VOLGENS PAPA

Volgens Papa – Veranderd door het vaderschap?

29 november 2014

volgenspapa

Met veel liefde en plezier schrijf ik elke dag een nieuw artikel voor mijn blog. Eens in de twee weken sla ik een dagje over en is het de beurt aan M om een stukje te schrijven. Hij geeft dan antwoord op een vraag die te maken heeft met vaderschap. Dit kan een vraag zijn die een van jullie eerder gesteld heeft, of een vraag die ik zelf heb verzonnen.

De vraag van vandaag komt van Marina en luidt:

“Heeft het vaderschap je veranderd? En zo ja, op welke wijze?”

Bedankt Marina! Toevallig is dit een vraag die ik mezelf behoorlijk wat keren heb gesteld.

Al vanaf het moment dat we stopten met de pil, vroeg ik me af wat voor effect zo’n kleine hummel op me zou hebben. Natuurlijk zijn er genoeg voor de hand liggende veranderingen te noemen, zoals bijvoorbeeld een doorlopend gebrek aan slaap, de continue verzorging die de kleine nodig heeft en minder tijd hebben voor jezelf.

Maar ben ik door al die veranderingen in m’n leven nou ECHT veranderd? Volgens mij valt het allemaal reuze mee. Ik voel me nog hetzelfde als voor de bevalling, ga met dezelfde mensen om, luister naar dezelfde muziek, lach om dezelfde flauwekul en ik was ook niet van plan om hier radicale veranderingen in aan te brengen.

Als ik eens goed bij mezelf te rade ga, dan zijn er maar twee veranderingen die ik echt kan benoemen, namelijk: de onvoorwaardelijke liefde voor je kind en een verantwoordelijkheidsgevoel waar je U tegen zegt. Je weet van te voren wel waar je aan begint en wat je verantwoordelijkheden worden, maar toch kun je vooraf niet indenken wat dat met je zal doen.

“Eet ze wel goed?”… “Ontwikkelt ze zich wel snel genoeg?”… “Doe ik alles wel goed?”. Continu flitsen de gedachten door je hoofd. En de zorgen verdwijnen net zo snel als ze komen. Maar bij elke mijlpaal realiseer je je weer dat alles gaat zoals het hoort te gaan en dat elk meisje zich op haar eigen tempo ontwikkelt. En zo is er altijd wel iets om je druk om te maken 🙂

Je moet denk ik een vader/moeder zijn om echt te snappen wat ik bedoel met onvoorwaardelijke liefde. Er zijn momenten waarbij ik naar Lise kijk en ik me zo intens gelukkig en trots voel… Ik kan het heel moeilijk uitleggen. Er lijkt een band te zijn ontstaan tussen mij en Lise, die onbreekbaar is. En elke dag lijkt die liefde weer een beetje te zijn gegroeid.

Heb jij ook een vraag voor M, stel ‘m dan vooral in een reactie op dit artikel! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog.

7 Comments

 • Reply angelique 29 november 2014 at 09:15

  Wat leuk dat ook papa aan het woord komt! Ik zou wel willen weten waar je tegen aan hikt met het papa zijn van een meisje?

 • Reply Marina 29 november 2014 at 09:20

  Bedankt voor je antwoord op mijn vraag, Michiel! Erg leuk om te lezen.

  Liefs, Marina

 • Reply cindy 29 november 2014 at 09:40

  Wat leuk dat michiel weer aan het woord is 🙂

 • Reply zomersproetje 29 november 2014 at 09:48

  Mooi!!

 • Reply Odile 29 november 2014 at 12:11

  Wat mooi geschreven! Ik denk ook dat je zelf ouder moet zijn om te begrijpen wat er wordt bedoeld met onvoorwaardelijke liefde voor je kind.

 • Reply sara 29 november 2014 at 12:34

  Wat lief om dit van een papa te horen en inderdaad je moet echt een ouder zijn om dat gevoel te begrijpen!! Het is zo’n intens gevoel van geluk en liefde tegelijk! Ik ben super gelukkig dat ik dit weer na 14 jaar heb mogen beleven voor de tweede keer …liefs sara

 • Reply Rory 29 november 2014 at 15:00

  De onvoorwaardelijke liefde en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel. Heel herkenbaar. Mooi! Het is toch fantastisch dat zo’n klein lief kindje dat allemaal teweeg kan brengen bij je. Als ik naar onszelf kijk en terugdenk aan de periode pre-kind. Waar konden we ons dan druk overmaken? Zinloos (soms). Alles draait om ons kleine meisje nu. Ik merk dat ik de neiging heb om wel eens door te schieten. Maar nuchtere papa Huib is een goede tegenhanger 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.