SPORT

Yoga musthaves voor thuis en in de yogastudio *

30 juni 2022
vrouw die yogamat oprolt

De populariteit van yoga als sport is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Doordat we, soms noodgedwongen, thuis moesten sporten gingen veel mensen op zoek naar sporten die je (ook) vanuit huis kan beoefenen. Yoga is daarvan een perfect voorbeeld. Een groot voordeel is dat je niet veel nodig hebt om met yoga te beginnen. Toch zijn er een aantal items die je helpen je yoga-oefeningen beter uit te voeren zodat je er voor jezelf het maximale uit kunt halen. Ik zet die yoga musthaves op een rij en leg uit waar je zoal op kunt letten als je ze gaat aanschaffen.

Yogamat

Om comfortabel yoga-oefeningen te kunnen doen is een goede yogamat onmisbaar. Een yogamat online kopen is snel en makkelijk. Het loont wel de moeite om vooraf wat vooronderzoek te doen. Maar waarop moet je letten als je een yogamat gaat uitzoeken? Allereerst is de dikte van belang. Gemiddeld ligt die tussen de 4 en 6 mm. Welke dikte jij fijn vindt hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeuren. Voor op reis is een dunne mat praktisch, maar heb je bijvoorbeeld gevoelige knieën, dan kies je beter voor een wat dikkere mat. De meeste yogamatten zijn 180 cm lang en 60 cm breed. Voor lange mensen zijn er ook matten met een lengte van 200 cm verkrijgbaar.

stapel gekleurde yogamatten

Ook is het belangrijk om te bepalen of je de yoga mat ook buiten wilt kunnen gebruiken of dat je hem alleen nodig hebt voor binnen. Niet alle yogamatten zijn namelijk geschikt voor binnen én buiten.

Als je duurzaamheid belangrijk vindt is dat ook een aspect om rekening mee te houden. De yogamatten van het merk Ecoyogi zijn bijvoorbeeld op zo’n manier geproduceerd dat ze bijdragen aan een duurzame wereld en een schoner milieu.

Meditatiekussen

Bij yoga, maar ook als je graag mediteert, is een meditatiekussen onmisbaar. Het zorgt voor een goede houding waarin je comfortabel zit, zodat je volledig kunt ontspannen. Meditatiekussens zijn er in allerlei vormen en maten. Het kan slim zijn om, als je die mogelijkheid hebt, eens wat verschillende soorten kussens uit te proberen om te ontdekken wat voor jou prettig is. Veel meditatiekussens hebben een afneembare hoes die je kan wassen in de wasmachine. Wel zo hygiënisch!

Yogahanddoek

Transpireer je veel tijdens je yoga-oefeningen, dan is het gebruik van een handdoek prettig. Als je een yogamat gebruikt van de yogastudio kan het fijn zijn om op je eigen handdoek te kunnen liggen. Speciale yogahanddoeken zijn lekker groot zodat ze je yogamat helemaal bedekken. Ze absorberen niet alleen transpiratievocht, maar zorgen ook voor een goede grip tijdens je oefeningen.

Yogablok

Als je nog nooit yoga hebt gedaan ziet een yogablok er misschien niet heel functioneel uit. Maar schijn bedriegt! De toepassingen zijn bijna onbeperkt. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van houdingen, als hulp bij het bewaren van je evenwicht, ter ontlasting van een bepaalde spiergroep, voor het verhogen van je zitvlak, of om de vloer als het ware dichterbij te brengen. Of je nu beginner bent of al jaren yoga-ervaring hebt, je blijft zo’n yogablok gebruiken. Ze zijn er in verschillende formaten en materialen, dus onderzoek wat jij prettig vindt voor je tot aanschaf overgaat.

Heb jij al ervaring met yoga, of ben je nieuwsgierig of het iets voor je zou kunnen zijn?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.