WONEN

5 tips voor het kopen van een nieuwe keuken *

8 mei 2024

Toen ik verhuisde naar het huis waar ik nu woon, zat daar een 35 jaar oude keuken in. Alles werkte, maar het deed natuurlijk wel een beetje gedateerd aan. Omdat het ook nog eens een open keuken is en de sfeer dus bepalend is voor de gehele benedenverdieping, wilde ik de keuken graag zo snel mogelijk aanpakken. Sta jij op het punt om je keuken te verbouwen of compleet te vernieuwen? Ik heb 5 tips die je daarbij kunnen helpen!

Tip 1: Houd rekening met de ruimte die je hebt

Het klinkt logisch, maar je nieuwe keuken moet wel passen in de ruimte die je ervoor beschikbaar hebt. Als je je laat inspireren door woontijdschriften, mooie plaatjes op internet of de showroom in een keukenspeciaalzaak, zul je van alles zien dat je aanspreekt. Het is fijn om die pareltjes te verzamelen om tot een algemeen beeld te komen van wat je aanspreekt, maar houd wel in het achterhoofd dat je het moet doen met de ruimte die je hebt. Ik wilde bijvoorbeeld niet teveel van mijn leefruimte opofferen voor de keuken en heb daarom niet voor een eiland gekozen, maar voor twee keukendelen in een L-vorm tegen de muur en een losse kast daar tegenover. Op die manier heb ik optimaal gebruikgemaakt van de ruimte.

Tip 2: Bepaal vooraf de hoogte van je budget

Net als de ruimte is ook je budget niet oneindig. Bepaal vooraf hoeveel je kunt (en wilt) uitgeven aan je nieuwe keuken. Aan de hand daarvan weet je of je bij de wat meer exclusieve keukens kunt gaan kijken, of dat je het wat meer basic houdt. Voor elk budget is er een prachtige keuken te vinden, dus laat je op dit punt zeker niet ontmoedigen. Een wat meer basiskeuken kun je eenvoudig oppimpen met leuke accessoires. Ook de afwerking van de vloer en muren doet veel voor het totaalbeeld. Kies bijvoorbeeld voor een mooie tegel of een mooie (afwasbare) muurverf.

Tip 3: Laat je informeren over keukenapparatuur

Ga je naar een keukenspeciaalzaak, zoals bijvoorbeeld Goergen Keukens in Son of in Stein, laat je dan goed informeren over de beschikbare keukenapparatuur. Heb je voorkeur voor een bepaald merk, geef dit dan aan en vraag of het merk beschikbaar is en uit welke apparaten je kunt kiezen. Het is slim je op dit gebied goed te laten informeren en ook wat verder te kijken dan je neus lang is. Misschien voelt het jouw vertrouwde merk wel veilig, maar is dit ook de meest duurzame keuze en sluit het aan op jouw keukenwensen? Je keukenspecialist kan je daar heel goed bij helpen.

Tip 4: Zelf aan de klus of laten installeren?

Ben je een handige klusser, dan wil je jouw nieuwe keuken misschien zelf installeren. Je kunt ook, zoals ik heb gedaan, alleen zelf de oude keuken slopen en de installatie aan vakmensen overlaten. Het is natuurlijk een kostenbesparing, maar houd er rekening mee dat wanneer je de nieuwe keuken zelf installeert, de garantie vaak vervalt. Kies je ervoor de nieuwe keuken te laten installeren door het montageteam van de keukenspeciaalzaak of de specialisten met wie ze samenwerken, dan heb je gewoon garantie mocht er iets niet goed gaan.

Tip 5: Maak een realistische planning

Natuurlijk wil jij het liefst morgen al in je keuken staan kokkerellen. Zet dat maar uit je hoofd, want geen enkele keuken is in één dag gebouwd (Rome ook niet, trouwens). Een kant-en-klare keuken die op voorraad is kan meestal op korte termijn worden geleverd en geïnstalleerd. Voor een keuken die op maat gemaakt moet worden is meer tijd nodig. Er vindt altijd eerst een uitgebreide inmeting plaats. Aan de hand van die gegevens wordt je nieuwe keuken helemaal op maat voor jou gemaakt. Verder ben je natuurlijk afhankelijk van de levertijd van de keukenapparatuur. Informeer hiernaar bij de keukenspeciaalzaak en houd er rekening mee bij het maken van een realistische planning.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.