WONEN

3 tips om ruimte te besparen in huis *

23 maart 2024

Woon je al jaren in hetzelfde huis, maar is je gezin inmiddels uitgebreid met één of meer kinderen? Dan weet je misschien niet meer waar je de ruimte vandaan moet halen. Wellicht ga je op zoek naar een groter huis. Maar als je op een fijne plek woont, heeft dit waarschijnlijk niet je voorkeur. Gelukkig hoeft dit ook niet altijd, want je kunt het een en ander doen om ruimte te besparen. De 3 tips hieronder helpen je hier een handje bij.

1 Benut de hoogte

Het vloeroppervlak van een woning wordt vaak optimaal benut, maar dit geldt lang niet altijd voor het volume. Zo zetten veel mensen een lage dressoir kast neer in plaats van een hoge, smalle kast. Hier valt wat voor te zeggen, zeker als er spullen van je kinderen in liggen. Zij kunnen deze dan zelf uit de kast pakken en ze hier weer in terugleggen.

Wil je ruimte besparen? Overweeg dan toch om de hoogte in te gaan. Leg de spullen van je kinderen bijvoorbeeld onderin de kast en die van jezelf wat hoger. Op deze manier hoeft een hoge kast geen problemen op te leveren. In plaats van een hoge kast kun je eventueel ook met wandplanken werken. Daarnaast kun je kijken of je bepaalde spullen aan de muur op kunt hangen in plaats van ze op de grond neer te zetten, zoals fietsen.

2 Kijk naar functioneel meubilair

Wie ruimte wil besparen, kan ook overwegen om een deel van zijn meubilair te vervangen. Heb je nu bijvoorbeeld nog een eettafel met stoelen? Dan win je vaak ruimte door een aantal stoelen te vervangen door een bankje. Dit bankje kun je tegen de muur zetten, waardoor je de tafel iets meer richting de muur kunt schuiven. Je wint er misschien niet bijzonder veel ruimte mee, maar alle kleine beetjes helpen.

Er zijn overigens nog tal van andere multifunctionele meubels die je kunnen helpen om ruimte te besparen in huis. Neem bijvoorbeeld een slaapbank. Dit meubel ziet eruit als een normale bank, maar je kunt hem uitklappen tot bed. Hierdoor is het niet nodig om zowel een bank als bed te kopen en dat levert je flink wat extra ruimte op. Kijk bovendien eens naar opklapbare en uitschuifbare eettafels als je ruimte wilt besparen.

3 Benut loze ruimtes

Je verwacht misschien niet dat je ‘loze’ ruimtes hebt in huis, maar die kans is een stuk groter dan je denkt. Heb je bijvoorbeeld een open trap? Dan doe je waarschijnlijk niets met de ruimte hieronder. Zonde, want je kunt er bijvoorbeeld een trapkast van maken. Dit vergt een investering, maar het kan je flink wat extra ruimte opleveren.

Heb je een eettafel met bankje? Dan kan er ook sprake zijn van een loze ruimte. De ruimte onder het bankje wordt namelijk lang niet altijd benut. Zonde, want hier kun je prima opbergvakken in maken om bijvoorbeeld de spullen van je kinderen op te bergen. Doordat deze spullen minder rondslingeren, lijkt je huis optisch groter.

*Disclaimer


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.