VOLGENS PAPA

Volgens Papa | Wat ik bij een tweede anders doe

22 augustus 2015

papa dochter

Met liefde en plezier schrijf ik elke dag een nieuw artikel voor mijn blog. Eens in de twee weken sla ik een dagje over en is het de beurt aan M om een stukje te schrijven. Hij geeft dan antwoord op een vraag die te maken heeft met vaderschap. Dit kan een vraag zijn die een van jullie eerder gesteld heeft, of een vraag die ik zelf heb verzonnen.

De vraag luidt dit keer:

Wat zou je bij een tweede kind anders doen (en wat juist precies hetzelfde)?

Laat ik voorop stellen dat ik zonder enig greintje spijt terugkijk op de tijd met Lise tot dusver. Gezien het feit dat Lise m’n eerste dochter is, heb ik alles naar mijn beste kunnen gedaan en denk ik nog steeds dat we het beste uit haar halen. Maar toch, als ik terugkijk, zijn er een aantal dingen die ik bij een eventueel volgend kindje anders zou doen.

Contact

Die eerste weken samen met je pasgeboren kindje zijn cruciaal. En natuurlijk heb ik die tijd goed besteed met het leren kennen van onze nieuwe spruit. Het enige wat er toen van mijn kant een beetje bij ingeschoten was, is het heerlijk knuffelen met huid-op-huid contact. Er gaat toch niks boven zo’n blote baby op je blote borst, die lekker ligt te slapen? Ik heb het heus wel een keer gedaan, maar het had denk ik wel wat vaker gekund… En het schijnt nog goed voor de band met je kind te zijn ook!

Slapen

Wij zijn altijd heel secuur geweest met wat betreft de slaapjes van onze dochter. We hebben ons altijd netjes aan de schema’s gehouden (voor zover dat ging) en we hebben haar al heel snel van het wiegje naar haar eigen kamertje verhuisd, om hier eventuele problemen in de toekomst mee te voorkomen. Wat ik daardoor nooit echt heb mogen ervaren, is het lekker samen wegdoezelen op de bank, met je kleine ukkie op de buik.

Foto’s

Ik heb een spiegelreflex waarmee ik al heel wat mooie plaatjes van m’n dochter heb gemaakt. En je neemt jezelf al voor de geboorte al voor om haar complete leven vast te leggen. De eerste paar maanden ging dat ook goed, maar toch is dat na verloop van tijd toch een beetje verwaterd. Natuurlijk heb ik van alle belangrijke momenten nog alle foto’s, maar die spontane momentjes tussendoor zijn net zo speciaal… Al dan niet mooier!

Tot dusver de dingen die ik anders zou willen doen. Gelukkig zijn er ook dingen in overvloed die ik nooit anders zou willen doen!

Spelen

Mijn dochter heeft het spelen helemaal ontdekt… En dat doet ze het liefste samen! De blokken en duplo zijn op dit moment the shizzle! Ze kan nog niet zo goed alleen spelen. En eigenlijk moeten we haar dat wel leren… Maar stiekem vindt papa dat helemaal niet erg.

Leren

Als zo’n kleine hummel er eenmaal is, weet je eigenlijk nog niks. Die eerste paar weken krijg je (ook dankzij de hulp van de kraamvrouw) een crash course ‘baby verzorgen’ en vanaf dan… You’re on your own! Gelukkig moest die kleine ook nog van alles leren en mocht ik haar daarmee helpen. Wat ik dan ook met alle liefde deed. Haar eerste hapjes, haar eerste woordjes, haar eerste alles 🙂

De wereld ontdekken

Het allermooiste vind ik het nog wel om door haar ogen de wereld samen te mogen ontdekken. Of we nou voor de eerste keer geitjes aan het aaien zijn, ze haar eerste blokjes op elkaar zet, of ze door de wondere wereld van Droomvlucht in de Efteling reist. Alles is anders, alles is nieuw, alles is mooi.

Uiteindelijk kun je een hoop dingen van tevoren bedenken, maar het loopt toch altijd anders. Het beste is daarom om altijd te doen wat volgens jou het beste is voor het kind… En waar je je op dat moment goed bij voelt. Dan komt het allemaal wel goed!

Heb jij ook een vraag voor M, stel ‘m dan vooral in een reactie op dit artikel! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog.

8 Comments

 • Reply Angelique 22 augustus 2015 at 09:02

  Wat prachtig geschreven! Nu ben ik wel benieuwd naar Monique haar lijstje 😉

  • Reply Monique 22 augustus 2015 at 20:50

   Bedankt namens Michiel! Mijn versie komt binnenkort online. Werd er meteen door geïnspireerd 🙂

 • Reply Jeroen Timmermans 22 augustus 2015 at 21:16

  Vraag aan michiel: waar blijft nummer 2?

 • Reply sherry 22 augustus 2015 at 22:39

  Mooie post met eenn leuke inkijk.

 • Reply Jess 23 augustus 2015 at 00:07

  Oh! Hoe lief. Dit artikel moet ik doorsturen naar men wederhelft 🙂

 • Reply Channah 23 augustus 2015 at 09:29

  Heel interessant, mijn dochter is nu 4,5 maanden, maar er zijn nu toch al wat dingen die ik bij een tweede anders zal doen. Natuurlijk ben je net ouder geworden, dus je doet eigenlijk maar wat, maar juist dat hoop ik bij een eventuele tweede wat meer te weten. Je weet dan tenslotte wat een kindje krijgen inhoud en wat wel of niet werkt. Als ik nog een keer zwanger mag zijn, zal ik ook zeker veel meer foto’s van mijzelf maken. Dat heb ik nu helaas niet echt gedaan.

 • Reply Puck 23 augustus 2015 at 19:59

  Mooi om eens bij stil te staan. Helaas is onze 2e al bijna 7mnd en hebben we de boot dus een beetje gemist om het echt bewust anders te doen.

 • Reply Michiel 23 augustus 2015 at 20:25

  Bedankt voor alle leuke reacties! Leuk om te lezen…

  @ Jeroen > goeie vraag… Ik zou het artikel afwachten!

  @ jess > en wat vond hij ervan?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.