VOLGENS PAPA

Volgens Papa – welkom bij de papa-club?

28 februari 2015

volgenspapa

Met veel liefde en plezier schrijf ik elke dag een nieuw artikel voor mijn blog. Eens in de twee weken sla ik een dagje over en is het de beurt aan M om een stukje te schrijven. Hij geeft dan antwoord op een vraag die te maken heeft met vaderschap. Dit kan een vraag zijn die een van jullie eerder gesteld heeft, of een vraag die ik zelf heb verzonnen.

De vraag luidt dit keer:

“Zodra een vrouw zwanger is, maakt ze deel uit van een nieuw clubje: de mama’s (to be). Zij geven elkaar niet alleen tips, maar in het voorbijgaan ook vaak een glimlach of blik van herkenning. Geldt dit ook voor papa’s? Hoe heb jij dit ervaren?”

Om nou te zeggen dat er een clubje voor papa’s bestaat, waarbij met behulp van mysterieuze signalen naar elkaar wordt gecommuniceerd… nee dat is er volgens mij niet. Maar wat ik wel heb gemerkt is dat zodra je vader wordt, je gespreksonderwerpen drastisch veranderen. Ineens wil je niets liever dan iedereen vertellen hoe goed je oogappeltje wel niet groeit, leert en speelt. Maar ook weet ik nog uit eigen ervaring hoe irritant het kan zijn, dat kersverse ouders het ineens nergens anders meer over kunnen hebben!

Ik doe dan ook m’n uiterste best om m’n vrienden en collega’s niet dood te vervelen met ellenlange verhalen over wat Lise nu allemaal wel niet kan. Maar een sporadische leuke anekdote op z’n tijd moet wel kunnen, dus dat moeten ze maar begrijpen.

Ben je in gezelschap van andere papa’s, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Op de een of andere manier vraag je altijd meteen hoe het met de kids is, deel je meteen de nieuwste ontwikkelingen en kun je vaak ook nog even wat advies ritselen (want er is altijd wel wat.. nietwaar?). Zeker als de papa meerdere/oudere kinderen heeft, stijgt de waarde van de feedback natuurlijk als een raket omhoog.

Ook is het leuk om te merken dat aanstaande vaders ineens naar je toe komen met vragen en verhalen. Niet lang geleden dat ik zelf nog in dat bootje zat, dus ik begrijp goed dat het heel handig om even te spiegelen bij iemand die al een stukje verder is in het proces.

Ik snap ook wel waar dat club gevoel vandaan komt voor een vrouw. Aan haar kun je het lichamelijk zien dat ze zwanger is. Een man moet het vertellen, of moet het kind daadwerkelijk bij zich hebben, zodat anderen het kunnen zien. Hoewel die trotse blik misschien toch wel het een en ander kan verraden 🙂

Heb jij ook een vraag voor M, stel ‘m dan vooral in een reactie op dit artikel! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog.

11 Comments

 • Reply Marina 28 februari 2015 at 07:48

  Altijd leuk om deze artikelen te lezen. Ik heb nog wel een vraag – wanneer wist je als man dat je klaar was voor de komst van een kleintje?

  Liefs Marina

  • Reply Monique 3 maart 2015 at 19:12

   Fijn om te horen! En bedankt voor je vraag. Ik ga hem bewaren voor een volgend artikel!

 • Reply Whitney ♡ Whtnysworld 28 februari 2015 at 09:28

  Leuk rubriek zeg. Ik ben wel benieuwd naar hoe hij omgaat met tips en adviezen. En vooral van die goed bedoelde adviezen waar mama’s wel eens gek van kunnen worden. Hoe ervaart hij dit als vader?

  • Reply Monique 3 maart 2015 at 19:11

   Dank je! En bedankt voor je vraag! Ik zal het hem eens voorleggen… 🙂

 • Reply Janske 28 februari 2015 at 12:34

  Wat leuk zeg! Ik kan me voorstellen hoe anders het moet zijn voor een man wanneer je vrouw zwanger is…

  Mijn vriend vind het allemaal best heftig (dochter is nu ruim 9 maanden)… hij vind dat zijn leven toch wel erg om onze dochter draait…veel meer dan verwacht. Hoe ervaar jij dat? Is het zoals je verwacht had, of vind je het papa zijn stukken heftiger en zwaarder dan je vooraf dacht?

  • Reply Monique 3 maart 2015 at 19:13

   Goede vraag Janske! Ik ga hem opslaan voor een volgend artikel. Ben benieuwd wat Michiel zijn antwoord daarop is 🙂

 • Reply Daphne 28 februari 2015 at 13:21

  Wat leuk om te lezen! Ik heb het tegen mijn vriend gezegd, dan kan hij ook aansluiten bij de papaclub online dan.

 • Reply Dineke 28 februari 2015 at 13:50

  super leuk dat je vriend mee wil werken aan dit soort artikelen. Mijn mannetje hoef ik dat niet te vragen helaas. Maar wel erg leuk om te lezen!

 • Reply angelique 28 februari 2015 at 17:10

  Super leuk om te lezen!

 • Reply Joyce 1 maart 2015 at 09:31

  Leuk om dit te lezen 🙂
  J. merkt vooral dat collega’s die papa worden hem heel veel vragen stellen. En de vrouwen vinden hem ineens interessant. HAHA!
  Hij ervaart het in elk geval niet als een “mannenclubje” zoals wij vrouwen dat wel hebben (online en offline).

  Hier vinden we het wel eens lastig dat Luuk vooral aan mij hangt. Als hij verdrietig is, of pijn heeft, wil hij mama. Bij papa wordt hij niet snel rustig. Heeft Lise dat ook en hoe vind jij dat Michiel?

  • Reply Monique 3 maart 2015 at 19:19

   Haha wat grappig! Goede vraag, dankjewel! Ik ga hem Michiel laten beantwoorden. Wordt vervolgd… 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.