WONEN

5 tekenen dat je cv-ketel toe is aan onderhoud *

21 juli 2021

Bij slecht of achterstallig cv-ketel-onderhoud kan je cv-installatie voor flink wat problemen zorgen. Zoals een lekkage, brand of zelfs koolmonoxidevergiftiging. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe vaak en wanneer is het nodig een cv-monteur in te schakelen om je ketel te controleren? Dit zijn 5 situaties waarbij je een cv-monteur moet inschakelen.

Hoe vaak moet je je cv-installatie onderhouden?

Voor zorgeloos wonen is een periodieke controle van je cv-ketel noodzakelijk. Hoe vaak je ketel onderhouden moet worden hangt af van de leeftijd en het type installatie:

  • Een moderne verwarmingsketel moet je elke 2 jaar onderhouden.
  • ‘Open cv-ketels’ die rond de jaren ’80 gemaakt zijn moeten meestal elk jaar onderhouden worden. Deze installaties kunnen sneller verstopt raken en moeten daarom vaker vakkundig gecontroleerd en schoongemaakt worden.

Tijdens de onderhoudsbeurt controleert de cv-monteur of je systeem nog optimaal werkt. Ook is het weleens nodig om onderdelen te vervangen. Maar sommige zaken kun je ook zelf doen. Zoals het ontluchten van je cv-installatie en het bijvullen van je ketel als de waterdruk te laag is.

Cv-ketel toe aan onderhoud? 5 tekenen

1. Geen warm water in huis

Sta je plots onder een koude douche? Of valt de verwarming uit? Dan kan er sprake zijn van een storing. Schakel een cv-monteur in om het probleem professioneel te verhelpen. Een nieuwe cv-ketel is niet altijd nodig. Maar neem een storing wel altijd serieus. Het kan namelijk een belangrijke waarschuwing zijn.

2. De cv-ketel lekt

Je cv-installatie kan op verschillende plaatsen gaan lekken. Zo kan er aan de onderkant of bij de warmtewisselaar een lekkage ontstaan. Maar door je ketel kan er ook water ontsnappen uit een radiator of verwarmingsbuis. Als de lekkage zo ernstig is dat er vochtplekken ontstaan, laat de ketel dan zo snel mogelijk controleren door een cv-monteur.

3. De ketel maakt geluid

Soms kunnen cv-systemen gekke geluiden maken. Als je de cv hoort tikken, dan is het tijd om deze te ontluchten. Dit kun je zelf doen. Maakt de ketel een brommend of hard, zoemend geluid? Dan kan de pakking of transformator kapot zijn. Bel een cv-monteur om het probleem te verhelpen. Ook als de ketel piept of fluit is het slim om een monteur ernaar te laten kijken. De warmtewisselaar kan dan namelijk verstopt zijn.

4. De cv-installatie is ouder dan 15 jaar

Een cv-ketel gaat doorgaans zo’n 15 tot 20 jaar mee. Rond het 15e jaar zul je merken dat de ketel vaker kuren begint te krijgen. Zo zijn er waarschijnlijk steeds vaker storingen. Laat een oudere ketel dus jaarlijks onderhouden. Daarmee kun je de levensduur van de installatie maximaal rekken.

5. Het expansievat is ouder dan 7 jaar

In je cv-installatie zit een expansievat dat ervoor zorgt dat de waterdruk in de ketel niet te hoog wordt. Dit vat gaat gemiddeld zo’n 7 jaar mee. Als het expansievat ouder is, dan kan het gaan lekken. Met allerlei gevaarlijke gevolgen van dien, zoals waterschade en brand. Ook kan de waterdruk zo hoog worden dat de ketel ontploft. Is jouw expansievat aan de oude kant? Laat het dan jaarlijks controleren.

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply Kan een CV-ketel ontploffen? Feiten en Risico's 19 augustus 2023 at 21:38

    […] 5 tekenen dat je cv-ketel toe is aan onderhoud * | Moonoloog […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.