WERK

Thuiswerken makkelijker maken? Met deze tips lukt het zeker! *

1 februari 2022

Toen het coronavirus uitbrak, werd thuiswerken al snel de norm. Uit peilingen blijkt dat veel mensen ook als de pandemie voorbij is, graag (deels) thuis willen blijven werken. Wordt het thuiskantoor een plek in huis waar je een deel van je werktijd doorbrengt? Of kies je er zelfs voor om volledig thuis te gaan werken? In beide gevallen is het belangrijk om zorg en aandacht te besteden aan die ruimte en de spullen die je nodig hebt om thuis goed je werk te kunnen doen. In dit artikel geef ik je tips die het thuiswerken makkelijker maken.

Zorg voor een prettige werkplek

Om productief te zijn en lekker te kunnen werken is het belangrijk dat je op een plek zit die voor jou prettig aanvoelt. Wat dat praktisch betekent is voor iedereen verschillend. Over het algemeen voelen we ons fijn in een lichte ruimte, zitten we het prettigst aan een ruime tafel en worden we niet onnodig gestoord. Zelf werk ik het prettigst in volledige stilte, maar ik ken veel mensen die juist graag rustige muziek op de achtergrond aanzetten. Is het nooit helemaal stil in huis, bijvoorbeeld omdat andere huisgenoten thuis zijn? Investeer dan in een goede hoofdtelefoon met noise cancelling.

Sta even stil bij wat jij belangrijk vindt voor een fijne werksfeer en zorg dat je werkplek en spullen in elk geval aan die eisen voldoen.

Zorg ook dat je een tafel of bureau hebt met voldoende ruimte en een goede bureaustoel. Zet beide op de voor jou optimale hoogte en plaats beeldschermen op ooghoogte. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd lichamelijke klachten krijgt doordat je in een verkeerde houding zit.

Haal de gemakken van kantoor in huis

Veel mensen werken toch graag een deel van de tijd op kantoor omdat ze daar over apparaten en tools beschikken die ze thuis niet hebben. Nu zal het niet haalbaar zijn om al die handigheidjes ook in huis te halen, maar je kan er wel voor zorgen dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Een goede multifunctionele printer bijvoorbeeld, is echt een must als je regelmatig stukken moet uitprinten, scannen of kopiëren. Wil je altijd ongestoord door kunnen printen zonder je zorgen te hoeven maken over een lege toner, dan is HP Instant Ink echt een aanrader. Voor een klein bedrag per maand laat jij je inkt voortaan automatisch thuisbezorgen. Dit is trouwens niet alleen interessant als je heel veel print. Een printabonnement afsluiten kan via een flexibel plan namelijk al vanaf € 0,99 per maand.

Als je veel met papieren werkt is een goede (archief)kast een must om alles netjes op te kunnen bergen. Boekenplanken of een boekenkast is handig voor zakelijke naslagwerken. Zo heb je alles bij de hand en hoef je niet in een ander gedeelte van het huis te gaan zoeken. Een whiteboard of prikbord aan de muur is handig als je je planning graag visueel maakt en met de hand wil kunnen aanpassen. Bevindt je thuiskantoor zich niet in een aparte kamer maar bijvoorbeeld in een gedeelte van de woon- of slaapkamer? Dan kun je de ruimte afscheiden met een kamerscherm of roomdivider. Zo heb je toch je eigen werkplek en is het mooi afgeschermd als je niet aan het werk bent.

Maak een planning en verdeel je tijd

Niemand kan 8 of 9 uur achter elkaar productief zijn. Bovendien heb jij vast een moment van de dag dat je het lekkerst werkt en het meest productief bent. Misschien is dat de vroege ochtend, of ben je juist veel productiever in de avond. Maak een duidelijke planning en plan je belangrijkste taken zoveel mogelijk op de tijden dat je het lekkerst werkt. Zo werk je efficiënt!

Het is ook slim om de dag in blokken te verdelen. Omdat je nu eenmaal niet uren achter elkaar productief kunt zijn, werk je bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten. Na die 90 minuten doe je 10 minuten iets anders. Een wasje in de machine doen, even de post doornemen of de planten water geven. Zorg wel dat je na die 10 minuten weer op je plek zit en weet waar je mee verder gaat. Op die manier verdeel je je energie goed over de dag en voorkom je dat je om 12 uur al uitgeblust bent.

Werk jij graag vanuit huis?

*Disclaimer

2 Comments

 • Reply Angelique 1 februari 2022 at 06:59

  Ik werk wel graag vanuit huis.. Je moet het ook wel kunnen, want dat is niet voor iedereen weg gelegd. Ik vind het heerlijk!!

  • Reply Monique 4 februari 2022 at 12:30

   Bedankt voor je reactie, Angelique! Ik werk ook heel graag vanuit huis. Het is inderdaad wel iets dat je moet kunnen qua focus en motivatie, maar ik zie eigenlijk ook vrijwel alleen maar voordelen 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.