genieten van een heerlijk warm bad en de overige dagen spring je onder de douche – en voorkomt de douchewand dat de hele badkamer nat wordt 🙂

Tips voor (nog) energiezuiniger douchen

Tot slot nog een drietal eenvoudige tips waarmee je water, energie en vaak ook tijd bespaart. Doe er je voordeel mee!

  • Douche bij voorkeur maximaal vijf minuten en gebruik een timer of speciale douchecoach die je een seintje geeft als de tijd om is
  • Installeer een thermostaatkraan. Het water is dan sneller op temperatuur
  • Kies voor een waterbesparende douchekop. Deze laat maximaal ongeveer 7 liter water per minuut door

Heb jij thuis een bad of een douche, of allebei? En als je beide opties hebt, welke gebruik je dan het meest?

*Disclaimer

2 Comments

  • Reply Leandra 22 juni 2020 at 06:46

    Ik moest en zou een bad hebben. Omdat er in de badkamer geen 1 past, hebben we hem op zolder geplaatst. Ik vind het heerlijk. Echt een moment genieten. Ik lig dan ook zo 1,5 lekker in bad. Maar om het milieu een beetje te ontzien ga ik 1x per week of minder. Ik wil niet zonder.

  • Reply An-Alice 28 juni 2020 at 14:41

    Geef mij ook maar een lekker bad, maar niet voor mezelf! Ik steek mijn twee kids er graag in… Zo schattig om ze samen te zien spelen. 🙂 Zelf verveel ik me nogal snel als ik in bad lig haha! Ik vind ook dat we allemaal een beetje bewuster moeten worden met ons waterverbruik, vandaar dat ik ook probeer op te letten met de tijd dat ik onder de douche ga. 🙂

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.