SPEELGOED

Spelen op een trampoline, vanaf welke leeftijd? *

4 juli 2020

Ik hoorde het de afgelopen maanden van heel veel ouders. ‘Die trampoline is de beste aanschaf ooit!’ Toen de scholen sloten en de mogelijkheden om er op uit te gaan opeens als sneeuw voor de zon verdwenen, wilden we maar één ding: ons in en om het huis kunnen vermaken. Niet alleen wij, maar zeker onze kinderen. Zij hebben beweging nodig en moeten lekker kunnen rennen, ravotten en… springen! En dat laatst kunnen ze natuurlijk het beste op een trampoline. Maar vanaf welke leeftijd is je kind daar zo’n beetje klaar voor?

Vanaf welke leeftijd een trampoline?

Je kunt je voorstellen dat veel ouders deze vraag stellen als zij de aanschaf van een trampoline voor hun kind(eren) overwegen. Helaas is deze vraag niet heel eenvoudig te beantwoorden. Of je je kind al op een trampoline kunt laten spelen, hangt namelijk erg af van de manier waarop je de trampoline gebruikt. Echt spingen bijvoorbeeld, is voor de allerkleinsten nog niet zo’n goed idee. Kinderen onder de 2 jaar hebben nog niet zulke sterke botten en in verhouding weinig spierweefsel. Wat voor hen wel heel leuk is, is het lopen, kruipen en rollen over de trampoline. Daarmee oefenen ze hun coördinatie en grove motoriek.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de trampoline uitnodigt tot heel uiteenlopend spel. Zo is hij bij ons al eens gebruikt als picknickplaats, als logeerbed en als poppenziekenhuis. Door het net eromheen is het een beschut plekje waar de kinderen zich graag terugtrekken. Alleen, of samen met vriendjes. Een trampoline is er dus echt niet alleen om op te springen, al blijft dat natuurlijk wel het leukste om te doen.

Trampolinespringen vanaf 4 jaar

Vanaf een leeftijd van gemiddeld 4 jaar is een kind oud genoeg om echt op een trampoline te kunnen springen. Kinderen hebben dan meestal sterkere botten en een betere controle over hun lichaam. Overigens is 4 jaar geen statistisch gegeven. Er zijn misschien kinderen die bij 3 jaar al heel goed kunnen springen (mijn zoon bijvoorbeeld) en er zijn er die er bij 4 jaar nog niet helemaal aan toe zijn. Kijk dus vooral naar je kind en wat hij of zij motorisch gezien aan kan.

Kun je dan beter geen trampoline bestellen als je kind nog geen 4 jaar is? Welnee! Het is natuurlijk helemaal prima om je kindje de trampoline zelf te laten ontdekken. Door erop te liggen, te rollen en te kruipen wordt het zich meer bewust van het eigen lichaam en hoe dit reageert op beweging. Vanaf een jaar of 2 à 2,5, of als je kindje goed stevig kan staan en lopen, kun je hem of haar voorzichtig eens op de trampoline laten springen. Zo leert het omgaan met evenwicht en ja, ook vallen en weer opstaan. Want dat doet gelukkig geen pijn op een trampoline 🙂

Veel (spring)plezier!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.