WONEN

3 x een veilige tuin voor je kinderen

8 januari 2016

Collage

De feestdagen zijn achter de rug en voorzichtig kijken we alweer uit naar het voorjaar. Hopelijk kunnen we net als vorig jaar genieten van warme zonnige dagen. Oh wat kijk ik daar naar uit!

Om thuis van mooi weer te kunnen genieten is een veilige tuin heel belangrijk. En daarbij staat de veiligheid van je kinderen natuurlijk voorop. Je verwacht dat er in of rondom huis niet veel kan gebeuren, maar neem het zekere voor het onzekere en maak ook de tuin een veilige plaats. De tuin is één van de leukste plekken voor jonge kinderen om te spelen. Met deze drie tips maak je je tuin kindveilig, zonder dat dat duur hoeft te zijn.

1. Leg een stuk gras aan om te spelen

De meeste tuinen hebben een groot terras. Dat ziet er natuurlijk mooi uit, maar is voor kinderen minder fijn om op te spelen. De tegels zorgen al gauw voor blauwe plekken en schaafwonden. Een stuk gras biedt een heerlijk zachte ondergrond om te spelen. Zeker voor de jongste kinderen is dat prettig bij stoeien en vallen. Wel de lusten, niet de lasten? Kunstgras is een perfect alternatief dat net zo zacht is om te spelen en heel laag is in onderhoud.  

2. Pas op voor giftige planten

We denken er vaak niet zo bij na, maar er zijn toch een aantal planten die je beter niet in je tuin plaatst als je jonge kinderen hebt. De jongste kids stoppen vaak dingen in hun mond, en bloemen en planten zien er dan ook wel verleidelijk uit. Hou bij je tuinaanleg rekening met de planten die je plaatst. Plaats in ieder geval de volgende planten niet: Helleborus, Blauweregen, Wolfsmelk en Vingerhoedskruid. Tuincentra of een hovenier kunnen je ook altijd informeren over welke planten giftig zijn.

3. Denk aan hekwerk en sloten voor veiligheid

Door een stevig hekwerk te plaatsen baken je je tuin af op een veilige manier en hou je je kinderen makkelijk binnen. Investeer in de kosten van een hekwerk om zo te besparen op de kosten van inbraakbeveiliging, een hekwerk is namelijk ook meteen een goede optie om inbrekers te weren. Een houten hekwerk biedt meteen een mogelijkheid voor leuke activiteiten in de tuin; zoals een krijtbord dat je eraan bevestigt.

Is je tuin veilig gemaakt? Bied je kinderen dan zoveel mogelijk leuke dingen om mee te spelen, om ze zo af te leiden van gevaarlijke plekken in de tuin zoals een schuur of vijver. Zo is een mini moestuintje een leuke en leerzame activiteit voor jong en oud. En vergeet natuurlijk niet gezellig mee te spelen en te genieten!

Wij hebben twee jaar geleden onze tuin laten herinrichten. Letterlijk alles is eruit gesloopt en we kregen er een mooie nieuwe, veilige tuin voor terug. Helaas zonder gras, maar we zitten er wel aan te denken een gedeelte met kunstgras te bekleden. Doordat het grootste deel van de tuin betegeld is kan Lise heerlijk fietsen, rennen en met de bal spelen. We hebben vier bloembakken laten aanleggen met een verhoogde rand. Zo loopt of fietst ze niet zomaar de beplanting in.

Hoe heb jij bij de aanleg of inrichting van je tuin rekening gehouden met de veiligheid van je kinderen?

uitleg_artikel

2 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 8 januari 2016 at 11:31

    In de stad hadden we een schutting en een poort die op de knip kon. Hier op het platteland is het minder relevant omdat de kinderen ouder zijn.

  • Reply Wilma 8 januari 2016 at 12:27

    Ohh die tipitent en het krijtbord ze staan hier ook hoog op de verlanglijst voor de tuin! Leeeuk!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.