TUIN

Kunstgras of natuurlijk gras: wat is gezonder? *

10 augustus 2023

Een groen gazon is iets dat veel mensen graag willen. Maar de keuze tussen kunstgras laten leggen en natuurlijk gras kan soms een uitdaging zijn. In dit artikel zullen we de gezondheidsaspecten van kunstgras en natuurlijk gras onderzoeken en bekijken welke van de twee een betere optie kan zijn.

Wat is kunstgras?

Kunstgras, ook wel synthetisch gras genoemd, is een alternatief voor natuurlijk gras dat is gemaakt van synthetische vezels zoals polyethyleen, polypropyleen of nylon. Deze vezels worden geweven in een mat die lijkt op echt gras. Kunstgras kan variëren in dichtheid, lengte en kleur om een natuurlijk uiterlijk te geven.

Voordelen van kunstgras

Kunstgras biedt verschillende voordelen. Het vereist minimaal onderhoud in vergelijking met natuurlijk gras, aangezien het niet hoeft te worden gemaaid, bewaterd of bemest. Bovendien is kunstgras duurzaam en kan het vele jaren meegaan zonder te verslijten. Ongeacht het seizoen of het weer behoudt kunstgras zijn groene kleur, waardoor het er het hele jaar fris uitziet.

Wat is natuurlijk gras?

Natuurlijk gras is een levende plant die behoort tot de grassenfamilie. Het bestaat uit individuele grassprieten die samen een dicht tapijt vormen. Natuurlijk gras kan worden gezaaid of gelegd als graszoden.

Voordelen van natuurlijk gras

Natuurlijk gras heeft een authentieke uitstraling en creëert een groene en levendige omgeving. Bovendien is het milieuvriendelijk, omdat gras regenwater filtert, erosie vermindert en bijdraagt aan een gezonder ecosysteem met meer biodiversiteit. Daarnaast kan gras zorgen voor verkoeling, waardoor het de omgevingstemperatuur in de directe omgeving kan verlagen.

Gezondheidsaspecten

Kunstgras kan bij gevoelige personen allergieën en huidirritaties veroorzaken vanwege de chemische stoffen die in het productieproces worden gebruikt. Aan de andere kant kan natuurlijk gras pollen en gras-allergenen bevatten, wat problematisch kan zijn voor mensen met allergieën. Daarnaast worden bij de productie van kunstgras soms chemische stoffen gebruikt, zoals weekmakers en kleurstoffen, wat chemische blootstelling met zich mee kan brengen. Hoewel de meeste soorten kunstgras veilig zijn, is het belangrijk om zeker te weten dat het kunstgras voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. In tegenstelling tot kunstgras wordt natuurlijk gras doorgaans niet blootgesteld aan chemische stoffen tijdens de groei.

Dus, wat is gezonder?

Zowel kunstgras als natuurlijk gras hebben hun eigen voordelen en overwegingen op het gebied van gezondheid. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en behoudt zijn groene kleur gedurende het hele jaar. Natuurlijk gras biedt een natuurlijke uitstraling, heeft een positief effect op het milieu en kan allergieën verminderen. Het is bij het maken van je keuze voor kunstgras of natuurlijk gras belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van je tuin en de behoeften van je gezin.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.