TUIN

3 tips voor een groen gazon dit voorjaar *

26 maart 2022
gazon met grasmaaier en tulpen

Je kent het wel. Zodra de vogeltjes beginnen te fluiten, de dagen langer worden en de temperaturen stijgen beginnen de lentekriebels te komen. Langzamerhand krijg je de behoefte meer naar buiten te gaan en weer lekker de tuin in te duiken. Helaas ontdekt de meerheid van de mensen dat het gazon er na de winter erg gehavend bij ligt. Denk hierbij aan overtollig mos, veel onkruid of juist een hoop gaten in het gazon. Daarom is het tijd om dit voorjaar je tuin meer aandacht te geven. Met deze 3 tips zul jij snel weer kunnen genieten van een groen tapijt in het voorjaar.

Tip 1: Ga voor kwaliteit graszaad

De eerste gouden tips is het bijzaaien van je gazon na de winter met kwaliteit graszaad. Het gazon moet na de winter namelijk herstellen van de kou en van eventuele mosgroei. Het is goed mogelijk dat je gazon er wat dunnetjes bij ligt of dat er zelfs meerdere kale plekken zichtbaar zijn. Het is van belang om deze kale plekken in het voorjaar direct opnieuw in te zaaien met graszaad. Je kunt tegenwoordig online vrij simpel graszaad kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij MOOWY.

Nu vraag je jezelf misschien, welk graszaad heb ik dan nodig? Dat is vrij simpel. Bij MOOWY hebben ze een speciaal herstel graszaad ontwikkeld dat zeer snel zal kiemen op de kale/dunne plekken in je gazon. Zodra je hebt gezaaid is het belangrijk om het gras een week lang te blijven bewateren. De eerste maaibeurt is nodig zodra het gras minimaal 5 cm hoog is.

Tip 2: Geef de juiste voeding

Het voorjaar betekent je gazon een boost geven om uit de winterslaap te komen. Een lente meststof geeft het gras een goede start en stimuleert de wortelgroei. Een belangrijke tip bij het kopen van de voorjaarsbemesting is dat je een meststof zoekt die magnesium bevat. Je hebt langwerkende meststoffen en universele meststoffen, maar je kunt het beste gaan voor een meststof die snelwerkend is. 

Bijna alle snelwerkende meststoffen die je online of in het tuincentrum tegenkomt zijn zo samengesteld dat ze magnesium bevatten voor de de groene kleur en snelle groei van de grasplant. Bij MOOWY kun je online gazonmest kopen die alle benodigde voedingsstoffen bevat voor het voorjaar. 

Tip 3: Zorg voor consistent en goed maaien

In het voorjaar groeit het gras snel. Dus als je twee weken wacht met maaien, zijn de grassprieten lang en ziet het gazon er rommelig uit. Op dat moment maaien de meeste mensen het gras lekker kort omdat het er netjes uitziet.Maar wat ze niet weten is dat ze het risico lopen om de de grasplant te beschadigen en zo de weerstand tegen droogte en ziekten te verminderen. 

Daarom is het beter om minstens één keer per week te maaien. Op die manier ziet het er netjes en geschoren uit, maar hoef je niet teveel tegelijk te maaien.

Kortom: een regelmatige maairoutine gedurende het hele jaar komt je gazon tijdens de winterrust ten goede, omdat de grasplanten daarmee het hele jaar door goed gedijen. 

Hopelijk heb je met deze drie gouden tips een goed beeld van de gazononderhoudstaken die jij dit voorjaar kunt uitvoeren voor een mooi groen gazon! Veel tuinplezier. 

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.