SPEELGOED

Verkiezing Speelgoed van het Jaar | en waarom spelen zo belangrijk is

1 november 2018

speelgoed van het jaar

Vraag een willekeurig kind waarom het speelt en je krijgt een antwoord als: ‘omdat ik het leuk vind’. Kinderen zijn in principe intrinsiek gemotiveerd om te spelen. En dat is mooi, want op die manier profiteren ze onbewust van de positieve effecten ervan. Maar welke zijn dat dan precies? En waar moet goed speelgoed dan aan voldoen? Het lijkt zo’n subjectief gegeven, maar er zijn wel degelijk criteria aan te geven. Ook de Verkiezing Speelgoed van het Jaar brengt (het belang van) spelen onder de aandacht en selecteert jaarlijks per leeftijdscategorie het beste speelgoed.

Spelen – de positieve aspecten

In de eerste plaats moet speelgoed leuk zijn. Ofwel, een kind moet er plezier aan beleven. Alleen dan is het gemotiveerd ermee te spelen en te blijven spelen.

Spelen is leren

Spelen is tegelijk leren. Doordat kinderen vanzelf ervaringen opdoen door te spelen en allerlei vaardigheden opdoen heeft spelen een educatief karakter. Ongemerkt zorgt spelen er zo voor dat leren, werken en presteren verbonden worden met positieve gevoelens.

Nog iets specifieker levert spelen ook een positieve bijdrage aan de verstandelijke ontwikkeling van een kind. Zo is er speelgoed dat de zintuiglijke informatieverwerking verbetert, of juist de grove of fijne motoriek. Er is speelgoed dat het symbolisch denken stimuleert, de taalontwikkeling of het getalbegrip.

Spelen bevordert werkhouding en sociale ontwikkeling

Naast het educatieve karakter bevordert spelen het ontwikkelen van een goede werkhouding, volgehouden aandacht en doorzettingsvermogen. Ook levert spelen een belangrijke bijdrage aan de sociale ontwikkeling van het kind. Zo zijn spellen heel nuttig om kinderen te leren met regels om te gaan, op hun beurt te wachten en meningsverschillen op te lossen.

Elke leeftijd heeft zijn eigen ‘leerdoelen’ en bijbehorende spelactiviteiten. Zo is spelen in de baby- en dreumesfase vooral gericht op de waarneming via de zintuigen en coördinatie van de spieren. In de peuterfase wordt het spel meer functioneel, met een groter beroep op de fijne en grove motoriek en met meer eisen aan de informatieverwerking door het kind. Kleuters zijn soms al bezig met letters en cijfers en woordjes schrijven en allerlei begrippen. Als een kind dat leuk vindt, kan het hier met educatief speelgoed in gestimuleerd worden. Vanaf zes jaar kunnen kinderen steeds beter meedoen met spelletjes en vanaf acht jaar kunnen kinderen steeds complexere spellen aan, doordat het probleemoplossend vermogen en strategisch inzicht toenemen. Vanaf twaalf jaar zijn kinderen vaak (met de hulp van een volwassene) in staat om spelletjes van volwassenen te spelen.

Kenmerken van goed speelgoed

Speelgoed dat door deskundigen wordt aangemerkt als ‘goed speelgoed’ bevat vaak een aantal belangrijke kenmerken. Zo prikkelt het de fantasie, stimuleert het vaardigheden, sluit het aan op de belangstelling, is het met zorg gemaakt, is de prijs-kwaliteitverhouding in orde en zorgt het voor een prettige tijdsbesteding.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Elk jaar organiseert de Stichting SpeelGoed Nederland (SGN) de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Per leeftijdscategorie wordt door een vakjury het beste nieuwe speelgoed geselecteerd. Die vakjury bestaat trouwens uit een vertegenwoordiging uit verschillende disciplines: bloggers/vloggers, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen. De speelgoeditems die door de vakjury worden gekozen krijgen allemaal het logo ‘Genomineerd Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018’.

Speelgoed wordt gekozen in de leeftijdscategorieën:
0 t/m 3 jaar
4 en 5 jaar
6 en 7 jaar
8 en 9 jaar
10 en 11 jaar
12 t/m 17 jaar
18 plus

And the nominees are…

Alle door de vakjury geselecteerde speelgoeditems zijn te bewonderen op de website Speelgoedvanhetjaar.nl. De consument bepaalt uiteindelijk wel speelgoeditem in elke categorie de winnaar wordt. Je kunt dit jaar van 5 september tot en met 4 november stemmen op het speelgoed van je keuze. Los je daarbij de vraag goed op, dan maak je ook nog eens kans op een mooie prijs.

Winnaars

Het artikel dat de meeste stemmen krijgt, is winnaar. Dat gaat als volgt:
– de stemmen uitgebracht op www.speelgoedvanhetjaar.nl bepalen voor 80% de uitslag
– de stemmen uitgebracht op de Speeldag in Hoorn (zie www.speeldag.nl) bepalen voor 20% de uitslag

Op woensdag 7 november zullen in Amsterdam de winnaars in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt. De uitslag zal in de loop van die dag op Speelgoedvanhetjaar.nl te vinden zijn.

Moet speelgoed voor jou vooral leuk zijn of kijk je graag verder? En let je bij het kopen van speelgoed op het logo Speelgoed van het Jaar?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.