SPEELGOED

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 – je kunt nu stemmen!

24 september 2022

Het is weer tijd om te stemmen op je favoriete speelgoed! Begin september werden de vakjury-winnaars van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 bekendgemaakt. Nu is het aan het publiek om te stemmen! Als je stemt maak je kans op mooie prijzen, dus dat is zeker de moeite waard. In deze blog zet ik al het winnende speelgoed voor je op een rij en zie je welk speelgoed wij zelf toegestuurd kregen. Zeker de moeite waard om even te bekijken. Er zitten namelijk een heleboel leuke cadeautips tussen. Fijne inspiratie voor de verlanglijstjes als jouw kind binnenkort ook jarig is en natuurlijk voor de decembermaand!

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022

De verkiezing Speelgoed van het Jaar is al bijna 50 jaar een begrip en goede raadgever bij het kopen van speelgoed en spellen. Dit jaar is de verkiezing vernieuwd om het kopers van speelgoed nog makkelijker te maken. De categorieën zijn verdeeld naar onderwerp, bijvoorbeeld buitenspeelgoed, poppen, pluche en wetenschap en educatie. De verkiezing wil zich hiermee nog beter inzetten om iedereen die speelgoed wil kopen te begeleiden bij het vinden van passend speelgoed.

Goed speelgoed

Een belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’. Want je kunt tegenwoordig online volop goedkoop speelgoed kopen. Maar hoe weet je als koper of het veilig is en aan de Europese standaarden voldoet? De Verkiezing Speelgoed van het Jaar helpt hierbij. Koop je iets waar het Logo ‘Winnaar Speelgoed van het Jaar’ op staat, dan weet je dat je Goed Speelgoed koopt.

Goed Speelgoed is namelijk:

 • getest en veilig bevonden;
 • duidelijk
 • van hoge kwaliteit
 • origineel en geen namaak;
 • gemaakt voor optimaal speelplezier;
 • duurzaam;
 • educatief en goed voor de ontwikkeling;
 • en inclusief, dus het sluit niemand uit!

De winnaars van de vakjury per categorie

Dan is het nu tijd om je een overzicht te geven van alle winnaars van de vakjury per categorie. Je kunt in elke categorie je stem uitbrengen. Stemmen doe je via de website. Hieronder dus per categorie alle winnaars van de vakjury Speelgoed van het Jaar 2022 met tekst en uitleg:

Kinderspellen

Peek-A-Zoo: Kun jij torens bouwen van kleurige kubussen? Dat klinkt makkelijker dan het is, want hoe stapel je de verschillende maten op elkaar zodat alle dieren op de goede plaats zitten? Met voorbeeldkaartjes maak je telkens weer een andere toren. Dit uitdagende en leerzame spel voor jonge kinderen is echt ontwikkelspeelgoed. Kinderen vanaf ongeveer 12 maanden oefenen hun motoriek bij het stapelen. Wat oudere kinderen kunnen de voorbeeldplaatjes proberen na te maken.
Meer info over Peek-A-Zoo

Dodo: De bijna uitgestorven Dodo zit bovenop een hoge rots. Als hij naar beneden kijkt, valt zijn ei uit het nest. Doel van dit coöperatieve spel is het laatste ei van de bedreigde Dodo redden. Dit doe je door paden langs de rots te bouwen die het ei veilig naar beneden leiden. Blijf wel op het ei letten: rolt het langzaam of gaat het opeens heel snel?
Meer info over Dodo
Dodo kopen

Hoofd Bewaking: Bij dit grappige actiespel is de speldoos de beveiligingscamera. Een van de spelers is Hoofd Bewaking en zet een soort kap over het hoofd waardoor alleen nog een klein stukje van de omgeving te zien is door een periscoop die op willekeurige momenten open en dicht gaat. De andere spelers moeten allerlei voorwerpen stelen en naar de vluchtauto’s brengen. Het Hoofd Bewaking moet dat voorkomen door de dieven te betrappen. Kan zowel binnen als buitenshuis gespeeld worden.
Meer info over Hoofd Bewaking

Buitenspeelgoed

X-shot Skins Last Stand Dart Blaster Graffiti: Met de nieuwste technologie van X-Shot Skins gaat het razendsnel schuimpijltjes schieten fantastisch! Met de automatisch roterende loop kun je meerdere doelen tot op wel 27 meter afstand raken. Dit leuke actiespeelgoed kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Het zorgt voor spanning en vraagt om reactievermogen.

Les Papattes: Kun jij de houten schijven met pootafdrukken zo dicht mogelijk bij het touw gooien? Het lijkt een makkie, maar let op! Als je voorbij het touw gooit ligt je schijf in de rivier vol krokodillen. Een leuk spel om met het gezin of vrienden samen buiten te spelen.
Meer info over Les Papattes
Les Papattes kopen

De Dief: Voorzichtig, er is een dief in de stad! Kies wie de dief is. Kijk goed naar alle waardevolle stukken voordat de dief er een steelt. Draai je om en dan weer terug… Weet jij wat er gestolen is? Als jij de eerste bent die het goed heeft win je de ronde. Leuk actief spel om je geheugen te trainen. Kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.
Meer info over De Dief
De Dief kopen

Bouw en Constructie

LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars: Ga op ruimtevaartmissie. Verscheur de regels en bouwinstructies en beleef je eigen space-avontuur! Het spel begint al tijdens het bouwen. Je kiest je verhaal en gaat op missie. De personages uit de digitale missies vind je ook bij het bouwmateriaal. Je leert problemen oplossen, je fantasie gebruiken en je verbetert je digitale vaardigheden.
Meer info over LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars
LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars kopen

Gravitrax Power Starter-set Launch: Bouw je eigen knikkerbaan! Met deze set kun je allerlei onderdelen met speciale functies inbouwen. De start en finish zijn via elektronica met elkaar verbonden. Is je knikker bij de finish, dan wordt er een nieuwe gelanceerd.
Meer info over Gravitrax Power Starter-set Launch
Gravitrax Power Starter-set Launch kopen

Smartivity Pinball Machine: Hoe tof is het om je eigen, echt werkende flipperkast te bouwen? Het bouwen is leerzaam en uitdagend. Je ziet hoe de onderdelen in elkaar grijpen en leert zo spelenderwijs over mechanica. En ben je klaar? Flipperen maar!
Meer info over Smartivity Pinball Machine

Knutsel en Creatief

Origami 3D – Peacock: Hou je wel van een creatieve uitdaging? Dit pakket waarmee je een 3D-pauw kunt maken is de grootste uitdaging die je ooit bent tegengekomen. In de doos vind je kwalitatief papier in vele kleuren dat je vouwt tot kleine driehoekjes. Al die kleine stukjes passen daarna precies in elkaar. Gelukt? Dan ben jij vast zo trots als een pauw!
Meer info over Origami 3D – Peacock
Origami 3D – Peacock kopen

Doctor Squish Squishy Maker: Maak je eigen squishies! Klein, medium, groot, gekleurd of vol met glitters? Met de Squishy Maker maak je ze net als TikTokker Doctor Squish helemaal zelf. Met herbruikbare squishy-ballonnen, slijmpoeder, clips en mooie versiering. Een set met veel onderdelen voor lang speelplezier.
Meer info over Doctor Squish Squishy Maker
Doctor Squish Squishy Maker kopen

LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset: Versier je kamer met je eigengemaakte creaties! Een bakje met een eenhoorn, een slinger of een schilderijtje met een zelfbedachte tekst die je schrijft met letters DOTS. Je kunt het zelf verzinnen of de uitleg van LEGO volgen.
Meer info over LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset
LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset kopen

Pluche

Magic Mixies Magische ketel met echte mist: Deze set bestaat uit een toverketel, een flesje, een toverstaf en zakjes met ‘magische’ ingrediënten die je in de toverketel kunt gieten. De ketel werkt vervolgens interactief. Elke keer als je een nieuw ingrediënt moet toevoegen, moet je drie keer met je toverstaf op de rand van de ketel tikken. De ketel maakt ondertussen allerlei spannende, magische geluiden en er komt na een tijdje zelfs rook uit!
Meer info over Magic Mixies Magische ketel met echte mist
Magic Mixies Magische ketel met echte mist kopen

Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise: Wat is er leuker dan het uitpakken van een cadeautje waarvan je nog niet weet wat het is? Dat is precies het leuke van de Rainbow Puppcorns Rescue Surprise. Je maakt het ei open en vindt daar een pluche puppy en enkele andere attributen, waaronder een minibeestje en slime. Dit kun je gebruiken om de zieke Puppycorn weer beter te maken. Leuk voor fantasiespel en perfect voor kinderen die graag knuffels verzorgen.
Meer info over Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise
Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise kopen

Woezel en Pip Buurpoes Lopend en Pratend: Buurpoes is een vrolijke pluchen poes die kan lopen, met haar staart kwispelt en met je kan praten en zingen. Leuk om te knuffelen en verzorgen en interactief mee bezig te zijn.
Meer info over Woezel en Pip Buurpoes Lopend en Pratend
Woezel en Pip Buurpoes Lopend en Pratend kopen

Voertuigen

Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck: Deze grote monstertruck kan met grote snelheid over allerlei terreinen racen. Zowel over land als op het water! En gaat ‘ie over de kop? Dan rijdt hij daarna gewoon weer door. Je kunt met de wagen een 360 graden-spin maken en je bestuurt ‘m op afstand met een controller.
Meer info over Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck
Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck kopen

Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1: Fans van Max Verstappen opgelet! Deze Red Bull Racing Car kun je radiografisch besturen en je scheurt ermee over goed begaanbaar terrein. De auto heeft veel details die zowel jonge als oudere fans van Max mooi zullen vinden.
Meer info over Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1

Poppen

Cry Babies Dressy Coney huilpop: Deze babypop met schattige grote ogen gaat huilen als je het speentje uit haar mond haalt. Ze maakt huilgeluidjes en er stromen tranen uit haar ogen. Maar troost je haar en stop je het speentje weer terug in haar mond, dan stopt ze met huilen. Een pop om te verzorgen en te knuffelen. Ze heeft ook kleren, schoentjes en haar.
Meer info over Cry Babies Dressy Coney huilpop
Cry Babies Dressy Coney huilpop kopen

L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Miss Frost: Houd jij van mode, dan zijn deze poppen echt iets voor jou! Ontdek wat er allemaal in de doos zit. Alle extra’s die erbij horen mag je zelf uitpakken. Je kunt de poppen transformeren en met alle accessoires wel meer dan 320 looks mixen en matchen. Leuk detail: de opvallende trendy outfits kunnen ook binnenstebuiten gedragen worden.
Meer info over L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Miss Frost
L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Miss Frost kopen

Gabby’s Magische Poppenhuis: Gabby’s poppenhuis heeft drie verdiepingen en een dak in de vorm van kattenoren. Er bevinden zich een lift, allerlei meubeltjes, een glijbaan, een tent en nog veel meer! Een stevig poppenhuis dat je na het spelen ook weer gemakkelijk op kunt bergen.
Gabby’s Magische Poppenhuis kopen

Peuter

Little Stars Badfontein met licht: Deze vrolijke bol is je beste vriendje in bad. Het badfonteintje drijft en geeft dan verschillende kleuren licht en sproeit water omhoog. Op die manier wordt badderen nóg leuker! Dit vrolijke speelgoed stimuleert kinderen met watervrij worden.
Meer info over Little Stars Badfontein met licht
Little Stars Badfontein met licht kopen

My First Wobbly Cars: De Wobbly Cars hebben vrolijke ronde hoofdjes die magnetisch zijn en je dus op de wagentjes kunt ‘plakken’. De drie kleine wagentjes vormen samen een treintje met drie wagons en kunnen met een magnetisch koord worden voortgetrokken, waarbij je ze ziet waggelen.
Meer info over My First Wobbly Cars

Play-Doh Super Colourful Café speelset: Koffie, thee, limonade, ijs, koek? Wat maak jij in je eigen Play-Doh Café? Mix en maak je eigen drankjes en hapjes. Je gebruikt tangen, bordjes, kopjes en de slagroomspuit voor het maken van de heerlijkste creaties.
Meer info over Play-Doh Super Colourful Café speelset
Play-Doh Super Colourful Café speelset kopen

Duurzaam

Ik leer Recyclen: Kinderen leren met behulp van een aantal spelletjes spelenderwijs recyclen. Je krijgt fiches met afbeeldingen van verpakkingen en voorwerpen die je vervolgens in een van de recyclingvakjes van de doos moet doen. Klaar? Aan de achterkant van de fiches zie je of je het goed hebt gedaan. Dit kleurrijke kennisspel is gemaakt van gerecyclede materialen zonder onnodige verpakking. Een leuke manier om jonge kinderen te leren verantwoord met het milieu om te gaan.
Meer info over Ik leer Recyclen
Ik leer Recyclen kopen

Wiltopia dierenverzorgingscentrum: Kinderen worden meegenomen naar de jungle, waar zieke dieren geholpen en verzorgd moeten worden voor ze weer in de natuur worden losgelaten. Een mooie manier om kinderen iets te leren en laten voelen over dierenbescherming in de natuur. Bij de set hoort ook een app waar kinderen informatie over de dieren kunnen opzoeken.
Meer info over Wiltopia dierenverzorgingscentrum
Wiltopia dierenverzorgingscentrum kopen

Eco Create Decorate your Room: Een speelset met materialen en instructies om van wegwerpartikelen zoals flessen, melkverpakkingen, rolletjes en doosjes mooie, bruikbare voorwerpen of decoraties te maken. Kinderen leren over hergebruik van spullen en het laat ze mooie dingen maken van spullen die anders weggegooid worden. Bevordert de fantasie en creativiteit en maakt kinderen over milieubewust.
Meer info over Eco Create Decorate your Room
Eco Create Decorate your Room kopen

Wetenschap en Educatie STEAM

Het verhaal van Koning Schaak: Kan jij al schaken? Of wil je het graag leren? Het verhaal van Koning Schaak is een leuke manier om de regels van het schaakspel te leren kennen. Al luisterend en lezend leer je door de gekke verhalen en plaatjes steeds weer iets bij. Een leuke en leerzame manier om kinderen voor schaken te interesseren.
Meer info over Het verhaal van Koning Schaak

Elektronisch Lab: Elektronica ingewikkeld? Niet met dit lab! Je bouwt er eenvoudig je eigen circuit mee dat daarna nog echt werkt ook. Een leuke en laagdrempelige manier om te experimenteren met en te leren over de wereld van elektronica.
Meer info over Elektronisch Lab
Elektronisch Lab kopen

Mijn interactieve Video Microscoop: Via filmpjes, plaatjes en teksten kom je met deze interactieve video microscoop alles te weten over de natuur en micro-organismen in het bijzonder. Deze levende organismen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Je kunt ook spelletjes spelen, een quiz doen en eigen objecten bekijken en opslaan.
Meer info over Mijn interactieve Video Microscoop
Mijn interactieve Video Microscoop kopen

Overige categorieën

Hieronder vind je de winnaars in de categorieën: Actiefiguren, Kidult, Familiespellen en Familiespellen vanaf 10 jaar. Klik voor meer informatie over het speelgoed even op de link van de betreffende categorie.

Publieksprijs

Je kunt dus nu per categorie op jouw favoriete speelgoed stemmen via Speelgoedvanhetjaar.nl. Als je stemt maak je kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket! Voor mijn eigen kinderen ontving ik een selectie uit het genomineerde speelgoed. De LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars voor Quinn en de Doctor Squish Squishy Maker voor Lise. Dat gaat twee keer een schot in de roos zijn, ik weet het zeker! Wat een bofkontjes zijn het toch. Omdat ik het vrij grote cadeaus vind om zomaar te geven en ze allebei binnen twee maanden jarig zijn, bewaar ik het nog even en krijgen ze het dan. Ik zal, als het speelgoed eenmaal in gebruik is, op Instagram Stories wat foto’s en filmpjes laten zien 🙂

Op welk speelgoed ga jij dit jaar stemmen?

1 reactie

 • Reply Erika van koert 30 september 2022 at 15:49

  Een hoop leuke opties. Ik heb sowieso op Doctor Squish gestemd want die staat op mijn dochter haar verlanglijstje voor kerst

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.