VOLGENS PAPA

Volgens Papa – Vaderschapsverwachtingen

26 juli 2014

papavertelt

Via mijn blog en YouTube-kanaal weten jullie inmiddels al redelijk wat over mij en natuurlijk over Lise. Maar er is nog een persoon die heel belangrijk is in mijn leven en over wie jullie nog niet zoveel weten. Mijn man M! Het leek me daarom leuk als hij af en toe ook de gelegenheid krijgt om op mijn blog en YouTube-kanaal wat van zich te laten horen. Om de week op zaterdag geeft hij vanaf nu antwoord op een door mij geformuleerde vraag die iets te maken heeft met het vaderschap.

We trappen vandaag af met de eerste:

‘Wat verwachtte je van het vaderschap voordat je vader werd en kloppen je verwachtingen met hoe het is nu je vader bent?’

In mijn vriendenkring ben ik een van de laatsten die begonnen is aan kinderen. Ik heb dus al veel kunnen spieken bij ze, hoe het nou is om vader te zijn. Mijn broer, getrouwd, 3 kinderen, is daarom al jaren een voorbeeld voor me op dat gebied. Maar niets bereidt je uiteindelijk voor op de geboorte van je bloedeigen kind. Mijn verwachtingen op het vaderschap waren daarom ook wat anders, dan wat nu uiteindelijk is gebleken.

Verwachtingen vaderschap

 • Leven verandert 100% – Je leven staat op z’n kop zodra de kleine er is. Alles staat in het teken van de baby en zelf sta je op de 2de plaats.
 • Verantwoordelijkheid – Zo’n kleine hummel kan nog helemaal niks zelf en jij zult dus alle verantwoording op je moeten nemen. Ook als je daar geen zin in hebt.
 • Nachtrust – Ja, die kun je dus het komende jaar wel vergeten. Baby’s zijn namelijk om de paar uur wakker en er kan van alles aan de hand zijn. En ik kan al niet goed tegen slaaptekort… :-S
 • Luiers en andere viezigheid – Zo’n kind moet natuurlijk wel verschoond worden. Of ze spugen over je kleren, of ze worden ziek en moeten overgeven. En ook al heeft m’n broer 3 kinderen, ik heb nog geen ervaring met dat soort zaken… als dat maar goed gaat!
 • Discipline – En je moet ze natuurlijk ook grootbrengen en wat meegeven in het leven. Normen en waarden enzo… Ben ik zelf eigenlijk al volwassen? 🙂
 • Liefde – Je krijgt er natuurlijk ook wat voor terug.. een schattig kindje die onvoorwaardelijk van je houdt (als je het goed doet tenminste).

Nu ik al 8 maanden ervaring heb met het vaderschap, denk ik dat ik wel wat credits heb opgebouwd om wat nuttigs te zeggen hierover. Mijn lijstje hierboven, zoals ik die voor en tijdens de zwangerschap in mijn hoofd had zitten is aan wat verandering onderhevig.

Rectificatie vaderschap

 • Leven verandert 100% – Klopt, deal with it. Je kiest nou eenmaal voor een kindje en daar hoort verandering bij. Het stomme is alleen, dat het je helemaal niks uitmaakt. Je moet inderdaad meer gaan plannen en vooruitdenken, maar ik verbaas me er nog over, over hoe veel dingen we nog kunnen doen met Lise erbij!
 • Verantwoordelijkheid – Ik denk dat het met de verantwoordelijkheid wel goed komt. Je wil het beste voor je kind en dat zal je ook altijd proberen te geven. Onzekerheid is een grotere vijand gebleken de afgelopen maanden. Alles is nieuw en je wil alles goed doen. Je weet alleen totaal niet, wat ‘goed’ precies is? Gelukkig leer je heel snel in de eerste paar weken en zul je snel je routine vinden. Tot er weer iets nieuws gebeurt natuurlijk… Het machteloze gevoel wat je voelt, als er iets is met je kind was iets wat ik niet had ingecalculeerd.
 • Nachtrust – Wat slapen betreft, mogen we in onze handjes knijpen. Lise slaapt al sinds haar 7de/8ste week door, dus we kunnen weer prima doorslapen. Ik ben me er echter terdege van bewust dat dit heel gemakkelijk een jaar had kunnen duren!
 • Luiers en andere viezigheid – Poep is vies en stinkt… Maar het is je eigen kind, dus je doet het met liefde. De eerste paar keren is misschien dan nog wat onwennig, maar al snel word je er handig in en stelt het niks meer voor. Ziek is ze nog niet geweest, wel verkouden. Maar snot is ook zo weggepoetst. Spugen doet ze amper, dus we mogen in onze handjes knijpen.
 • Discipline – Routine en regelmaat zijn erg belangrijk voor een baby, maar gelukkig hoef je nog niet meteen aan de slag met zaken zoals normen en waarden. Ook al lijkt alles supersnel te gaan, je hebt nog tijd genoeg om hierover na te denken, bespreken met je partner en dit voor te bereiden.
 • Liefde – Ik kan met geen woorden beschrijven hoe het voelt om papa te worden/zijn. Dit moet je simpelweg ervaren. Ik kan je wel vertellen dat het het allemaal waard is, alles komt goed 🙂 Alle clichés zijn gewoon waar: Lise is het mooiste en liefste kindje op Aarde, haar lach alleen al is onbetaalbaar…

Ik hoop dat ik alle toekomstige papa’s wat inzicht heb kunnen geven in het aankomende vaderschap… en onthou… alles komt goed… ECHT! 🙂

Wat vinden je van deze nieuwe rubriek op mijn blog? Heb je een vraag voor M, geef die dan vooral door! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog. 

8 Comments

 • Reply Miranda 26 juli 2014 at 08:16

  Wat een leuke rubriek! Uhm ik weet zo geen vraag dus dat sla ik even over.

 • Reply cindy 26 juli 2014 at 09:50

  Jaaaa echt leuk! Blijven doen!
  Ik heb wel een vraag – hoe ga je om met als je het over iets wat betreft de opvoeding van lise niet eens bent met monique of daar anders over denkt? Veel mensen zeggen namelijk ‘mum knows best’ maar wat nou als er iets is waar jij sterk het gevoel over hebt dat ‘jouw manier’ beter is. Dat lijkt mij namelijk zo moeilijk voor vaders soms.

 • Reply saskia 26 juli 2014 at 10:24

  Leuk om lezen hoe andere vaders dit ervaren! En wat heerlijk zeg dat jullie dochter al zo vroeg goed doorslaapt!

 • Reply Odile 26 juli 2014 at 11:22

  Leuk om te lezen zeg! Volgens mij is hij een geweldig lieve papa voor zijn kindje! Als ik dan een vraag mag stellen: zijn er bepaalde dingen die hij of jij doet qua baby? Een soort taakverdeling?

 • Reply Melissa093 26 juli 2014 at 12:02

  Leuk! Zeker vaker doen! 🙂

 • Reply Jeroen Timmermans (Broer van) 26 juli 2014 at 12:08

  Mijn broer, getrouwd, 3 kinderen, is daarom al jaren een voorbeeld voor me……

  Geweldig! pinkte een traantje weg!

 • Reply Nicole 26 juli 2014 at 16:05

  Leuk! Vind het ook altijd leuk om af en toe Bart er iets op te laten zetten maar verder is hij niet zo goed met woorden dus de rest doe ik lekker.. is ook mijn hobby 😉

 • Reply Dorien 27 juli 2014 at 16:23

  Wat onwijs leuk, zeker vaker doen..

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.