SPEELGOED

4 x wat te doen met oud speelgoed?

9 januari 2019
oud speelgoed opruimen

De feestmaand is achter de rug. De kans is groot dat de stapel speelgoed de afgelopen weken behoorlijk is gegroeid. Hier in elk geval wel. De speelgoedkasten en -laden barsten nog net niet uit hun voegen. Voor de kinderen ontbreekt ieder overzicht en dat speelt niet lekker. Hoog tijd dus voor het opruimen van oud speelgoed, zodat het nieuwe speelgoed wat meer lucht krijgt. In deze blog bespreek ik vier manieren hoe je dit kunt aanpakken.

Oud speelgoed opruimen – Vier manieren!

1. Speelgoed weggooien

Speelgoed dat nog in goede staat verkeert gooi ik niet zomaar weg. Dat vind ik zonde. Maar is iets kapot en kan het niet makkelijk meer gerepareerd worden, dan gaat het weg. Kleine speelgoedjes die maar een beetje rondslingeren zonder dat ermee gespeeld wordt, verdwijnen tijdens een opruimsessie sowieso in de prullenbak. Dat zijn vaak van die kleine dingen die de kinderen ooit in een restaurant, op een feestje of op de kermis hebben gekregen. Mijn ervaring is dat ze die dingen eventjes leuk vinden, maar dat er vervolgens niet meer naar wordt omgekeken. De kleine rommeltjes weggooien geeft overzicht en rust in de kastjes en lades waardoor het andere speelgoed beter in beeld komt.

2. Speelgoed weggeven aan bekenden

Vaak is speelgoed een tijdje een enorme hit en is je kind er na een tijdje te groot voor. Soms kan het even naar zolder voor kindje nummer twee (of drie, of vier), maar als zelfs de jongste er ‘uit is gegroeid’ is het tijd om het speelgoed weg te doen. Misschien ken je in je omgeving mensen met kinderen die net wat jonger zijn dan de jouwe en kun je het speelgoed aan hen doorgeven. Veel kwalitatief goed speelgoed kan op deze manier nog makkelijk een ronde mee. Zo ging het loopfietsje van onze dochter laatst naar vrienden wiens dochter er precies op bleek te passen. Wij waren blij met de extra ruimte in de schuur en zij blij met de nieuwe aanwinst.

3. Speelgoed doneren

Voor jou is het misschien vanzelfsprekend dat je kinderen elke verjaardag of Sint- en Kerstviering nieuw speelgoed krijgen. Voor veel gezinnen is het dat absoluut niet. Heb je speelgoed dat je wel kwijt wilt maar zonde vind om weg te gooien, ga dan eens na of je het misschien kunt doneren. Gezinnen die met weinig moeten rondkomen kunnen dat speelgoed waarschijnlijk heel goed gebruiken. In veel plaatsen vind je een speelgoedbank. Herbruikbaar speelgoed kun je daar inleveren. De speelgoedbank zorgt er dan voor dat het speelgoed wordt doorgegeven aan kinderen van aangemelde gezinnen die jarig zijn. Deze manier van speelgoed wegdoen geeft je naast een opgeruimd huis ook nog eens een heel goed gevoel.

4. Speelgoed verkopen

Speelgoed hoef je natuurlijk niet per se gratis van de hand te doen. Heb je speelgoed in de aanbieding dat nog van goede kwaliteit is, dank kun je het prima verkopen. Peil eens bij bekenden of ze interesse hebben iets van je over te nemen. Je kunt het ook fotograferen en op Marktplaats zetten. Op Facebook heb je ook speciale verkoopgroepen (vaak regionaal georiënteerd) waar je je waar kunt aanbieden. Vermeld hierbij altijd duidelijk of je wilt dat het verkochte speelgoed bij je thuis wordt opgehaald of dat je bereid bent het eventueel op te sturen. In dat laatste geval komen er natuurlijk verzendkosten bij. Heb je veel speelgoed dat je wilt verkopen, dan kan dat best een tijdrovend klusje zijn. Je kunt er dan voor kiezen het speelgoed te ordenen per leeftijdsfase en als pakket aan te bieden. Bijvoorbeeld speelgoed geschikt voor baby’s, peuters, etc.

Hoe houd jij de speelgoedkasten van je kind(eren) overzichtelijk?

Afbeelding speelgoed afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.