TIPS WONEN

5 handige tips om kalkaanslag te voorkomen *

25 juni 2022

Kalkaanslag, we hebben er allemaal mee te maken. Al het drinkwater in Nederland bevat namelijk kalk. Je herkent het bijvoorbeeld aan de gaatjes van de douchekop die verstopt raken, of de onfrisse gele laag die op je sanitair achterblijft. Met een beetje pech is het verwijderen van kalkaanslag zo’n enorme klus dat je al moedeloos wordt voor je eraan bent begonnen. Daarom kun je het maar beter voorkomen. Is het nog niet te laat, dan kunnen deze vijf tips ervoor zorgen dat je kalkaanslag voorkomt. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Droog de douchecabine na het douchen

Maak na het douchen de douchecabine en douchebak goed droog en vergeet ook de kraan en de doucheslang niet. Blijft er water achter dan verdampt dat uiteindelijk en blijft de kalk die in het water zit over in de vorm van aanslag. Door de boel goed droog te maken voorkom je dus dat dit gebeurt. Het is een relatief kleine moeite, vooral als je je bedenkt dat het verwijderen van eenmaal ontstane kalkaanslag je veel meer tijd en moeite kost.

Tip 2: Plaats een waterontharder

Als je helemaal van dit terugkerende schoonmaakklusje af wil zijn, plaats dan een waterontharder in je woning. Een waterontharder zorgt ervoor dat alle kalk uit het water wordt gehaald voor het de kraan uit komt. Dit scheelt je niet alleen schoonmaakwerk, het zorgt er ook nog eens voor dat (elektrische) apparaten die water gebruiken langer meegaan en minder energie verbruiken. De prijzen waterontharders lopen redelijk uiteen. Voor een instapmodel betaal je ongeveer € 700,- maar gemiddeld moet je qua kosten elektronische waterontharder rekening houden met een bedrag tussen € 1000,- en € 2000,-.

Tip 3: Draai de wasmachine op een lagere temperatuur

Wie regelmatig op hoge temperatuur een was draait (bijvoorbeeld 60 of 90 graden) heeft meer last van kalkaanslag. Als hard water wordt verwarmd, ontstaat namelijk kalksteen. Dit slaat neer op het warme deel van de machine, in dit geval het verwarmingselement. Je kunt dit voorkomen door regelmatig op lage(re) temperaturen te wassen (20 tot 40 graden). Of door te zorgen dat je een waterontharder installeert die de kalk uit het water haalt (zie vorige tip).

Tip 4: Spoel douche of bad na met koud water

Kalk zit dus in hard water en hecht vooral op warme oppervlakken. Door na het douchen of baden de douche of het bad na te spoelen met koud water, voorkom je al een groot deel van de aanslag die er anders op zou zijn ontstaan. Door het sanitair vervolgens goed na te drogen (zie tip 1) ben je vrijwel volledig van de ellende af.

Tip 5: Maak regelmatig schoon

Kalkaanslag hecht zich telkens op de al bestaande aanslag. Doe je hier niets aan, dan ontstaat na verloop van tijd een dikke laag kalk die je bijna niet meer weg krijgt. Het klinkt heel simpel en is het eigenlijk ook: met regelmatig schoonmaken voorkom je dit. Dat geldt voor je badkamer, maar bijvoorbeeld ook het ontkalken van je koffieapparaat en waterkoker. Door steeds een klein beetje schoon te maken voorkom je dat je na langere tijd een enorme klus te klaren hebt.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.