VOLGENS PAPA

Volgens Papa – Opvoedingsissues

9 augustus 2014

papavertelt

Via mijn blog en YouTube-kanaal weten jullie inmiddels al redelijk wat over mij en natuurlijk over Lise. Maar er is nog een persoon die heel belangrijk is in mijn leven en over wie jullie nog niet zoveel weten. Mijn man M! Het leek me daarom leuk als hij af en toe ook de gelegenheid krijgt om op mijn blog en YouTube-kanaal wat van zich te laten horen. Om de week op zaterdag geeft hij vanaf nu antwoord op een door mij geformuleerde vraag die iets te maken heeft met het vaderschap.

De vraag van vandaag is gesteld door Cindy en luidt:

‘Hoe ga je ermee om als je het over iets wat betreft de opvoeding van Lise niet eens bent met Monique of daar anders over denkt? Veel mensen zeggen namelijk ‘mum knows best’, maar wat nou als er iets is waar jij sterk het gevoel over hebt dat ‘jouw manier’ beter is?’

Bedankt voor de goede vraag Cindy! Als ik denk aan de toekomst en nadenk over waar we allemaal nog mee te maken gaan krijgen, dan ben ik inderdaad erg benieuwd hoe we sommige situaties zullen gaan tackelen. Gelukkig zijn de afgelopen 8 maanden erg soepel gegaan (we hebben dan ook wel een belachelijk lief en makkelijk kind :)).

In het begin was het soms wel even zoeken naar de juiste oplossingen, maar dan is het echt heel belangrijk om veel te overleggen en kalm te blijven. Als je kindje ontroostbaar lijkt en je weet niet wat je moet doen, is het namelijk heel makkelijk en gevaarlijk om het op elkaar af te gaan reageren. Slaaptekort en stress helpen dan natuurlijk ook niet bepaald mee. Maar gelukkig hebben we die periode overleefd en hebben we nu goede routines en richtlijnen bedacht waar Lise gelukkig mee lijkt (en wij dus ook).

Op dit moment zijn er dan ook weinig zaken te bedenken waarin we sterk van mening verschillen. Het enige wat ik me kan bedenken is dat Monique soms wel eens erg sterk aan Lise’s slaapritme vasthoudt en ik wat meer de neiging heb om te denken van: “Maar we kunnen Lise toch ook meenemen?”. Daar hebben we dan even een discussie over, maar uiteindelijk komen we er samen altijd wel uit. We besluiten bijvoorbeeld Lise wel mee te nemen, maar zorgen dat we niet te lang blijven zodat ze erna nog kan slapen.

Wat de toekomst zal brengen weet ik niet, maar ik denk dat zolang we goed blijven communiceren en op dingen blijven anticiperen het allemaal wel goed zal komen.

Hoe gaat dit bij jullie thuis? Zit je op één lijn met je partner of hebben jullie juist heel verschillende opvattingen en hoe ga je daarmee om? Heb jij een vraag voor M, laat het ons dan vooral weten! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog. 

4 Comments

 • Reply Nicole 9 augustus 2014 at 10:51

  Hier merk ik wel dat Bart sneller Fay wil halen of oppakken als ze eventjes huilt. Maar ik ben meer thuis bij haar en weet dat ze vaak gewoon weer doorslaapt bijvoorbeeld. Dan geef ik dat wel bij hem aan omdat het anders voor Fay zelf niet prettig is. Soms moet ik dingen ook loslaten.. Dat lukt dan ook wel hoor

 • Reply Mieke 9 augustus 2014 at 14:22

  Leuk om te lezen weer! En inderdaad, kalm blijven en blijven communiceren zijn de key’s. Wij zijn het ook niet altijd helemaal eens, maar vinden altijd wel een middenweg. Of soms doet R dan wat hem het beste lijkt maar blijk ik achteraf weer gelijk te hebben, gnagna. 😉

 • Reply Rory 10 augustus 2014 at 12:36

  Leuk! Wat leuk dat je man dit doet. Het is altijd fijn om over herkenbare situaties te lezen. Ik merk zelf dat mijn man Huib ook veel ‘losser’ in alles staat dan ik. Heel herkenbaar dat Monique vasthoudt aan slaapritmes. Bij mij is dat ook het geval.
  Wat ik eerst veel moeite mee had, maar waarvan ik nu erken dat het heel belangrijk is. Is dat Huib ons dochtertje veel dingen leert. Spannende dingen zoals (hoog) schommelen, klauteren, klimmen, op de kabelbaan gaan (ze is nog geen 2,5 jaar). Dingen waarvan ik ‘natte handjes’ krijg, maar waarvan ik inmiddels weet dat het toch wel hele goede dingen zijn voor de ontwikkeling van je kind.
  Hoe sta jij daar in Michiel? Denk jij dat jij – op termijn – ook dit soort dingen gaat leren aan Lise? En Monique, hoe denk jij daarover?

 • Reply Michiel 10 augustus 2014 at 16:51

  Ik kan niet wachten tot ik met Lise aan de slag kan om haar meer te leren! Ze ontwikkelt zich nu al zo snel, maar toch kan ik niet wachten om met haar voor het eerst naar de speeltuin te gaan… Eendjes te voeren.. Lekker stoeien… Noem het maar op! 🙂

  Dus ja Rory, ik ben er klaar voor… Nou Lise nog 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.