WONEN

5 onmisbare tips voor de grote schoonmaak *

1 februari 2020

Het begin van het jaar is voor velen hét moment om de bezem erdoor te halen. Figuurlijk, maar zeker ook letterlijk in de vorm van een grote schoonmaak. Omdat een opgeruimd hoofd bij mij begint bij een opgeruimd huis ben ik op Nieuwjaarsdag gestart met mijn eigen grote schoonmaak. Ga jij binnenkort ook aan de slag, dan heb ik alvast 5 onmisbare tips voor je!

5 tips voor de grote schoonmaak

Tip 1: Rommel trekt andere rommel aan. Als er ergens iets ligt leg je er gemakkelijker iets bij of bovenop en voor je het weet ligt het vol frutsels. Zorg daarom voor ‘rommelvrije zones’, bijvoorbeeld de eettafel en salontafel en zorg dat die ook echt leeg blijven.

Tip 2: Overvolle voorraadkasten in de keuken? Haal alles eruit en gooi weg wat over datum is en geef eventueel weg wat je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Voordat je alles terugzet kun je de kasten meteen even schoonmaken. Zet vervolgens alles soort bij soort bij elkaar zodat je een goed overzicht hebt de eerste keer dat je de kast in duikt voor het een of ander.

Tip 3: De badkamer en wc heb je (hopelijk) wel een beetje bijgehouden, maar die kunnen vast een grote schoonmaakbeurt gebruiken. Maak de tegeltjes, wastafel en het toilet zelf eens goed schoon. Kalkaanslag op de tegeltjes verwijder je eenvoudig met water en azijn. Kijk ook eens kritisch naar alle flacons shampoo, douchegel, etc. die je daar hebt staan. Gooi wat je niet meer gebruikt weg.

Tip 4: Je slaapt het beste in een frisse en opgeruimde slaapkamer. En dat is hij in mijn geval (helaas) lang niet altijd. Mijn kledingkast krijgt as we speak een make-over. Of je nu wel of niet aan het capsule wardrobe experiment deelneemt is het slim om kleding die niet van het seizoen is uit je kast te halen. Net als in de woonkamer hoort ook de slaapkamer niet vol losse frutsels te liggen. Berg ze op in een (nacht)kastje, verplaats ze naar een logischere plek of gooi ze weg.

Tip 5: En last but not least, misschien wel de meest belangrijke tip. Concentreer je op één ruimte en activiteit tegelijk en ga pas verder als je klaar bent. Als je aan het opruimen bent is de kans groot dat je afgeleid raakt en je bij het op de juiste plaats leggen van een voorwerp bijvoorbeeld daar verder gaat in plaats van door te gaan waar je eigenlijk bezig was. Houd de focus en werk de ruimtes één voor één af, dan werk je het meest efficiënt.

Houd jij elk jaar een grote schoonmaak?

*Disclaimer

2 Comments

  • Reply Rory 4 januari 2018 at 12:13

    Ik ben niet van de grote schoonmaak, maar wel van de Marie Kondo en haar inspiratiegoeroe. Ik probeer dus alles per ‘productsoort’ aan te pakken. In het begin werkte het geweldig. Rücksichtslos 6 vuilniszakken de deur uit (en spijt achteraf toen ik hoorde van de ontvangers: “Hè, heb je al deze prachtige dingen weg gedaan?”. Toch ga ik het weer eens proberen. Per plankje of lade. Een hele kamer lukt mij niet. Door het halen / brengen van en naar school heb ik tijd tekort. En gooi ik soms alles wat ik heb uitgezocht weer terug in een kast of lade en daar schiet ik niet veel mee op. Ingewikkeld.

  • Reply Esther 1 februari 2020 at 07:24

    Wat voor mij een onmisbare tip is; geef alles een vaste plek. Op het moment dat iets dat niet heeft gaat hij ‘slingeren’ …

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.